Başlangıç evresindeki 22 Alzheimer hastasının faydalandığı merkezde, zihinsel ve fiziksel aktivitelerle hastalığın seyrinin yavaşlatılması amaçlanıyor. Hafta içi her gün olduğu gibi, ‘21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’ kapsamında da bir araya gelen Alzheimer hastaları, gerçekleştirdikleri günlük aktivitelerle keyifli bir gün geçirdi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Alzheimer Gülümse Yaşam Merkezi, açıldığı günden beri hem hastaların hem de hasta yakınlarının gözdesi oldu. Başlangıç evresindeki 22 Alzheimer hastasının faydalandığı merkezde, zihinsel ve fiziksel aktivitelerle hastalığın seyrinin yavaşlatılması amaçlanıyor. Hafta içi her gün olduğu gibi, ‘21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’ kapsamında da bir araya gelen Alzheimer hastaları, gerçekleştirdikleri günlük aktivitelerle keyifli bir gün geçirdi.
Sabah evlerinden alınan ve merkeze getirilen vatandaşlar, gün boyu farklı etkinliklerle akranlarıyla sosyalleşiyor. Katılımcılar, haftada bir gün fizyoterapist eşliğinde egzersiz yapıyor. Haftada bir gün Büyükşehir’in Etkinlik ve Sanat Merkezi’nde açık alan etkinliği yapan katılımcılar, düzenlenen Yeşilçam günlerinde de eski Türk filmlerini izliyor. Rutin sağlık kontrolleri hemşireler tarafından yapılan hastaların, gün içinde ilaç takipleri de yapılıyor. Bedensel ve zihinsel aktivitelerle yaşam kaliteleri artan hastalar da, aileleri de merkezden çok memnun olduğunu dile getiriyor.
“ERKEN TEŞHİS, HASTALIĞIN İLERLEMESİNİ CİDDİ ANLAMDA YAVAŞLATIYOR”
Uzman Klinik Psikolog Yücel Şavklı, Alzheimer hastalığının hafızayı ve zihinsel işlevleri etkileyen ilerleyici bir hastalık olmasından dolayı erken teşhisin önemine dikkat çekerek, Alzheimer Günü’nün de bir o kadar önemli olduğunu vurguladı. Alzheimer hastalığının belirtilerini sayarak, bilinen bir tedavisi bulunmadığını aktaran Şavklı, “Hastalık erken safhalarda tespit edilebilirse, ilerlemesi çok ciddi anlamda yavaşlatılabiliyor. Biz de Mersin Büyükşehir Belediyesi Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi olarak, burada devreye giriyoruz. Biliyoruz ki, Alzheimer hastalarında sosyal içe çekilme, sosyal izolasyon da başlıyor. Gün içinde bizimle burada vakit geçirdikleri için sosyalleşmiş oluyorlar. Aynı zamanda burada yaptığımız bedensel ve zihinsel aktivitelerle; bu hastalığın ilerleyişini yavaşlatma noktasında, hastaların yaşam kalitesini ciddi anlamda artırıyoruz. Buna dair geri bildirimler de alabiliyoruz” dedi. (Haber Merkezi)