Yoksulluk çocukları vuruyor | Güney Gazetesi Mersin

Yoksulluk çocukları vuruyor

DEM Parti Kadın Meclisi, yeni Eğitim Öğretim Yılının ilk gününde Şevket Sümer Mahallesindeki Hatice Uluğ İlkokulu önünde bir açıklama yaparak derin yoksullaşmanın öğrencilere etkisine dikkat çekti.

Yoksulluk çocukları vuruyor


ABİDİN YAĞMUR

 

DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca’nın da katıldığı eylemde kadınlar “Artık yeter! Çocuklarımız okurken mutlu, gelecekten umutlu olsun istiyoruz”, “Derin yoksulluk öğrencilerimizi vuruyor”, “Ana dilde eğitim istiyoruz” yazılı pankartlar açtı. Eylemde, 19 gün sonra cansız bedeni bulunan Narin de unutulmadı ve Narin’in fotoğrafı ile “Gerçekler açıklansın” yazılı pankart taşındı.

DEM Parti Mersin İl Eş Başkanı Bedriye Kuş, “Kentimizde gittikçe daha da yoksullaştırılan biz kadınlar olarak buradayız. Çocuklarımızın eğitim haklarının tamamen paralı hale döndürülmesine karşı buradayız. Biz kadınların yükü daha da ağır. İktidarın eril sistemiyle her seferinde daha da fazla yoksullaştırılan kesim yine kadınlar olmaktadır. Çocukların eğitim masraflarından, giyimine, kırtasiye malzemelerinden, beslenmesine kadar tüm süreçlerde çocuğun yanında olan ve ekonomik sıkıntıları en ağır şekilde karşılayanlar kadınlardır. Buradan iktidara çağrı yapıyoruz. Devlet okulları paralı hale döndürülmüş durumda. Biz kadınlar olarak, temel eğitimin olması gerektiği gibi tamamen parasız hale getirilmesini istiyoruz” dedi.

 

“ÇÖZÜMÜ VELİNİN CEBİNDE ARIYORLAR”

 

2024-2025 yılı eğitim ve öğretim dönemi açılırken toplumun geniş kesiminden öğrencilerin okul kayıtları, giyimleri, kırtasiye malzemelerine ilişkin şikayetlerin artmaya başladığına değinen Bedriye Kuş, “Yoksulluğun geçen dönemden daha da derinleştiği yeni eğitim ve öğretim sezonunda bir okul çantasını doldurmanın toplam maliyeti, öğrencinin sınıf seviyesine ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişmektedir. İlkokul öğrencisi için temel kırtasiye malzemeleri, çanta ve diğer gereksinimler hesaba katıldığında toplam maliyet 3 bin ila 5 bin lira arasında değişmektedir. Ortaokul ve lise öğrencileri için bu maliyet 6 bin lirayı geçmiştir. Bu pahalılık öğrencilerin temel eğitim hakkını tehlikeye atmaktadır. Hepimiz çocuklarımız için iyi bir eğitim istiyor; onlar için güzel, özgür, güvenli bir gelecek hayal ediyor ve bunun için çalışıyoruz. Ne var ki eğitim maliyetleri gün geçtikçe artarken biz giderek yoksullaşıyoruz. “Eğitime ayrılan bütçe nerede?” diye soruyoruz? Kendi ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kaldıklarını ifade eden devlet okulları yöneticileri çözümü velilerin cebinde arıyor. Başta ‘gönüllü bağış’ adı altında toplanan kayıt parası olmak üzere hemen her okulda çok sayıda kalemde para toplanarak eğitim harcamaları büyük ölçüde velilerin sırtına yükleniyor.

 

ANA DİLDE EĞİTİM TALEBİMİZİ YİNELİYORUZ”

 

       

Her yıl olduğu gibi bu yıl da anadilde eğitim hakkı talebini yinelediklerini ifade eden Kuş, “Her insan için temel bir hak olan anadillerimizin korunması, yaşatılması elzemdir. Anadolu ve Mezopotamya’nın kadim dilleri üzerindeki yasakçı ve baskıcı politikaların son bulması ve anadilde eğitimin zaman kaybetmeksizin demokratik ve eşit bir eğitim yaklaşımıyla başlatılması, kültürel çeşitliliğimizin korunması açısından mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.