“Yenidoğan çetesi olayı sağlıkta<br>dönüşümün sonuçlarından biridir” | Güney Gazetesi Mersin

“Yenidoğan çetesi olayı sağlıkta
dönüşümün sonuçlarından biridir”

Mersin Tabip Odası, bebek ölümlerine neden olan ‘Yenidoğan çetesi’ olayıyla ilgili açıklama yaptı. Sorumluların en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada “Çok üzgünüz; yenidoğan çetesi olayı, sağlıkta piyasacı dönüşümün vahim sonuçlarından biridir; çözüm ise kamucu, eşit, ulaşılabilir, ücretsiz, nitelikli bir sağlık sistemindedir” denildi.

“Yenidoğan çetesi olayı sağlıkta<br>dönüşümün sonuçlarından biridir”


İLKAY ADALIOĞLU


İstanbul'da 112 Acil Çağrı Merkezi'nde çalışan kişilerle ortak hareket ederek, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları öne sürülen ‘Yenidoğan çetesi’ ile ilgili tepkiler sürüyor. 

Yaşanılanların insanlıkla bağdaşmayacak nitelikte olduğunu vurgulayan Mersin Tabip Odası, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Çok üzgünüz; yenidoğan çetesi olayı, sağlıkta piyasacı dönüşümün vahim sonuçlarından biridir; çözüm ise kamucu, eşit, ulaşılabilir, ücretsiz, nitelikli bir sağlık sistemindedir.

Olayla ilgili kamuoyuna yansıyan ayrıntıların hekimlik temel değerleri bir yana, insanlıkla bağdaşmayacak nitelikte olduğu ve sorumluların en ağır şekilde cezalandırılması gerektiği açıktır.

Ailelerin, bebeklerin her konuda yanındayız, üzerimize düşen görevleri hızla yapacağız.”

 

“YENİDOĞAN UZMANLARI VE HEMŞİRELERİ HEDEF GÖSTERİLMEYİ HAK ETMEMEKTEDİR”

 

“Ancak unutulmaması gereken, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde özveriyle çalışan ve bebeklerin yaşamı için mücadele eden çok sayıda hekimin varlığıdır. Yenidoğan uzmanları ve hemşireleri gecelerini gündüzlerine katarak görev yaparken bu şekilde toptancı bir bakışla suçlanmayı ve hedef gösterilmeyi hak etmemektedir. Piyasacı sağlık sisteminin bütün zorlamalarına karşın etik ilkelerden ödün vermeyen meslektaşlarımızın, sağlık çalışanlarının her zaman yanında olmaya devam edeceğiz

Gerekli denetimleri yapmayarak vahim sonuçlara neden olan kamu yetkilileri kanun önünde hesap vermelidir. Kapatılan hastaneler kamuya devredilmeli, burada çalışan meslektaşlarımızın ve sağlık çalışanlarının hakları korunmalıdır. Konuyla ilgili tüm yasal ve idari süreçler açık ve şeffaf bir şekilde yürütülmelidir. Sorumlular hesap vermelidir.” (Haber Merkezi)