Yeni göç dalgası endişesi | Güney Gazetesi Mersin

Yeni göç dalgası endişesi

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, İsrail’in saldırısı altındaki Lübnan’dan tahliye edilen ve gemilerle Taşucu’na getirilen insanlar arasında Türk vatandaşlarının ve Avrupa ülkeleri vatandaşlarının yanı sıra Lübnan vatandaşlarının da olduğunu söyledi. Gemilerden inip yurda giren kişilerin herhangi bir sağlık kontrolünden geçirilmediğini, ülkede ne kadar kalacaklarının sorulmadığını belirten Talat Dinçer, “İkinci bir sığınmacı krizi yaşamak istemiyoruz” dedi.

Yeni göç dalgası endişesi


ABİDİN YAĞMUR/ELVAN PEHLİVAN

İsrail ile Lübnan arasındaki savaş nedeniyle Lübnan’dan tahliye edilen Türkiye ve üçüncü ülke vatandaşlarının Silifke Taşucu Limanı üzerinden yurda girişleri devam ediyor. Şu ana kadar 7 gemi 2 binden fazla kişiyi Taşucu’na getirdi. Bunlardan Türk vatandaşı olanlar, ailelerinin yaşadıkları şehirlere giderken üçüncü ülke vatandaşları kendi ülkelerine gönderiliyor.

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Lübnan’dan gelen gemideki yolcuların Taşucu Limanına indiği saatlerde liman çevresinde gözlemlerde bulundu.

 

“ELLERİNDE VALİZLERLE YURDA GİRİYORLAR”

 

Dinçer, “Yine bir gemi Taşucu Limanı’na yanaşmak üzere ve içerisi şuan Lübnan’dan gelen insanlarla dolu. Aşağı yukarı 380 kişinin bu gemide olduğu söyleniyor. Şu ana kadar 7’inci gemi bu gemi ve gelen insan sayısı da 2 bin 500’ün üzerinde. Ülkemiz bir göç cenneti haline gelmesin. Bu insanlar ne şartlarda geliyor, ülkemizde ne kadarı kalıyor, ne kadarı ülkemizi terk ediyor? Bunlar hep bir soru işareti. Bize gelen duyumlara göre bu geminin içerisinde sadece başka ülke vatandaşları değil, Lübnan vatandaşlarının da olduğu söyleniyor. Bu insanların ülkemize düzensiz gelişlerinin bir kontrol altına alınması gerekiyor. Daha önceki dönemde biliyorsunuz Suriye’den gelen savaştan kaçan insanları ülkemize misafir olarak aldık. Ama misafirlik bitti ev sahibi ve kalıcı oldular. İkinci bir Suriye vakası yaşamak istemiyoruz. İkinci bir mülteci vakası ülkemizde yaşamak istemiyoruz. Yeni bir göçmen krizi yaşamak istemiyoruz. Sığınmacıları artık ülkemizde sadece misafir sıfatıyla görmek istiyoruz, kalıcı olmalarını istemiyoruz.  İnsanlar ellerinde valizleriyle şehrin içine giriş yapıyorlar, herhangi bir sağlık kontrolünden geçmiyorlar. Herhangi bir şekilde kayıt altında değiller. Bu insanlar yarın bu ülkede kalıcı mı gidici mi ne olduğu belli değil” ifadelerini kullandı.

 

 

“İTHAL ETLE SORUN ÇÖZÜLÜR MÜ?”

 

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Taşucu Limanındaki incelemeleri sırasında angus yüklü geminin tahliye çalışmalarına da denk geldi.

Dinçer,  “AKP hükümetinin 22 yıldır izlediği tarım ve hayvancılık politikalarının sonucu. Taşucu’na bir gemi yanaştı, içi angus dolu. Buradaki vatandaşların söylediğine göre bundan çok daha büyük 20’in üzerinde geminin Taşucu’na yanaşarak ülkemize angus soktuğu söyleniyor. Türk üreticisi inim inim inlerken, yem fiyatlarının, akaryakıt fiyatlarının, bakım fiyatlarının altında ezilirken hükümet dışarıdan angus getirerek dışarıda para etmeyen angusları ülkemize sokup et fiyatlarını dengelemeyi düşünüyorlar. Bu politika sayesinde ülkemizde tüm üreticilerimiz üretimden elini ayağını çekme düşüncesindeler. Tarım bitti, hayvancılık bitti, süt yoğurt işleri bitti ama hükümet çareyi anguslarda buluyor. Dışarıdan angus ithal etmekle et fiyatlarını dengeleyemezsiniz. Angus gemisi şehrin içerisine inanılmaz kötü bir koku veriyor. Bununla beraber bit gibi zararlı böceklerin de Taşucu içerisinde esnafı sıkıntıya soktuğu söyleniyor” dedi.


  Yeni göç dalgası endişesi