Üniversiteli kadınlar polis engeline, biber gazına rağmen yürüdü | Güney Gazetesi Mersin

Üniversiteli kadınlar polis engeline, biber gazına rağmen yürüdü

Mersin Üniversitesinde okuyan kadınlar, Semih Çelik adlı erkeğin İstanbul’da İkbal ve Ayşenur’u öldürmesini, sadece 8 günde 9 kadının erkekler tarafından katledilmesini prototesto etti. Üniversite Caddesinde slogan atarak yürümek isteyen kadınlara polis engel olmaya çalıştı, bazı kadınlara biber gazı sıkıldı. Ancak kadınlar “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganıyla yürüdü.

Üniversiteli kadınlar polis engeline, biber gazına rağmen yürüdü


Mersin Ünivesiteli kadınların eylemi akşam saatleride Çiftlikköy Yerleşkesi kapısında başladı.  Kadınlar burada “Katledilen kadınlar isyanımızdır” yazılı pankart açtı.

Üniversiteli kadınlar adına hazırlanan  bildiriyi okuyan Nazar Dere, “Biz kadınlar her gün evlerimizde, sokak ortasında, iş görüşmesinde, yaşamın her alanında öldürülüyorken erkek şiddetiyle mücadele etmek için gücümüzü birbirimizden alıyoruz. Bu ülkede kadın katliamı var! Her yer suç mahalli! 8 günde 9 kadının öldürüldüğü haberini aldık. İkbal’i ve Ayşenur’u öldürenin sadece Semih Çelik olmadığını biliyoruz! 6 Ekim’de Mezitli’de öldürülen Sonay Öztürk’ün katilinin sadece Uğur Araç olmadığını biliyoruz! Kadın cinayetlerinin sorumluları 6284’ü uygulamayanlardır. İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece de tek adamın kararıyla çıkanlar, kazanılmış haklarımızı tartışmaya açanlar, cezasızlık ve aile politikalarını uygulayandır. Bizler var olduğumuz her alanda birbirimiz için mücadele etmeye, birbirimizin yurdu ve sesi olmaya devam edeceğiz. Öldürülen, tacize uğrayan, şiddet gören ve kaybedilen her kadının hesabını sormak için ellerimiz yakanızda olmaya devam edecek. Geceleri de sokakları da meydanları da terketmiyoruz” dedi.

Açıklananın ardından ardından kadınlar “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarıyla yürüyüşe başladı.

Çevik Kuvvet ekipleri birkaç kez kadınların önünde barikat oluştururken Emniyet Müdür Yardımcıları da kadınları dağılmaları konusunda uyardı. Ancak kadınlar yürüyüşte ısrar etti. Bu sırada bazı polislerin biber gazıyla müdahale ettiği, kadınların buna rağmen yürüyüşü sürdürdüğü gözlendi. Üniversite Caddesi boyunca sloganlar eşliğinde yürüyen kadınlar daha sonra eyleme son verdi. (Haber Merkezi)

 

Fotoğraf: Yüsra Batıhan