Okulları kim temizleyecek? | Güney Gazetesi Mersin

Okulları kim temizleyecek?

Okulları kim temizleyecek?


İLKAY ADALIOĞLU

 

Eğitim-İş üyeleri, “Sağlıklı Eğitim ve Güvenli Okullar İstiyoruz” sloganıyla Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, “Okulların sabun, tuvalet kâğıdı gibi hayati ihtiyaçlarını bile gideremeyip bu ihtiyaçları velilerin sırtına yükleyen Bakanlık, artık okulların temizliğinden tamamen elini çekmiştir” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığının, yeni eğitim öğretim yılı öncesinde, okulların temizlik ve güvenlik işlerini, İŞKUR üzerinden gönderilecek geçici personellerin yapacağını açıklaması tartışmalara neden olmuştu.

Eğitim-İş üyeleri, okulların temizlik ve güvenlik işlerinin, geçici personelle değil, kadrolu personelle yapılması, okullara bunun için bütçe ayrılması talebiyle eylem yaptı.

Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin,  “Eğitim sistemimiz, iktidarın yanlış politikaları ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ihmalkar tutumu nedeniyle alarm vermektedir.  19,9 milyon öğrencinin eğitim öğretim yılına başladığı bu dönemde, okullarımızda temizlik ve güvenlik personeli eksiklikleri hem eğitimin niteliğini hem de çocuklarımızın sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir” dedi.

Haftanın 3 günü, asgari ücretin altında çalışacak insanların okulların ne güvenliği ne temizliğini sağlayamayacağına dikkat çeken Tekin, “Asgari ücretin açlık sınırının ve resmi enflasyon oranının bile altında kaldığı bir ülkede, bizzat devleti yönetenlerin herhangi bir iş için asgari ücretin altında bir ücret teklif etmesi utanç vericidir ve hukuksuzdur. Üstelik MEB tarafından cazipmiş gibi ambalajlanan bu sistemin işsiz yurttaşlar tarafından dahi ne kadar kabul edilemez bulunduğu sendikamıza yurdun dört bir yanından gelen telefonlarla ispat bulmuştur. Hemen her ilden birçok okul yöneticisi, bu koşullarda çalışacak insan bulamadıklarını, gelenlerin de okulları ve şartları görüp bir daha dönmemek üzere okuldan çıktığını anlatıyor. Yani okulların sabun, tuvalet kağıdı gibi hayati ihtiyaçlarını bile gideremeyip bu ihtiyaçları velilerin sırtına yükleyen Bakanlık, artık okulların temizliğinden tamamen elini çekmiştir. Sağlıklı eğitim ve güvenli okul, eğitim emekçileri için de öğrencilerimiz için de bir haktır, bu haktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.