ELVAN PEHLİVAN
Mersin İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen sağlık emekçileri 1 Kasım’da yürürlüğe giren yeni yönetmeliği protesto etti. ‘Sefalete teslim olmayacağız’, ‘Sağlığa bakan aranıyor’, ‘Sağlıkta yıkımı durduracağız’ şeklinde slogan atan sağlıkçılar ‘Aile Hekimliği eziyet yönetmeliğine hayır’ şeklinde pankart açtı.
Eyleme Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), Mersin Tabip Odası, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık-İş, Hekim Birliği, HekimSen, Hürriyet Sağlık Sen, MASÇAD, Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (Sa-Ha Der), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Tabip-Sen, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) üyeleri destek verdi.
“ÜLKEMİZDE KALIP ÇALIŞTIĞIMIZ İÇİN Mİ CEZA NİTELİĞİNDE BÖYLE BİR YÖNETMELİK YAYINLADINIZ?”
MAHDER Başkanı Dr. Haydar Karakoyun, “Eziyet Yönetmeliği dedik, zülüm Yönetmeliği dedik ama muhataplarımız olan Sağlık Bakanlığı’ndan cevap alamadık. Bu yayınladığınız yönetmelikle aile hekimliği sistemini çökerteceksiniz dedik, dinletemedik. Şu an buradayız çünkü bizleri hiçe sayıp yok hükmünde görerek inatla bu eziyet yönetmeliğini çıkarttınız. Hem de Cumhuriyet Bayramı’nın sabahında bizlere bayram hediyesi olarak yönetmeliği resmî gazetede yayınladınız. Bir zamanlar ‘giderlerse gitsinler’ ifadesinin kullandığından beri 16 bin hekimimiz yurtdışına gitmiş ve bizler burada güzelim vatanımızda kalmayı tercih etmiştik. Ülkemizde kalıp çalıştığımız için mi ceza niteliğinde böyle bir yönetmelik yayınladınız? Madem bizleri yok saydınız, sizlere uyarı olarak üç gün aile sağlığı merkezlerinden yok olacağız. Eğer ki yine de bizi yok saymaya devam ederseniz ve bu eziyet yönetmeliğini çekmezseniz süresiz yokluğumuzu hissetmek için hazırlıklı olmalısınız. Biz kararlıyız. İnsanlık onurumuzu, meslek onurumuzu ayaklar altına alan, ailelerimizin ve çocuklarımızın rızkına göz diken, bizlere ölümü gösterip sıtmaya razı etmek isteyen bu yönetmeliği asla kabul etmeyeceğiz” dedi.
Yayınlanan yönetmelikle birlikte aile hekimliği sisteminin komaya girdiğini vurgulayan Karakoyun, “Şu an Aile Hekimliği sistemi can çekişiyor. Böyle devam edilirse Aile Hekimliği sistemi ölmüş ve toprağa gömülmüş olacaktır. Sayın bakanım insanlar hata yapabileceği gibi kurumlar da hatalı kararlar alabilir. Önemli olan bu hataları anlayıp hatalardan dönmektir. Tüm Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Ebe-Hemşileri bunu haftalardır size anlatmaya çalışıyor. Sizlere neyi tam anlatamadık bilemiyoruz. Sizlere daha nasıl anlatacağız onu da bilemiyoruz. Aile Hekimleri kararlı, Aile Hekimliği Ebe-Hemşileri kararlı, bu yönetmelik ile olmaz…Bu yönetmelik ile bilimsel sağlık hizmeti verilemez…Bu yönetmelik ile çalışılmaz. Bu yönetmelik çöpe atılmalı ve muhatap STK’larımız ile akla, bilime, insanlığa yaraşır bir yönetmelik hazırlanmalıdır. Bu sefer sigmanız taşa çarptı sayın bakanım” şeklinde konuştu.
YENİ YÖNETMELİK NELER İÇERİYOR?
“Hekimler, yönetmeliğin kendi içerisinde çelişkili uygulamalar barındırdığını ve hekimlerle hastaları karşı karşıya getireceğini belirtiyor.
Yönetmelikle birlikte aile hekimlerinin antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaç yazmasına kota getiriliyor. Eğer hekim bu ilaçları bulunduğu il ortalamasının üzerinde bir miktarda yazmışsa teşvik alamıyor. Hastalarına daha az antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaç yazan hekimlerin daha fazla ücret alması öngörülüyor.
Aile hekimleri kendilerine kayıtlı hasta sayısı kadar maaş alıyor. Mevcut sistemde hekimlerin tavan maaşı 4 bin kayıtlı hasta nüfusu üzerinden belirlenirken, yönetmelikle birlikte bu sayı 3 bin 500 hastaya çekildi. Buna göre hekimlerin maaşı düştü, ancak kendilerine kayıtlı hasta sayısında bir azalma olmadı.”