Mersin Limanı’na ‘organize’ yol | Güney Gazetesi Mersin

Mersin Limanı’na ‘organize’ yol

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Başkanı Sabri Tekli, OSB’nin demiryolu hattı ile limana bağlanması için çalışma başlattıklarını söyledi. 1. ve 4’ncü bölgeden ayrı bir lokasyon,  2 ve 3’ncü bölgeden ayrı lokasyon ile limana demiryolu bağlantısı sağlanacağı bilgisini veren Tekli, “Demir yollarının önüne de OSB kara terminali düşünüyoruz” dedi.

Mersin Limanı’na ‘organize’ yol


ELVAN PEHLİVAN

 

MTSOB Model Fabrika ve İnovasyon Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında bölgede bugüne kadar yürütülen çalışmalar ve gelecek dönem projeleri konuşuldu.  Toplantıda, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölge Müdürü Halil Yılmaz, bölgenin genel durumu ve yatırımlar hakkında bilgi verdi.  MTOSB Yönetim Kurulu Sabri Tekli ise gelecek dönem hedeflerini paylaştı.

 

“OSB’YE KARA TERMİNALİ YAPILACAK”

 

Mersin Uluslararası Limanı (MIP) ile yapılan anlaşma kapsamında, demir yolu çalışmalarına kılçık hat denilen bir hatla, 1. ve 4'ncü bölgenin ayrı bir lokasyon ve 2 ve 3'ncü bölgenin ise ayrı lokasyon ile limana demiryolu bağlantısı sağlanacağı bilgisini veren Tekli, "Hükümetimizin en büyük hedefi ülkeyi demir yolları ağı ile örmek. Biz de müracaatımızı yaptık. Bunun kılcal saplarına yasal olarak taleplerimizi yaptık. Yapımı talep edene ait. Ancak bunu MIP üstlendi. Çünkü biliyorsunuz limandaki işlerin ciddi bir kısmını bizim OSB'deki firmalar yükleniyor. Kazancın büyük bir kısmı bizim fabrikalardan. Bu nedenle lokasyonunu düşündüğümüz demir yollarının önüne de OSB kara terminali düşünüyoruz. Yaklaşık 250 bin metrekarenin üzerinde gümrüklü saha oluşturulacak. Yani burada artık sanayicimizin kendi göndereceği ya da getireceği konteynerleri bölgemiz sınırları içerisinde depolama konusunda girişimlerimiz olacak” dedi.

 

“BİZ OSB’MİZİ ŞEHRİN YAPISINA ZARAR VERMEYECEK ŞEKİLDE BÜYÜTMEYE ÇALIŞIYORUZ”

 

Savunma sanayinde de kısa sürede ciddi bir yol aldıklarını vurgulayan Sabri Tekli, “Firmalarımızın sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Tabii en büyük gerçeğimiz, bizim Mersin OSB olarak bugüne kadar hiçbir şekilde kredi kullanmadık. Bakanlıktan hibe almadık. Biz OSB'mizi her geçen gün hem sayısını hem de sanayicilerimizin sayısını arttıracak şekilde, OSB kriterlerine uyacak şekilde, şehrin yapısına zarar vermeyecek şekilde büyütmeye çalışıyoruz” dedi. 5. bölge ile ilgili gelişmelerden söz eden Tekli, “Burada da kamulaştırmada sıkıntımızın olacağını zannetmiyorum. 5. bölgenin yüzde 50 arazisi OSB'ye ait. Yani orada 360 hektar oluşacak OSB'de, fazla bir kamulaştırmaya zorlanacağımızı zannetmiyorum. Çok kısa bir sürede, 1 yılda OSB'yi ayağa kaldırırız. En fazla 2 yıl. Gerçekten yatırımcımız çok heyecanlı. 4. bölge içerisinde dünyanın en büyük düz çam fabrikası kurulacak. Burası Tarsus OSB'ye kalkındıracak" ifadelerini kullandı.

 

“HEDEFİMİZ 50 BİN İSTİHDAM OLUŞTURMAK”

 

Mersin OSB dışında il genelinde 7 OSB daha bulunduğunu hatırlatan Tekli, şöyle devam etti; "Mut, Anamur, Silifke, Erdemli, Tarsus, TÜİOSB. Hepsinin çalışmaları devam ediyor. Önemli olan Mersin'e kaynak kazandıran, üretim yapan sanayilerin kurulması, Mersin'in yapısına muhakkak fayda verecektir. Biz de 5. bölge onaylandıktan sonra 6.'sının çalışmalarına başlayacağız. Bakanlığımızın hedefinde, Türkiye'deki OSB yapılanmasını iki katına çıkarmak. Bizim hedefimiz de 5. bölge tamamlandığında 50 bin istihdam oluşturmak. Yani 50 bin çalışanı burada görmek istiyoruz” diye konuştu.

 

“HAVALİMANININ ARDINDAN BÖLGEYE TALEP ARTTI”

 

Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın MTOSB’ye etkilerinden söz eden Tekli, havaalanından sonra bölgeye talebin gün geçtikçe arttığına dikkat çekti. Tekli, “Büyük firmalar geliyor. 5. bölgeyi tamamen, en az 50 bin metrekare olmak üzere yüksek montanlı firmalara vermek için sabırsızlıkla bekliyorum. Bölgedeki tüm sanayicilerimizden fazlasıyla memnunum. Yani hepsi burada yarış yapıyor, üretim hızını artırıyor. Kaybettiğimiz fabrika yok. Mersin'de sanayinin büyümesi, limanın büyümesi, havaalanının uluslararası olması, artık her türlü imkanlarımız var. Bunları iyi değerlendirmek ve iyi konuşmak lazım” şeklinde konuştu.