“Kıyafetime dokunma<br>kodlarımla oynama” | Güney Gazetesi Mersin

“Kıyafetime dokunma
kodlarımla oynama”

Mersin’de Eğitim-Sen üyesi kadın eğitimciler Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Etkili Öğretmenlik için Dış Görünüm ve Giyim Kodları’ uygulamasına tepki gösterdi. Özgür Çocuk Parkı’nda eylem yapan öğretmenler ‘Elinizi kadınların bedeninden çekin’, ‘Kıyafetime, hayatıma dokunma, kodlarımla oynama’, ‘Giyim kodlarını değil İstanbul Sözleşmesini uygula’ yazılı dövizler taşıdı.

“Kıyafetime dokunma<br>kodlarımla oynama”


İLKAY ADALIOĞLU
Eğitim-Sen Mersin Kadın Meclisi Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Etkili Öğretmenlik için Dış Görünüm ve Giyim Kodları’ uygulamasıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Nermin Karasu, “İktidarın kadınları ve toplumu cinsiyetçi, gerici politikalarına göre yeniden dizayn etme uygulamaları hız kesmeden sürüyor. “Enstitü Sosyal” adında AKP Eskişehir Milletvekili Ayşen Gürcan’ın da yönetiminde olduğu, iktidara yakın bir vakıf tarafından “Etkili Öğretmenlik için Dış Görünüm ve Giyim Kodları” adı altında sadece kadın eğitim emekçilerine ders verilmesi planlanarak, katılmak isteyen kadın eğitim emekçilerinden bir form doldurmaları istenmiştir” dedi.

Kadınların bedenine, kimliğine emeğine yönelik saldırıların her geçen gün arttığını belirten Karasu, “Bilinmelidir ki kadın eğitim emekçilerinin bedenlerine, haklarına, yaşamlarına yönelik tüm bu saldırılara karşı, ellerini kadınların bedenine, kıyafetine uzatanların cüretini kadınlar alaşağı edecektir. Kadın eğitim emekçilerinin nasıl giyinmeleri gerektiğine yönelik “eğitim” vermek kimsenin haddi de işi de değildir. Millî Eğitim Bakanlığı eğitim politikalarını cinsiyetçi ve gerici kodlarla yeniden şekillendirmek yerine, kadın eğitim emekçilerinin okullarda karşılaştıkları mobbinge, cinsiyet ayrımcılığına, şiddete ve yaşadıkları hak kayıplarına çözüm üretmelidir” ifadelerini kullandı.

Kadınlara eril politikaya karşı mücadele çağrısında bulunan Karasu, şu şekilde konuştu:

“Makbul kadın tanımınıza da kalıplarınıza da sığmayacağız. Bedenlerimize, yaşamlarımıza, haklarımıza dönük saldırılara karşı mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.

Cinsiyetçi, tekçi, heteroseksist, gerici ve militarist politikalara karşı, kadın dayanışmasından aldığımız güçle haklarımızı ve hayatlarımızı savunmaya devam edeceğiz.

Cinsiyetçi eğitim politikalarına ve uygulamalarına karşı cinsiyet eşitliği ve özgürlüğünün esas alındığı bir eğitim hakkı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.

Eşit ve özgür olduğumuz, sömürünün baskının ortadan kaldırıldığı bir gelecek için mücadelemizi sürdürme kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz.

Eşit ve özgür bir yaşamı örgütlü mücadelemizle inşa edeceğiz.  Hakkımız olanı evde, işte, sokakta, kısacası yaşamın her alanında mücadeleyi büyüterek kazanacağız.”