İhracat yasağı esnetildi, üretici rahatladı | Güney Gazetesi Mersin

İhracat yasağı esnetildi, üretici rahatladı

İhracat yasağı esnetildi, üretici rahatladı


Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, zeytinyağı sektöründen Şendağ Zeytinyağ Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi işletmecisi Hasan Şendağ’ı  ziyaret etti.

Türkiye’nin zeytin stratejisinin eksikliğine vurgu yapan Mustafa Teke, “Ne yazık ki dünya pazarında markalaşmayı sağlayamamış durumdayız. Ticaret bakanlığımızın ihraç edilen zeytinyağında daha yüksek katma değer sağlamak, ihracatta markalaşmayı teşvik etmek ve nihai tüketiciye yönelik ambalajlı ürün ihracatını arttırabilmek amacıyla zeytinyağı sektörüne yönelik birtakım çalışmaları bulunmaktadır. Fakat bu çalışmalar 1 yıl gibi kısa soluklu olup, yeterli sonucu sağlayamamaktadır. Zeytinyağı üretiminde öncü olan ülkeler ise en az 5 yıllık destek programları ile sanayicilerine ihracatta uzun soluklu hedefler oluşturmasını sağlamaktadır. Teşviklerin uzun vadeli olması ve sürekliliği hayati önemdedir” dedi.

Türkiye’de zeytinciliğin sorunlarının başında güvenilirliği olmayan istatistiki bilgiler olduğunu vurgulayan Hasan Şendağ şöyle konuştu:

“Öncelikle 1 Ağustos 2023 tarihinde dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen yasağın 10 aydır kaldırılmamasının ardından zeytinyağındaki ihracat yasağının kaldırılması için taleplerimizi Borsamıza sizlere ilettik. Sizlerde bu talebimizi Ticaret Bakanlığımıza bildirerek Türk zeytinyağı ihracatçılarına 1 Kasım 2024 tarihine kadar 50 bin ton kota ile dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına izin verdi. Teşekkür ederiz. Türkiye’de zeytinciliğin sorunlarının başında güvenilirliği olmayan istatistiki bilgiler var. Bu nedenle zeytin varlığımız hakkında net bilgimiz yok. Veri eksikliği strateji oluşturmamızı engelliyor. Miras yoluyla bölünmüş zeytinlikler, hatalı ilaç ve gübre kullanımı, sulanabilir alanların düşüklüğü, üretim ihracat desteklerinin yetersizliğine yüksek girdi maliyetleri eklendi. Bu sorun üretimi tehdit eder boyutta.” (Haber Merkezi)