“TMMOB 70 yıldır<br>kamunun çıkarını koruyor” | Güney Gazetesi Mersin

“TMMOB 70 yıldır
kamunun çıkarını koruyor”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) 70. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Mersin’de basın açıklaması düzenlendi. TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İsmail Oğuz, “Birliğimiz ve bağlı odalarımız, 70 yıldır, sanayiden planlamaya, kentleşmeden enerjiye, gıda güvenliğinden ormanlara, çevre politikalarından yapı denetime, işçi sağlığından madenciliğe, ulaşımdan iletişime kadar insana ve topluma dair her alanda mesleki bilgi ve birikimimizi emekten, halktan, ülkemizden, meslek-meslektaş çıkarlarından yana kullanmaktadır” dedi.

“TMMOB 70 yıldır<br>kamunun çıkarını koruyor”


ELVAN PEHLİVAN

Mimarlar Odası Mersin Şubesi önünde bir araya gelen mimar, mühendis ve şehir plancıları TMMOB’un kuruluşunun 70. yıldönümünü kutladı.

Meslektaşları adına açıklama yapan TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İsmail Oğuz, “Birliğimiz ve bağlı odalarımız, 70 yıldır, sanayiden planlamaya, kentleşmeden enerjiye, gıda güvenliğinden ormanlara, çevre politikalarından yapı denetime, işçi sağlığından madenciliğe, ulaşımdan iletişime kadar insana ve topluma dair her alanda mesleki bilgi ve birikimimizi emekten, halktan, ülkemizden, meslek-meslektaş çıkarlarından yana kullanmaktadır. Çünkü TMMOB, mühendislerin, mimarların, şehir plancılarının sorunlarının halkın sorunlarından ayrı tutulmayacağı, sorunlarımızın çözümünün büyük ölçüde emekçi sınıfların sorunlarının çözümünde yattığının bilincindedir. Bu yüzden mesleğin ve meslektaşlarının sorunlarını, ülke sorunlarıyla bütünlüklü olarak ele alır” dedi.

 

“KAMU ÇIKARLARI GÖZ ARDI EDİLEREK SERMAYENİN ÇIKARLARI GÖZETİLİYOR”

 

Uzun yıllardır giderek derinleşen ekonomik krizin mühendis, mimar ve şehir plancılarının yaşamlarını olumsuz etkilediğini dile getiren Oğuz, ekonomik krizin toplumsal sonuçlarının da her geçen gün ağırlaştığını dile getirdi. Oğuz, “Ülkemizin içinden geçtiği bu çoklu kriz ortamında giderek güçleşen yaşam koşulları altında işsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunları elbette mühendis, mimar ve şehir plancılarının da öncelikli sorunları olmaya devam etmektedir.

Kamusal yatırımların ortadan kalkması, kamu çıkarlarının göz ardı edilerek sermayenin çıkarlarının gözetilmesi, rant hırsının bilim ve tekniğin önüne geçmesi, zenginlerin ihtiyaçlarının yoksulların ihtiyaçlarının önünde tutulması ile halkımızın refahı, çıkarları; meslektaşlarımızın da mesleki yetki ve sorumlulukları giderek geriletilmektedir.

Siyasal iktidarın karar ve uygulamaları, meslektaşlarımızı olduğu kadar meslek alanımızı ve mesleki faaliyetlerimizden faydalanan halkımızı da olumsuz etkilemektedir. Bilime ve tekniğe aykırı olarak çıkarılan yasalar ve yapılan mevzuat değişiklikleri nedeniyle halkın iyi ve güvenli mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmeti alması engellenmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Eşit, özgür, laik, barıştan ve emekten yana bir ülkeyi kurmak için mücadele etmeye devam edeceklerinin altını çizen Oğuz, şu şekilde konuştu:

“Birliğimiz 70 yıllık mücadele tarihimizden ve meslek alanlarımızdan doğan kamusal sorumlulukla, meslektaşlarımızın sorunlarının derhal çözülmesi, ekonomik krizin emek yanlısı bir programla aşılması, üreten-sanayileşen-kalkınan bir Türkiye’nin yaratılması için mücadele etmektedir. Halkın iyi ve güvenli mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmeti alması için mücadele etmektedir. Yaratıcı fikirlerin, aklın ve teknolojinin gelişmesi, öne çıkması ve toplumsal yaşamı kolaylaştırması için mücadele etmektedir. Mesleğimizin gelişmesi, meslektaşlarımızın korunması için mücadele etmektedir.  Doğup büyüdüğümüz bu topraklarda eşit, özgür laik, barıştan ve emekten yana bir ülkeyi mutlaka ama mutlaka kuracağız.”