“ÇED raporuna dava açacağız” | Güney Gazetesi Mersin

“ÇED raporuna dava açacağız”

Turizme zarar verdiği gerekçesiyle Balıkesir’in Edremit ilçesinden sökülerek Aydıncık’a taşınması planlanan balık çiftlikleriyle ilgili projenin ÇED raporu onaylandı. Karara tepki gösteren Mersin Çevre Platformu, “Mersin’de denizimizi kirletecek, ekosistemimizi ve sağlığımızı bozacak balık çiftliklerinin kurulmasını istemiyoruz. Yaşam alanlarımızı ve yaşam hakkımızı korumak için hukuki ve demokratik mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde açıklama yaptı.

“ÇED raporuna dava açacağız”


İLKAY ADALIOĞLU

Mersin Çevre Platformu, Aydıncık’ta Agromey Gıda ve Yem Sanayi ve Tic. Anonim Şirketi tarafından yapımı planlanan balık çiftliklerinin ÇED raporunun onaylanmasına tepki gösterdi.

ÇED Raporunun bilimsellikten uzak olduğunun vurgulandığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı.

“ÇED raporu kopyala yapıştır yöntemiyle hazırlanmıştır. ÇED raporunda Balık çiftliklerinde kullanılacak olan kimyasalların, GDO’lu yemlerin, antibiyotiklerin ve balıkların dışkılarının yaratacağı kirliliğin yoğunluğu Anamur, Aydıncık ve Silifke’de denizin ekosistemine vereceği zararlar, Anamur, Aydıncık ve Silifke’de Uluslararası sözleşmelerle yaşam alanları korunan Akdeniz Foklarına ve deniz kaplumbağalarına, olumsuz etkileri, Mersin’in Turizmine verilecek zararlar, insan ve çevre sağlığı üzerindeki olumsuz etkiler dikkate alınmamıştır.

İnsan ve çevre sağlığını olumsuz etkilediği, Denizi kirlettiği ve turizmi bitirdiği için artık üretim yapamayan Balık Çiftliklerinin Balıkesir Edremit’ten sökülüp Turizmin Cenneti olan Aydıncık’ta kurulum planı yapılan yerlerin geneli 1. Derecede doğal sit, Arkeolojik sit ve ilan edilmiş Turizm bölgeleridir. 1. derece doğal sit alanları uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmıştır. Koruma altına alınan alanlara Balık çiftlikleri kurmak uluslararası sözleşmelere ve ülkemizdeki yasa ve yönetmeliklere aykırıdır.”

 

“BALIKESİR EDREMİT TURİZM BÖLGESİ İSE MERSİN DE TURİZM BÖLGESİDİR”

 

“Mersin’de yapımı planlanan balık çiftliklerinin kurulum biçimi dünyada benzerine rastlanmamaktadır. ÇED raporları onaylanan 20 adet şirketin Balık Çiftliklerinin kafesleri Anamur, Aydıncık ve Silifke sahillerini kaplayacaktır. Birbirlerine çok yakın kurulması planlanan Balık çiftliklerinde kullanılacak olan kimyasalların, GDO’lu yemlerin, antibiyotiklerin ve balıkların dışkılarının yaratacağı kirliliğin yoğunluğu, denizin akıntı hızının uygunsuzluğu nedeniyle Anamur, Aydıncık ve Silifke de denizin ekosistemini ciddi bir şekilde olumsuz etkileyecek ve denizin doğal yaşamını yok edecektir.

Balık Çiftliklerinin yaratacağı ekonomik rant uğruna doğal hayat feda edilemez. Balıkesir Edremit turizm bölgesi ise Mersin de turizm bölgesidir. Mersin’de denizimizi kirletecek, ekosistemimizi ve sağlığımızı bozacak balık çiftliklerinin kurulmasını istemiyoruz. Yaşam alanlarımızı ve yaşam Hakkımızı korumak için hukuki ve demokratik mücadeleye devam edeceğiz. Aydıncık’ta Agromey Gıda ve Yem Sanayi ve Tic. Anonim Şirketine ait onaylanan ÇED raporuna dava açacağız. Yetkililerden Mersin halkının haklı talebini yerine getirerek balık çiftliklerinin bütün projelerini iptal etmelerini talep ediyoruz.”