Toroslar’a okuma salonu ve emekli evi geliyor | Güney Gazetesi Mersin

Toroslar’a okuma salonu ve emekli evi geliyor

Toroslar Belediye Meclisi Ekim Ayı Olağan Toplantısı, Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız’ın başkanlığında Yunus Emre Kültür Merkezinde yapıldı.

Toroslar’a okuma salonu ve emekli evi geliyor


Toplantının açılışında meclis üyelerine seslenen Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, ilçenin sosyal hayatını renklendirecek çalışmaları anlattı.

“1 Nisan’dan itibaren Toroslar’da yeni bir takvim başladı, yeni bir saat işliyor. Bu artık yavaş yavaş meyvelerini vermeye başlıyor” diyen Başkan Yıldız, belediyenin ilk kreşini geçtiğimiz hafta Osmaniye Mahallesinde açtığını hatırlattı.

 

“YEŞİL VADİ KAFESİ AÇILACAK, BELEDİYE İŞLETECEK”

 

Çağdaşkent Mahallesindeki 3 Ocak Parkı içerisinde yer alan ve yıllardır kapalı olan Yeşil Vadi adlı kafeyi yeniden açıp işleteceklerini de söyleyen Başkan Yıldız, “Çağdaşkent Mahallesinde yaşayan yurttaşlarımızın bize sık sık sordukları merkezlerden biri bu. Mahalle halkı nefes almak için, sosyalleşmek için burayı kullanıyordu. Son üç dört yıldır burası kapalı. Maalesef kaderine terk edilmiş durumda. Arkadaşlarımız yeni bir plan, proje oluşturdular ve Fen İşleri Müdürlüğümüz orada bir çalışma başlattı. Yakında Yeşil Vadi kafemiz de belediyemizin bir işletmesi olarak, belediyemiz tarafından işletilerek yeniden yaşam bulacak” ifadelerini kullandı.

 

KADERİNE TERK EDİLEN BİNA ONARILACAK, EMEKLİ EVİ OLACAK

 

Başkan Yıldız, konuşmasında emekli ve yaş almış yurttaşları sevindirecek bir müjdeye de yer verdi.

Yıldız, “TOKİ’nin önünde bulunan Bilge Kağan Parkı içinde terk edilmiş bir binamız vardı. Belediye terk ettiği için başkaları tarafından işgal edilmişti. Geçen oraya gittim baktım.  Kim olmadığını bilmediğimiz insanlar yaşıyordu. Orayı da temizlettik. Fen İşleri Müdürlüğümüz orada bir çalışma yapıyor. Yakında oraayı da Bilge Kağan Parkı içerisinde Emekli Evi olarak işletmeye açacağız. Emekliler ve civarda yaşayan vatandaşlarımız hem orada vakit geçirip sosyalleşecekler hem de çay, kahve içebilecekler” dedi.

 

“OKUMA SALONU VE KÜTÜPHANE YAPILACAK, ÖĞRENCİLERİN BAŞINDA BİR ÖĞRETMEN OLACAK”

 

Başkan Yıldız, mahallelerde okuma salonları ve kütüphaneler açma hedefi doğrultusunda ilk adımı Akbelen Mahallesinde atacaklarını da söyledi.

Yıldız, “Murat Tutal Parkı içerisinde, kafe işletmesi olarak halihazırda bir işletmeci tarafından devam ettiriliyor. Nisan ya da mayısta sözleşmesi sona erecek. Burası da belediyemizin kendi uhdesinde işlettiği, mahallelilerin sosyalleştiği bir alan olacak. Aynı zamanda parkın içerisinde boş olan ve aslında kendi kaderine terk edilmiş bir binamız vardı. Bu binamızı da en kısa zamanda bir okuma evi haline getireceğiz. Yani mahalledeki çocukların derslerini çalıştıklarını, bilgisayardan ödevlerini yaptıklarını, gerekirse bir öğretmenin nezaret ettiği bir merkez haline getirmeyi düşünüyoruz. Arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapıyor. Burada öğretmenlerimiz ve belediye personelimiz olacak. Gelen çocuklara dersler ve ödevler konusunda yardımcı olacaklar. Çocuklarımız hem ders çalışma olanağı bulacak hem de arkadaşlarıyla sosyalleşecek. Oraya bir de yapabilirsek merhum Mustafa Kaplan’ın çocuklarının bize bağışladığı kitaplardan kütüphane yapacağız. Mustafa Kaplan Kütüphanesi yapıp çocuklarımızın faydalanmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

 

“ARTIK HER BİR YURTTAŞIZIN BELEDİYEDE BİR DAYISI VAR”

 

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, yurttaşların belediyeye daha hızlı ulaşması, sorunların daha etkin şekilde çözülmesi için üzerinde çalıştıkları çağrı merkezinin de yakın zamanda hizmete gireceğini söyledi.

Yıldız şunları söyledi: “Bir çağrı merkezimiz oluşturuluyor. Daha önce kısmen yapılmış ama epeyi zamandır işlemeyen bir çağrı merkezi sorunu vardı. Vatandaşlarımız belediyeye herhangi bir talep edeceklerinde 153’ü arayarak zabıta üzerinden bize ulaşıyorlardı. Bu konuda belli bir aşamaya geldik. Halklar İlişkiler şefliğimize bağlı 8 kişilik bir ekip oluşturduk. Orada 7/24 halkımızın sorunlarını, taleplerini, dertlerini dinleyecek bir çağrı merkezimiz oluşuyor. Her bir yurttaşımızın belediye meclis üyesine, muhtara, belediye başkanına ulaşmaya ihtiyaç duymadan kendi taleplerini iletebileceği bir mekanizma kuruyoruz. Bu mekanizma olacak. Sadece şikayetin bildirildiği bir mekanizma olmayacak. Şikayet bildirildiği andan itibaren ilgili birim müdürüne, birim müdürünün bağlı olduğu belediye başkan yardımcısına ve belediye başkanının bilgisayarına düşecek. Belirli zaman dilimi içinde sorunlar, taleplerin giderilmesi konusunda arkadaşlarımız çalışma yapacaklar ve vatandaşa geri dönecekler. 7/24 bütün hemşehrilerimiz buraya taleplerini, ihtiyaçlarını, isteklerini bildirecekler. 444 41 33 numarası kullanılacak. Şimdi bu saatten sonra 444 41 33 numaralı telefon yurttaşlarımızın 24 saat boyunca dertlerini anlatacakları bir telefon numarası haline gelmiş oldu. Aslında şöyle diyebiliriz. Bundan sonra her bir yurttaşımın Toroslar’da bir dayısı var. Torpili var. Dayısı ve torpili 444 41 33 numaralı telefon. Vatandaşlarımız taleplerini, isteklerini iletme, bununla ilgili çalışma yapılmamışsa niye yapılmadığını sorma şansını yakalamış olacaklar.” (Haber Merkezi)