Konut krizi kapıda mı? | Güney Gazetesi Mersin

Konut krizi kapıda mı?

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada İsrail’in saldırıları nedeniyle Lübnan’dan Mersin’e gelen gemilerdeki yolcuların nerede kalacağıyla ilgili hükümetin bir açıklama yapması gerektiğini söyledi. Mersinlilerin yeni bir göç dalgası yaşanmasından endişe ettiğini dile getiren Dinçer, “Mersin’de vatandaşlarımız, artan mülteci nüfusunun getirdiği baskı nedeniyle ciddi bir barınma kriziyle karşı karşıya. Hükümetin bu soruna acil ve etkili bir çözüm bulması hayati önem taşıyor” dedi.

Konut krizi kapıda mı?


ELVAN PEHLİVAN


CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Mersin’deki barınma sorununa dikkat çekti.  Dinçer, “Özellikle Suriye savaşından sonra ilimize gelen çok mülteci oldu. Bu mültecilerin büyük bir bölümü de kuralsız, kontrolsüz ülkemize sokuldu ve şehirlerimizde birçok tahribat oldu. Bunları hep beraber yaşadık. Etkileri öncelikle enflasyonun en önemli nedenlerinden olan konut fiyatlarıyla baş gösterdi, düzenle baş gösterdi, ticari hayatın etkilenmesiyle baş gösterdi. Ülkemize birçok yük getirdi” ifadelerini kullandı.

 

“GELENLERİN ÜLKEMİZDE KALIŞ SÜRELERİ NEDİR, NEREDE KALACAKLAR?”

 

Mültecilerin ülkelerine dönmeleriyle ilgili herhangi bir işlem yürütülmediğini dile getiren Dinçer, “Her ne kadar Suriye hükümeti genel af çıkarsa da geriye dönüşler hiçbir şekilde gözlenmiyor. Buradan hareketle İsrail’in Lübnan’a yaptığı saldırıların ardından Lübnan’dan özellikle Mersin’in Taşucu limanına gemi gemi insanlar geliyor. Haftada 3 gemi geliyor ama bu sayının giderek artacağı gözleniyor. Her gemide ortalama 400-420 Lübnan vatandaşı ve diğer üçüncü dünya ülkesi vatandaşlar bu gemilerle ülkemize giriş yapıyorlar. Yaptığım incelemede, gözlemde 7’inci gemiyi Taşucu’nda karşıladım orada gördüm. Gelenlerle ilgili kendimizce bir analiz yaptık, gelenlerin tabi büyük bir bölümü de Lübnan vatandaşı. Buradan sesleniyorum, ülkemizde yeni bir mülteci sorunu yaşamayalım. Gelen kişiler nasıl geldi, ne şekilde geldi? Genelde turist vizesiyle geldiği söyleniyor. Gelenlerin ülkemizde kalış süreleri nedir, nerede kalacaklar, nerede yaşayacaklar, nasıl bir politika izleniyor? Bunu hükümetin Türk halkına açıklaması gerekiyor. Aksi takdirde Suriyeli mültecilerle yaşadığımız sıkıntıları Lübnanlı vatandaşlarla yaşamak istemiyoruz. Eğer ülkemizde kalınacaksa bunu bir sistem dahilinde, daha önce yaptığımız hatalardan ders alarak yapmak zorundayız” diye konuştu.

 

“HÜKÜMETİN GÖÇLERİ YÖNETMESİ GEREKİYOR”

 

Mültecilerin Mersin’e gelmesiyle birlikte konut fiyatlarında inanılmaz bir yükseliş olduğunu ifade eden Dinçer, “Mersin’de en küçük ev 1+1 bile 20 bin liranın üzerinde şu an, durum böyle giderse orada maalesef çok büyük bir barınma krizi ortaya çıkacak. Tabi bunu tetikleyen diğer bir olay da nükleer santralin özellikle Silifke’ye çok yakın olması. Gelen Rus vatandaşlarla beraber konut ihtiyacı inanılmaz derecede tırmandı ve şu an ev bulunamıyor. Silifke’nin merkezi olsun, Taşucu olsun, Aydıncık ilçemiz olsun, Büyükeceli olsun, Tece sınırına kadar dayandı. Konut bulmakta insanlar zorlanır hale geldi. Bu konuda bir an önce tedbir alınması gerekiyor.

Tabi Lübnanlılarla ilgili bir şeyi daha dile getirmek istiyorum. Edindiğimiz bilgilere göre Lübnan’dan Suriye’ye 500 binin üzerinde insanın geçtiği söyleniyor. Biz sınırlarda açık kapı politikası uyguladığımız için oraya geçen 500 bin vatandaşın önemli ölçüde Türkiye’ye giriş yapacağı söylentileri var. Hükümetin buna tedbir alarak, kalıcı bir politikayla bu göçleri yönetmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.


  Konut krizi kapıda mı?