CHP’li Gülcan Kış: “Okullarda<br>hijyen sorunu yaşanabilir” | Güney Gazetesi Mersin

CHP’li Gülcan Kış: “Okullarda
hijyen sorunu yaşanabilir”

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Millî Eğitim Bakanlığının, tasarruf tedbirleri kapsamında, okullardaki temizlik hizmetini haftada 3 günle sınırlı tutmasına tepki gösterdi. Okullarda hijyen sıkıntısı yaşanacağına değinen Gülcan Kış, “Bakanlık temizlik yükünü velilere devretmiş durumda. Bu durum hem öğrencileri hem velileri mağdur ediyor” dedi.

CHP’li Gülcan Kış: “Okullarda<br>hijyen sorunu yaşanabilir”


CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte okullarda yaşanan temizlik krizine dikkat çekti.

İktidarın "tasarruf tedbirleri" adı altında devreye soktuğu İşgücü Uyum Programının (İUP), okullarda temizlik görevlilerinin haftada yalnızca 3 gün çalışmasını öngördüğünü kaydeden Gülcan Kış, kalan 2 gün ise temizlik işlerinin velilerin sırtına yükleneceğine, bunun da eğitim sisteminde büyük bir hijyen sorununa neden olacağına işaret etti.

 

"HİJYENİN SAĞLANAMADIĞI BİR OKULDA EĞİTİM GÜVENLİ OLAMAZ"

 

Gülcan Kış, "Okulların hijyenik ve güvenli bir ortam sunması, çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde eğitim alabilmesi için vazgeçilmezdir. Ancak, İUP ile görevlendirilen temizlik personelleri haftada sadece 3 gün çalışacak. Bu, 2 gün boyunca tuvaletlerin, sınıfların, koridorların temizlenmemesi anlamına geliyor. Hijyenin sağlanamadığı bir okulda eğitim güvenli olamaz” dedi.

 

"VELİLERE YENİ BİR YÜK"

 

İUP'nin, okulların temizlik sorununu çözmek yerine velilere yeni bir yük getirdiğini belirten Gülcan Kış, "Temizlik görevlilerinin haftada yalnızca 3 gün çalışması, geri kalan günlerde velilerden okul temizliğine katkı beklenmesi demektir. Zaten ekonomik zorluklar altında ezilen velilere bu yükü bindirmek, devletin temel sorumluluklarını yerine getiremediğinin bir göstergesidir. Çocuklarımızın sağlığı ve eğitimi asla tasarruf tedbirlerine kurban edilemez” şeklinde konuştu.

 

"TYP YERİNE İUP GELDİ, SORUNLAR DERİNLEŞTİ”

 

Yakın zamana kadar okullardaki temizlik ve güvenlik personeli ihtiyacının Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) aracılığı ile sağlandığını, bu sistemin siyasi rant uğruna işlevsiz hale getirildiğini dile getiren Gülcan Kış, "TYP, yıllardır okulların temizlik ihtiyaçlarını karşılamada kullanılıyordu. Ancak iktidarın ekonomik kriz bahanesiyle uyguladığı İUP, okullarda ciddi bir hijyen krizine yol açacak. Bu programın amacı, okullarda hijyen sağlamaktan çok, istihdam yaratmak gibi görünüyor. Eğitimdeki bu plansızlık ve çözüm üretme eksikliği, her zaman olduğu gibi çocuklarımızı ve velileri mağdur etmeye devam edecek. Bu yılın ilk gününden itibaren yaşanacak temizlik sorununun sorumlusu Millî Eğitim Bakanlığıdır. Temizlik görevlisi sayısının artırılması ve haftanın her günü okullarda çalışacak şekilde planlamalar yapılması şarttır. Çocuklarımızın sağlığı ve eğitim hakkı, siyasi hesaplara ve ekonomik kriz bahanelerine kurban edilemez. Bakanlık, bu konuda hızlıca adım atmalıdır" ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)


  CHP’li Gülcan Kış: “Okullarda
hijyen sorunu yaşanabilir”