Tabiat Parkı’nı koruyun çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

Tabiat Parkı’nı koruyun çağrısı

Deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan ve koruma altındaki kum zambaklarının yetiştiği Davultepe Yüzüncü Yıl Tabiat Parkı’ndaki çevre kirliliği endişe verici boyutlara ulaştı. Tabiat parkındaki kirliliğe karşı senelerdir mücadele eden Dr. Ful Uğurhan, sahil kesimindeki kirliliği gözler önüne seren fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaştı. Herkesi Mersin Barosu’nun Tabiat Parkı’nın korunması için başlattığı imza kampanyasına destek olmaya çağıran Dr. Ful Uğurhan, “Lütfen susmayalım” ifadesini kullandı.

Tabiat Parkı’nı koruyun çağrısı


İLKAY ADALIOĞLU

Mersin Barosu’nun, Davultepe Yüzüncü Yıl Tabiat Parkı’nda yavru deniz kaplumbağaları ve kum zambaklarının korunması için başlattığı imza kampanyası sürerken tatilcilerin kumsala bıraktığı çöpler nedeniyle oluşan kirlilik de büyüyor.

Geçtiğimiz hafta tabiat parkının tehdit altında olduğu gerekçesiyle Change.org'da bir imza kampanyası başlatan Mersin Barosu kamuoyunu harekete geçmeye çağırdı.  Yapılan açıklamada Davultepe Yüzüncü Yıl Tabiat Parkı, özellikle deniz kaplumbağalarının yuvalama sahası olarak hayati bir öneme sahip olduğu ancak, son dönemde parkta yapılan eğlence etkinlikleri, deniz kaplumbağalarının ve kum zambaklarının yaşam alanlarını ciddi şekilde tehdit ettiği belirtildi. Baro yetkilileri, yüksek sesli ve ışıklı partilerin kaplumbağaları rahatsız ederek yumurtlamalarını engellediğini ve yavru kaplumbağaların denize ulaşamadan öldüğünü dile getirdi.

2023 yılı şubat ayında açtıkları davanın hala sonuçlanmadığını, ancak tabiat parkında yaşanan tahribatın her geçen gün arttığını beliren Mersin Barosu, acil önlem alınması çağrısında bulundu.

Sosyal medyadan son paylaşılan Tabiat Parkı ile ilgili fotoğraflarda kumsalda yaşanan kirlilik dikkat çekti. Dr. Ful Uğurhan, tahribatın fotoğraflarını paylaşarak şu ifadeleri kullandı:

“Kapitalizmi fotoğrafla anlat deseler çektiğim bu üç fotoğraf karesini seçerdim. Tabiat Parkı’nın orta yerine varlıklı insanların güvenle denize girip, yiyip, içmesi için beach denilen yer yaparsın, atıklarını kendine çizdiğin sınırın ardına atmakta bir beis görmezsin. Oysa orada neslini sürdürmeye azmetmiş kum zambakları vardır, deniz kaplumbağaları yuva yapmak için çile çeker. Daha da kötüsü bunu herkes görür ama hem susar hem de bir şey yapmaz. Üstelik günlerdir bizi üzüntüye boğan Narin çocuğun cinayetinde bütün köyün susmasına çok kızmış olmamıza rağmen burada da doğanın katledilmesine çoğu kimse ses çıkarmaz.  Bu bölgenin kurtulması için açılmış bir kampanya var. Lütfen susmayalım.”