Cumhurbaşkanı hakkında suç duyurusunda bulunan yurttaşı akıl hastanesine sevk ettiler | Güney Gazetesi Mersin

Cumhurbaşkanı hakkında suç duyurusunda bulunan yurttaşı akıl hastanesine sevk ettiler

Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında verdiği bir suç duyurusu dilekçesi nedeniyle gözaltına alınan, hakkında dava açılan, 9 ay ev hapsinde tutulan Oktay Avcu adlı yurttaş, mahkeme tarafından, “cezai ehliyetinin olup olmadığının tespiti için” hastaneye sevk edildi. Avcu, “Bundan sonra Erdoğan hakkında konuşabilmek için akıl hastanesinden rapor almak gerekiyormuş” diyerek tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı hakkında suç duyurusunda bulunan yurttaşı akıl hastanesine sevk ettiler


ABİDİN YAĞMUR

 

14 Mayıs ve 28 Mayıs 2023’te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Millet İttifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef alan montaj kasetleri miting meydanlarında gösterdiği iddiasını savcılığa taşıyan Oktay Avcu, 24 Mayıs 2023 günü Mersin Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu dilekçesi verdi. Suç duyurusu dilekçesini alan savcılık, dilekçede Cumhurbaşkanına hakaret unsurları olduğu gerekçesiyle Oktay Avcu hakkında gözaltı kararı verdi.

 

“MİTİNG MEYDANLARINDA İZLETİLEN MONTAJ KASETLER İÇİN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUM”

 

Bir gün gözaltında kaldıktan sonra ev hapsi tedbiriyle serbest bırakılan, 9 ay ev hapsinde kalan Oktay Avcu’nun yargılandığı dava başladı.

Mersin 21. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmada Oktay Avcu, cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rakibi Kılıçdaroğlu’nu hedef alan bazı videoları mitinglerde izlettiğini, bu görüntülerin montaj olduğunun Erdoğan tarafından da kabul edildiğini ifade etti.

 

“SANIK SANDALYESİNDE OLMASI GEREKENLER MONTAJ VİDEOLARI PİYASAYA SÜRENLERDİR”

 

Avcu, “Ben yurttaşlık görevimi yaptım, insanlık görevimi yaptım. Ben ortada olan bir suç ile ilgili suç duyurusu yaptım. Benim bu mahkemede olmamam gerekiyor. Ben ülkem adına şikayette bulundum. Sanık sandalyesinde olması gerekenler montaj videoları piyasaya sürenlerdir. Dosyadaki suç duyurusu dilekçesi bana aittir. Kimseye hakaret kastım yoktur. Ortada suç yoktur. Ben suç duyurusunda bulundum, suçlu durumuma düşürüldüm. Suç duyurusunda bulunmanın suç olduğunu bilmiyordum” dedi.

 

SAVCILIK HASTANEYE SEVKİNİ TALEP ETTİ, MAHKEME UYGULADI

 

Duruşmada savcılık, Okay Avcu’nun TCK 32. Maddede belirtilen “Akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez. Ancak, bu kişiler hakkında güvenlik tedbirine hükmolunur” hükümlerine uyup uymadığının belirlenmesi için tam teşekküllü hastaneye sevkini talep etti.

Mersin 21. Asliye Ceza Mahkemesi de Avcu’yu, akıl hastalığının ya da cezai ehliyetinin bulunup bulunmadığının tespiti için heyet raporu alınması şartıyla Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk etti.

 

“NE YAPACAĞIMI BİLEMİYORUM”

 

Oktay Avcu, Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında suç duyurusu dilekçesi verdiğim için gözaltına alındım, 9 ay ev hapsinde kaldım. İlk duruşmamız yapıldı. Akıl sağlığımın yerinde olup olmadığının anlaşılması için heyet raporu almam gerekiyormuş. Artık Erdoğan hakkında konuşmak için akıl hastanesinden rapor almak gerekiyor. Mağdurum, ne yapacağımı da bilemiyorum. Kaldı ki bu bir suç duyurusu. Suç duyurusunda bulunmak için aklı melekelerimin yerinde olması şart değil” dedi.

 

“DAHA ÖNCE BİR BAŞKA CUMHURBAŞKANINA HAKARET DAVASINDAN BERAAT ETMİŞTİM”

 

Kendi işyerinde, ekonomik krizi protesto etmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yazarkasa fırlatıyorum diyerek eylem yaptığını, o eylem nedeniyle de hakkında 4 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldığını ve beraat ettiğini anlatan Avcu, “Bu olayda ben mağdur oldum. 9 ay ev hapsinde kaldım. Suç duyurusunda bulundum, hakkımda dava açıldı. Suç duyurusunda bulunmanın suç olduğunu bilmiyordum” ifadelerini kullandı.