“İçel Sanat Kulübü Mersin’in<br>sanattaki Amiral Gemisi’dir” | Güney Gazetesi Mersin

“İçel Sanat Kulübü Mersin’in
sanattaki Amiral Gemisi’dir”

İçel Sanat Kulübü Başkanı Fatih Alkar ile Mersin ve sanat üzerine konuştuk.  İçel Sanat Kulübü’nün gelenekselleşen sanat etkinliklerinden söz eden Alkar, 4-5-6 Ekim’de 29’uncusu düzenlenen Arkeoloji Günleri’ne Mersinlileri davet etti.

“İçel Sanat Kulübü Mersin’in<br>sanattaki Amiral Gemisi’dir”


ELVAN PEHLİVAN

Öncelikle Merhabalar, İçel Sanat Kulübü’nün kuruluş sürecinden ve yürüttüğünüz çalışmalardan söz eder misiniz?

F.A.: Önemli zorluklardan geçen ülkemiz ve kentimiz, depremle pandemiyle sanatın iyileştirici gücünü farkındalığını anlatan bir sanat dalı bütünselliğinde İçel Sanat Kulübü, sloganımızda da hep vurguladığımız gibi Mersin’in 1989 yılından beri Amiral Gemisi’dir. Dolayısıyla o çerçevede önemli çalışmalara imza atan bir önemli sanat derneği, İçel Sanat Kulübü. Tabi burada sadece benim emeğim yok, geçmiş dönemde yeni fikirleriyle, düşünceleriyle kente sahip çıkmış sanatın o gücünü kent ölçeğinde il bazında gerçekleştirmiş değerli başkanlarımız var. Kurucu başkanımız, onursal başkanımız Semihi Vural’dan Fazıl Tütüner’e, Doğan Akçay’a kadar böyle devam ediyor.

Biliyorsunuz 550’nin üzerinde ören yeri olan Mersinimizde felsefe günü, mitoloji günleri, arkeoloji günleri gibi gelenekselleşmiş etkinliklerimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Heyecanlanıyoruz tabi, çünkü gerçekten çok önemli çalışmalar bunlar. İnsanları bilgilendiriyorsunuz, insanları düşünceye sevk ediyorsunuz.

Tabi pek çok edebiyatçımız var, ressam üyelerimiz var, pek çok kıymetli iş insanı üyemiz var, MTSO Başkanımızdan tutun Ticaret Borsası başkanımıza kadar. Böylesi değerli üyelerin bir araya geldiği bir danışma kurulunda görüş alışverişinin, ileriye dönük hem kulübümüzün hem de sanatın nerelere gidebileceği konusunda da önemli görüşmeler yapıyoruz.

Kulübümüz kentin tam merkezinde, çok bilinen bir yerde aslında. Sanat Sokağı diye bilinen Çankaya Mahallesinde, bu anlamda da çevremizde gastronominin merkezi olan yerler var, sanatsal etkinliklerin yapıldığı yerler mevcut. Etkinliklere dönecek olursak bir yılda 100-120 civarında etkinlik yapıyoruz. Hem edebiyat günleri olabiliyor, hem şiir günleri olabiliyor. Bahçemizde, kafemizde etkinlikler oluyor, konserler veriyoruz. 19 Mayıs’ta etkinlikler yaptık, özel günlere hassasiyetle bakıyoruz. Bunu sanatsal anlamda kamuoyuyla paylaşmanın çabası içerisindeyiz.

 

“KAMUYA HİZMET EDEN BİR ÖZEL SANAT DERNEĞİYİZ. GENÇLERİMİZİN BURADAN ALACAKLARI ÇOK ŞEY VAR”

 

Kulüp üyelerinizin belirli bir yaş grubundan oluştuğu gibi bir algı var kamuoyunda. Öğrencileri, gençleri İçel Sanat Kulübü’yle buluşturmak adına neler yapıyorsunuz?

F.A.: Her yaş grubuna hitap etmeye çalışıyoruz. Genç arkadaşlarımızı kulüple buluşturmak adına önemli çabalar sarfediyoruz. Bahçede bir kafemiz var, iç salonlarımızda 2 bine yakın kitabın olduğu kitaplığımız var. İlk göreve geldiğimde arkadaşlarımın da desteğiyle aşağıda sınırsız internet yaptım, çay ikramı yaptım. Tabi ki zaman zaman gençlerimiz geliyor kitap okuyor ama çok daha sayıda gencimizin gelip bu imkana erişmesini istiyoruz. Onları bekliyoruz, onları davet ediyorum.

Yüzde 60’ı yüzde 70’i kulübümüzün orta yaşın üstünde. Burada ne yaptık, genç arkadaşlarımızı üye yapmanın gayreti içerisinde olduk. Yönetimde danışma kurulunda genç arkadaşlarımız var, onlar hukukçu, sanatı çok seven içselleştiren insanlar.

Mitoloji Günleri’nde hocalarımızın desteği ile arkeoloji bölümünden, sanat tarihi bölümünden gelen genç kardeşlerimiz vardı. Arkeoloji Günleri’nde de böyle olacak, çünkü hocalarımızın öğrencileri. Burada genç arkadaşlarımıza kulübü anlatıyoruz.  Bu arada dijital platformda bizim tüm yayınlarımızı takip edebilirler. Youtube kanalı oluşturduk oradan takip edebilirler. Biz genç arkadaşlarımızı kulübün üyelerinin orta yaşın üzerinde olmasından hareketle kulübümüze davet ediyoruz. Dolayısıyla onların buradan alacakları çok şey var. Biz ücret almıyoruz. Kamuya hizmet eden bir özel sanat derneğiyiz. www.isk.org.tr’den etkinliklerimizi takip edebilirler. İçel Sanat Kulübü yazdığınızda arama motoruna, rahatlıkla neler oluyor onu görebilirler. İçel Sanat Kulübü’nü beğendiği zaman sosyal medyadan hepsinde varız, Instagram’da varız, facebookta varız.

100 kişilik salonu olan önemli etkinliklerin yapıldığı bir galerimiz var. Bu arada karikatür sergimiz var 10 Ekim’e kadar devam edecek.

 

İçel Sanat Kulübü’nün ardından Mersin’de pek çok kültür ve sanat derneği kuruldu. Bu derneklerle ilişkileriniz nasıl?

F.A.: Mersin’deki diğer derneklerle de ortaklaşa etkinlikler yapıyoruz. Salonumuzda Edebiyat Buluşmaları yapıyoruz, yaz diye ara verdik, 9 Ekim’de Edebiyat buluşmalarına devam edeceğiz. 30-35’e yakın edebiyatçımız geliyor, sanatseverler geliyor.  Geçtiğimiz günlerde Mersin Yazarlar Şairler Derneği başkanımız Mustafa Doğan buradaydı, Mersin Yazarlar Derneği Başkanı Rüştü Aydın önümüzdeki süreçte birlikte olacağımız değerli başkanlardan biri.

Akdeniz Opera ve Bale bizim içimizden çıkan geçmiş dönem başkanımız Fazıl Tütüner yıllarca oranın başkanlığını yapan klasik batı müziğinin merkezi diyebileceğimiz çünkü genç yetenekleri orada seyirciyle buluşturuyor. Onlar da kardeş derneğimiz.  Mesele geçtiğimiz yıl aşağıda iki tane caz konseri ve Türk Sanat Müziği konseri yaptık. Dolayısıyla İçel Sanat Kulübü diğer sanat dernekleriyle her zaman istişare içerisinde. Zaten biz Büyükşehir Kent Konseyi’nde, tüm kent konseylerinde varız. Onlarla irtibat halindeyiz. Onları hem dinliyoruz hem salonlarımızın onlara açık olduğunu ifade ediyoruz. Fotoğraf Derneği olmak üzere pek çok dernekle etkinlikler yaptık. Dolayısıyla verilen hizmet Mersinlilere, üyelerimize yönelik hizmetler. Bir platform haline dönüşmek de çok önemli ama Büyükşehir Kent Konseyi bunu sağlıyor. Biz Büyükşehir Kent Konseyi ile de etkinlikler yaptık. Talep geldiği zaman etkinliklere devam edeceğiz.

 

“KENTİMİZDE DAHA ÇOK SANAT GALERİSİNİN OLMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

 

Geçmiş dönemde dernek binasıyla ilgili sıkıntılarınız vardı, bu sorunlar devam ediyor mu?

F.A.: 2011’de başkan olduğumda Sanat Sokağı’ndaki dönerci arkadaşımızın karşısı bize aitti. Orada Nevit Kodallı salonu vardı. Orada yasalar değişince özel idare bünyesine geçti. Özel idareden Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Şu anda Büyükşehir Belediyesi’nin. Zaten geçmiş dönem başkanlarından özellikle Semihi bey ve Fazıl bey oranın bize tahsis edilmesini söyledi.

Biz şu anda Valide Sultan Vakfı’na ait binada kiracıyız.  Bu binamızı en iyi şekilde galeriler, söyleşiler, kafe, kitaplık gibi bir bütünsel şekliyle kullanıyoruz. Tabi daha çok mekânımız olsa daha fazla sergiler yapabilsek. Mesela orada Teoman Ünüsan galerimiz vardı. Biz bu tür mekanların kentte de çoğalmasını istiyoruz, kentte galerilerin daha fazla olmasını istiyoruz. Çünkü sanat iyileştirir diyor üstatlar ve biz bunun gerçekten olduğuna inanıyoruz.

Hem pandemi döneminde hem deprem döneminde inanın depremde 3 ay kendimize gelemedik. Ama sonra dedik ki sanat gerçekten insanlara katkı sunacak. O dönemde deprem bölgesinden gelen ressamlar ve pek çok yetenekli arkadaşımızı burada ağırladık, sohbet ettik. Dolayısıyla Mersin kucak açtı o arkadaşlarımıza. Dolasıyla biz sanat boyutuyla onları buluşturduk, tanıştırdık. Daha çok mekanın sanat kulübünün bünyesinde olmasını ve bunu talep ettiğimizi, ilçe belediye başkanlarıyla da bunu görüştüğümüzü deklare ediyoruz.

 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

F.A: Mersin’in nabzını sanatsal anlamda, ekonomi anlamında, siyasi anlamda kent aydını olmamdan hareketle tutmaya devam ediyoruz.  Elbette İçel Sanat Kulübünde çok değerli etkinliklere devam edeceğiz. Örneğin Nevit Kodallı’nın doğumunun 100. Yılı. Bundan hareketle o büyüğümüzü anacağız. Çünkü İçel Sanat Kulübü’nün marşını besteleyen kişidir Nevit Kodallı, devlet sanatçısıdır. Atatürk Oratoryusu’nu yazan bir büyüğümüzdür. Atilla İlhan gibi, Suna Tanaltay gibi pek çok değerimizi ahde vefa anlamıyla Mersin kamuoyuyla buluşturmaya devam edeceğiz.

Ben sanatı, paylaşmayı, anlatmayı çok seviyorum. İki kitabım var bir tanesi köşe yazılarından oluşan Tuhaf Hayat, ikincisi de Hayat Bazen adlı kitabım. Tabi zaman fukarası olduğumuz için de 3 yere bölünüyoruz. Bir de benim danışmanlık ofisim var. Biz bölünmeye devam edeceğiz böyle giderse ama inşallah başkanlığı bıraktıktan sonra yeni kitaplar, yeni projeler, yeni programlar. Tabi burada İçel Sanat Kulübü’nü de unutmadan. Çünkü bizler eski başkanlar olarak artık danışma kurulunun üyesi oluyoruz öyle bir geleneğimiz var. Bu bağlamda kente hizmet etmeye devam edeceğiz.