Liman sahasında asbest iddiası gündemde | Güney Gazetesi Mersin

Liman sahasında asbest iddiası gündemde

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, Mersin Limanının genişleme projesi sırasında deniz dibinden çıkarılan asbestli atık maddenin yeniden denize döküldüğüne dair iddialar da gündeme getirildi.

Liman sahasında asbest iddiası gündemde


ELVAN PEHLİVAN
DEM Parti grubu adına söz alan Feride Bilgiç, “Atatürk Parkı’nda yapılan liman genişleme çalışmaları nedeniyle deniz dibinden çıkarılan tonlarca asbest içeren malzeme denize dökülmüş olup şirket bu malzemeyi denize dökmeye hala devam etmektedir. Asbestin üretimi ve kullanımı kansere yol açtığı için dünya genelinde ve ülkemizde yasaklanmıştır. Kanserojen bir maddenin denize dökülüyor olması halk sağlığı ve çevre açısından kabul edilemez” dedi.

Asbest maruziyetinin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığına değinen Bilgiç, “Özellikle akciğer kanseri, karınzarı kanseri ve diğer solunum yolu hastalıklarına sebep olmaktadır. Asbestin solunması ya da yutulması geri dönüşü olmayan hasarlara sebep olabilir ve deniz ortamında birikerek deniz canlılarını da olumsuz etkilemektedir. Bu durum halk sağlığını tehdit etmekle birlikte deniz ekosistemini de geri dönülmez bir şekilde zarar uğratmaktadır.  Bu çerçevede doğa ve çevre savunucularının bizden bazı talepleri var. Asbest içeren malzemenin denize dökülmesinin acilen durdurulması için meclisin gereken çalışmaları yapması. Asbest kirliliği nedeniyle Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin liman inşaatının durdurulması için acilen adım atması. Denizi kirleten firmaya çevre ve insan sağlığına zarar verdiği için para cezası kesilmesi taleplerimizdir” ifadelerini kullandı.