Yaş meyve sebze için tehlike çanları | Güney Gazetesi Mersin

Yaş meyve sebze için tehlike çanları

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, son yıllarda kendini hissettiren kuraklık riskinin, başta Mersin olmak üzere birçok ilde yaş meyve sebze üretiminde büyük kayıplara neden olacağı uyarısında bulundu. Özdemir, “Meyve ve sebze ürünleri için de tarımsal üretim planlamasının yapılması gerekiyor” dedi.

Yaş meyve sebze için tehlike çanları


İLKAY ADALIOĞLU

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, kuraklık ile gıda enflasyonu arasındaki ilişkinin iyi analiz edilerek gıda üretiminin planlanması gerektiğini söyledi.

Meteoroloji verilerine göre, 2020 sonrası dönemde sonbahar ve kış aylarının daha ılıman, ilkbahar ve yaz aylarının ise çok daha sıcak geçtiği ve yağış miktarının genel olarak azaldığının vurgulandığını kaydeden Özdemir, “Bu durumun gerek ürün verimi gerekse üretim maliyeti kanalıyla gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü bir baskı yarattığı belirtilmektedir. Özellikle, ülkemizin önde gelen meyve ve sebze üreticisi olan Mersin, Adana, Antalya, Hatay ve Muğla illerinde yaşanan ciddi kuraklıkların sebze ve meyve üretimini olumsuz etkilediği ifade edilmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, bu beş il Türkiye'nin meyve üretiminin yüzde 43'ünü, sebze üretiminin ise yüzde 30'unu gerçekleştirmektedir. Ülkemizin yaş meyve ihracatının yüzde 51'i ve yaş sebze ihracatının yüzde 70'i de bu beş il tarafından yapılmaktadır. Mersin özelinde bakıldığında, Mersin yüzde 13’lük bir pay ile Türkiye meyve üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Diğer yandan, yüzde 7’lik oran ile sebze üretiminde 3. sıradadır. Ayrıca, Mersin yüzde 27’lik pay ile ülkemizin yaş meyve ve sebze ihracatında da ilk sırada bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

 

YAŞ MEYVE VE SEBZEDE GELECEĞİ BUGÜNDEN PLANLAMALIYIZ

 

Uluslararası araştırma kuruluşu Climate Central tarafından yayınlanan İklim Değişim Endeksi (CSI) raporuna göre, Türkiye’nin bu yaz, 1970’ten bu yana en sıcak yaz mevsimini yaşadığını kaydeden Özdemir, “Ayrıca, yapılan bilimsel araştırmalar gerekli önlemler alınmadığı takdirde 2050 yılına kadar küresel ısınmanın bugüne kıyasla çok daha olumsuz etkiler yaratacağını ortaya koymaktadır. Bu gelişmeler doğrultusunda, yaş meyve ve sebze sektöründe önümüzdeki yıllara yönelik bir yol haritasını bugünden belirlememiz gerektiği kanısındayım. Örneğin, tarımsal üretimin planlanmasında stratejik ürünler olarak hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar yer almaktadır. Ancak mevcut aşamada yaş meyve ve sebze üretimi ile ilgili bir karar bulunmamaktadır. Plansız fazla ekimin gerçekleştiği yıllarda, tarlada veya bahçede kalan ürünler hem üreticilere hem de Türkiye ekonomisine zarar vermiştir. Bu nedenle, meyve ve sebze ürünleri için de tarımsal üretim planlamasının yapılması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

“ÖNLEM ALINMAZSA FİYATLAR DAHA DA ARTAR”

 

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye’nin, Dünya sebze üretiminde 4. Sırada, meyve üretiminde 6. sırada yer aldığını kaydeden Özdemir, “Mersin ise ülkemize bu konumu kazandıran illerin başında gelmektedir. Kısa, orta ve uzun vadeli doğru politikalar belirlenmez ise, gelecekte iklim değişikliğinin yaş meyve ve sebze üretimi, maliyeti ve fiyatları üzerinde çok daha olumsuz etkileri olacağı açıktır. Devletimizden beklentimiz ülkemizin ve ilimizin böylesine baskın olduğu sektörümüz için sektör bileşenleri ile istişare içerisinde gerekli önlemlerin bugünden alınmasıdır” dedi.