“Hemen yarın mühürleriz” | Güney Gazetesi Mersin

“Hemen yarın mühürleriz”

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, konut alanlarının ortasında kalan atık plastik yakma fabrikalarının mühürlenmesi ve başka yere gönderilmesi için karar aldıklarını söyledi. İlçe idari sınırlarının belirlenmesiyle ilgili kararın valilikçe onaylanmasını beklediklerini belirten Yıldız, “Bu sınır ihlaliyle ilgili sıkıntı giderildi ama bürokratlar tarafından imzalanması beklenirken yetki hâlâ bizdeyse ben yarın bütün fabrikaları mühürlettireceğim. Değilse bütün evrakları Akdeniz Belediyesine göndereceğiz, Akdeniz Belediyesi mühürlemeyi yapsın” dedi.

“Hemen yarın mühürleriz”


ABİDİN YAĞMUR

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin Ekim Ayı toplantısında, Toroslar ile Akdeniz ilçeleri sınırında, yerleşim alanlarıyla iç içe faaliyet yürüten ve mahalle halkının yaşamını olumsuz etkileyen atık plastik yakma fabrikaları gündeme geldi.

Konuyla ilgili söz alan DEM Partili Meclis üyesi Özgür Çağlar, “Akdeniz Şevket Sümer Mahallesi ile Toroslar Yalınayak Mahallesinin kesiştiği noktada kirletici tesisler var. Burada astım, bronşit ve kanser vakaları var. Yıllardır kangren haline gelmiş bir sorun var. Burada ruhsat kontrollerinin yapılması, İl Sağlık Müdürlüğünün harekete geçirilmesi gerekiyor. Biz buradaki insanlara söz verdik. Bu sorunu çözeceğiz dedik. Artık adım atmamız gerekiyor. Burası iki ilçe sınırı arasında kaldığı için yılladır hiçbir kurum tek başına işlem yapamıyordu. Toroslar Belediyesi ile Akdeniz Belediyesi tek başlarına işlem yapamıyordu. Biz Toroslar Belediyesi ile bu sorunu çözdük. Bu bölge artık Akdeniz Belediyesinin sınırları içinde. Kararı kaymakamlıklara gönderdik. Bürokratik işlemlerin en az 1 yıl sürmesi bekleniyor. O süre içinde Mersin Büyükşehir Belediyesi de denetim yetkisini kullanmalı” dedi.

 

“İŞLETMELERİN RUHSATI YOK”

 

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız da “Belediye meclisi üyesiyken defalarca basın açıklaması yaptığım yerdir Birlik Sitesi. Orada hem fabrika yapılmasına izin verilmiş hem konutlara izin verilmiş. Yüzlerce konutla işletmeler iç içe girmiş. Aslında işletmelere verilen ruhsatlar ikinci sınıf gayrisıhhi müessese ruhsatı. Dolayısıyla oradaki işletmelerin çoğunun usulen orada olmaması gerekiyor. Ruhsatları yok” dedi.

 

“16 FABRİKA İÇİN MÜHÜRLEME KARARI VAR”

 

 Toroslar Belediyesi olarak bu alana dair çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başkan Yıldız, “Tüm firmalarla görüştük. Ben sizin işletmelerinizi mühürleyeceğim dedim. Şu anda orada 16 fabrika mühürlenmeye hazır. Fakat 30 yıldır çözülemeyen bir sınır meselesi vardı. O meseleyi 30 günde çözdük. Sınırları çizdik, artık ilçelerimizin sınırları net. O alanda Akdeniz Belediyesi sınırları içinde kaldı. Fakat, yeni sınırların tespit edildiğine dair mülkü amirin imza atması gerekiyor bu işe. İmza atmadığı için işlem yapamıyoruz. Ben şimdi buradan bütün yurttaşlarımıza sesleniyorum. Bugün gider gitmez ilk işim şu olacak. Bu sınır ihlaliyle ilgili sıkıntı giderildi ama bürokratlar tarafından imzalanması beklenirken yetki hâlâ bizdeyse ben yarın bütün fabrikaları mühürlettireceğim. O fabrika sahipleri de orada olmamaları gerektiğini biliyor. Bizim buna hâlâ yetkimiz varsa biz mühürleteceğiz. Değilse bütün evrakları Akdeniz Belediyesine göndereceğiz, Akdeniz Belediyesi mühürlemeyi yapsın. Oradaki vatandaş haklı. İnsanlar yoğun şekilde kanser oluyorlar, nefes alamıyorlar. O mahallenin kurtarılması lazım. Belli bir aşamaya geldik. İşletmeleri kaldıracağız demiştik, kaldırmaya başlıyoruz, o işletmeler de bunu biliyorlar” ifadelerini kullandı.