“Maraş’taki Çocuk” okurlarla buluştu | Güney Gazetesi Mersin

“Maraş’taki Çocuk” okurlarla buluştu

Maraş katliamında babasını kaybeden Birgül Sarıkaya’nın yazdığı, Sadık Arslan’ın editörlüğünü üstlendiği “Maraş’taki Çocuk” kitabı okuyucuyla buluştu.

“Maraş’taki Çocuk” okurlarla buluştu


ABİDİN YAĞMUR

 

1978 yılında yaşanan Maraş katliamının canlı tanığı olan, o gün babası öğretmen Süleyman Metin’in katledilmesini bizzat gören Birgül Sarıkaya’nın imza günü ve söyleşi etkinliğine kardeşleri, Maraş katliamı tanıkları ve edebiyat severler katıldı.

Birgül Sarıkaya, “Maraş’taki Çocuk kitabıyla ilgili şunları söyledi:

“Kimse konuşmadı, konuşamadı... Çünkü tam da yönetimin arzusu buydu. Ve hedefine ulaşmıştı. Bilinse toplumsal infilak olurdu. Bu da tüm planları alt üst ederdi. Ama bir kişi bir gün bunu yazacaktı. Ve toplumsal hafızayı diri tutacak, tarihe bir belge bırakacaktı. Bunu bilemezlerdi elbet. Korkmadım. Yılmadım. Hep mücadele ettim. Çünkü benim cenazem hâlâ orada buz gibi bahçe beton üzerinde 46 yıldır kan içinde yatıyordu. İlk imza gününde ben tüm Sözyüzü ekibiyle ve gelen tüm güzel dostlarla babamın cenazesini kaldırdım. Babam artık o soğuk buz beton üzerinde yatmıyor. Babam tüm güzel gönüllerde mekan bularak mihman oldu herkese. Ben bir çerağ uyandırdım. Bu çerağ sonsuza dek ışık içinde, barış içinde, kardeşlik içinde yol alarak sevgiyi egemen kılacak.”

“YÜREKTEN DÜNYAYA FIRLATILAN KELİMELER”

 

Söyleşinin sunumunu yapan Figen Kandemir de “Bir bahçede hep aynı çiçek olursa o bahçe güzel olmaz. Sen, ben, o varız diye bu bahçe güzel. Koparmayın farklı çiçekleri, kalsınlar renkleriyle kokularıyla.  19/ 26 Aralık 1978'de tarihe kapkara bir leke olarak geçen Alevi, solcu, ötekilere yönelik günlerce süren Maraş Katliamı sırasında, 14 yaşında gencecik bir kız, orada İlköğretim Müfettişi olan babası Süleyman Metin'in gözlerinin önünde öldürülmesini, annesinin üzerine benzin dökülerek yakılmaya çalışılmasını izliyor. Kardeşiyle kaçarak kurtuluyor, en küçük kardeşini öldü zannediyor. Bütün bu yaşanmışlıklarının üzerine yıllarca dimdik durmaya çalışarak yaşamını sürdürüyor. Okurken ya da izlerken günlerce etkisinden kurtulamadığım gözyaşlarına boğulduğum, kabuslar gördüğüm bu vahşetlerde, sevgili Birgül Sarıkaya dimdik ayakta durmayı başarıyor ve yaşanmışlıklarını Maraş'taki Çocuk kitabıyla tarihe tanıklık etmesi için bize sunuyor. Yayınevinin sözleri ile bitiriyorum: Ne edebiyat dünyasına ne politikaya sığar. Yürekten dünyaya fırlatılan kelimeler...” ifadelerini kullandı.