Küçük esnafın ‘POS’ isyanı | Güney Gazetesi Mersin

Küçük esnafın ‘POS’ isyanı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na küçük esnafa özel POS cihazı verilmesi çağrısında bulunan Mersin Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ramazan Turan, “Maliye Bakanlığımız kredi kartsız işletme olmayacağını söyledi. İşyerlerimize almış olduğumuz POS cihazlarımıza yüzde 4’e varan komisyonlar alınıyor. Tütün ürünlerini nakit aldığımız zaman bile kredi kartı ile sattığımızda içeriye giriyoruz. Bırakın kar etmeyi, zarar ediyoruz” şeklinde konuştu.

Küçük esnafın ‘POS’ isyanı


ELVAN PEHLİVAN


Bankaların POS cihazı kullanan işletmelere uyguladığı faiz oranının yüze 4’leri bulması küçük esnafı dert sahibi yaptı. Mersin Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ramazan Turan, küçük esnafa özel POS cihazı verilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

Turan, “Türkiye’deki perakende satış yapan esnafın şöyle bir sıkıntısı doğdu. Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek, kredi kartı kullanmayan, kredi kartıyla satış yapmayan esnafı uyardı. ‘Kredi kartıyla satış yapma zorunluluğunuz var’ dedi. Kredi kartıyla satış yapmayan, komisyon alan esnafa ceza yazacağını söyledi. İşyerlerimize almış olduğumuz POS cihazlarımıza yüzde 4’e varan komisyonlar alınıyor. Ciromuzun yüzde 50’si tütün ürünleri. Firmalar kredi kartıyla satış yaptıkları takdirde bizden komisyon alıyorlar. Tütün firmaları bizden komisyon aldığında hiçbir sorun yok ama biz komisyon talep ettiğimizde ceza yazıyorlar” dedi.

 

 

“KREDİ KARTI İLE SATIŞLARDA İÇERİYE GİRİYORUZ”

 

Kredi kartsız işletme olmayacağının bakanlık tarafından belirtildiğini söyleyen Turan, “Bir tütün firması Türkiye genelinde bize ürün verdiğinde kart çekmiyor. Biz ürünü komisyon ödeyip aldığımızda POS cihazıyla sattığımızda zarar ediyoruz, içeri giriyoruz. Paket başı karımız 4-4,5 lira iken, alırken 1,5-2 lira komisyon veriyoruz satarken 4 lira komisyon veriyoruz, 6,5’a geliyor, içeriye giriyoruz. Birçok ilimizde şu an cezalar yazılıyor. Beni her gün üyelerim arıyor.

Maliye Bakanlığından biz şunu rica ediyoruz, biz tabi ki kredi kartıyla satış yapmak isteriz. Bize versinler sıfır komisyonlu POS cihazı alışverişin tamamını karttan çekelim, parayla uğraşmayalım. Bir de küçük esnafa özel bir POS cihazı çıkarsınlar, biz küçük komisyonlara da razıyız

Tütün ürünlerini nakit aldığımız zaman bile kredi kartı ile sattığımızda içeriye giriyoruz. Bırakın kar etmeyi zarar ediyoruz. Hem bunu müşteriye anlatmaya çalışıyoruz hem müşteriyle kötü oluyoruz, üzerine ceza yiyoruz. Türkiye’deki ticaret hiç bu kadar zor olmamıştı. Küçük esnaf POS cihazı bekliyor” ifadelerini kullandı.