“Mersin daha fazla pay istiyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Mersin daha fazla pay istiyor”

Mersin Ekonomi Zirvesi çok sayıda oda, borsa, iş insanı derneğinin yanı sıra siyaset, bürokrasi ve akademi dünyasını buluşturdu.

“Mersin daha fazla pay istiyor”


ELVAN PEHLİVAN


Zirvemin açılış konuşmasını Mersin Ekonomi Platformu (MEP) Başkanı Servet Özkaya Mersin’in yatırım imkanlarından daha fazla pay almasını amaçladıklarını söyledi.

 Özkaya, “Yerel yönetimler ve hükümet temsilcileri başta olmak üzere parlamento ve Cumhurbaşkanlığı birimleriyle iletişimimizi çok daha geliştirerek Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamı içerisinde ortaya çıkacak olan yatırım imkanlarından Mersinimizin daha fazla pay almasını amaç ediniyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 “MERSİN’E BAKTIĞIMDA BARDAĞIN NEREDEYSE TAMAMINA YAKININ DOLU OLDUĞUNU GÖRÜYORUM”

 

Zirvede konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin’deki yatırım programlarıyla ilgili bilgi verdi. Mersin’le ilgili konuşurken bardağın dolu tarafından bakılması gerektiğini vurgulayan Pehlivan, “Şunu ifade etmek gerekir bir konuya yaklaşırken elbette ihtiyaçlar da gündeme getirilecek ama ben genel anlayış olarak önce bardağın dolu tarafına bakılmasından yana olduğumu hep ifade etmişimdir. Bugün de ifade etmek isterim. Bazen cümleler kurulurken bir sorun dile getirilirken sanki hiçbir şey yapılmamış edasıyla yaklaşıldığında aslından o işte adım atacak olanların da bir tersine motivasyonla karşı karşıya kalınmasına da sebebiyet verebilir. O yüzden ben Mersin’e baktığımda bardağın neredeyse tamamına yakının dolu olduğunu görüyorum. Hem kamu yatırımları anlamında birçok yatırımın hayata geçtiğini duyuyoruz, hem özel sektör yatırımları anlamında bu bir süreç. Belli kademeleri aşmış olabiliriz ama hayat devam ediyor. Sektörlerin iyinin de iyisini hedef göstererek kendisine adım atması icap ediyor. Bunu yaparken de yapılanlardan güç alarak ileri hamle yapmak durumundayız” dedi.

 

“MERSİN’DE DEVAM EDEN PROJE SAYISI 326”

 

Mersin’de hayata geçirilen ve devam eden yatırımlarla ilgili konuşan Pehlivan, “Tabi bakanlıklarımızın yatırım programları var, cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde birçok yatırım hayata geçiriliyor. Sayı olarak ifade etmek gerekirse bugüne kadar ilimizde hayata geçirilen projelerin toplam sayısı 2 bin 372. Bunların parasal değeri 218 milyar lira. Bunların 75’i ulaştırma sektöründe hayata geçirilmiş ki 61 milyar lira değerinde. 719 proje tarım ve ormancılık alanında, 520 proje eğitim sektöründe, 50 proje sağlık sektöründe, 76 proje enerji sektöründe, 219 proje kültür ve turizm sektöründe ve 713 proje de diğer kamu hizmetleri alanında hizmete geçirilmiş.

Bugün de halihazırda tüm bakanlıklarımızın ilimizde devam eden proje sayısı 326. Bunlar için bugüne kadar 59 milyar lira harcama gerçekleştirilmiş. Ulaştırma sektöründe 45 projemiz şu anda devam ediyor, tarım ve ormancılık alanında 130 proje, enerji sektöründe 19 proje, eğitimde 67, sağlıkta 15, kültür turizminde 10 ve kamu hizmetleri alanında 41 olmak üzere toplamda 326 proje.  Bunların mali değeri ise 277 milyar lira” ifadelerini kullandı.

 

“LİMAN GENİŞLEME PROJESİNİN ÇEVREYE HİÇBİR ZARARI YOK”

 

Mersin’e yapılması planlanan kimi yatırımların açılan davalar neticesinde yapımının geciktiğini vurgulayan Pehlivan, “Mersin Limanımız bizim dünyaya açılan kapımız ve dünyanın en büyük 100 limanı arasında 91’inci sırada. Orada biliyorsunuz bir genişleme çalışmamız var. Elbette sitemlerimizi dile getireceğiz ama iki taraflı bakacağız. Ama emin olun ilimizle ilgili konulara ne zaman bakanlarımızla konuşsam, milletvekillerimizle konuşsam, vatandaşımızın lehine olan hususları mümkün olduğunca adımlar atılıyor. Liman konusunda biz de belediyemizden şunu bekliyoruz, tamam o geçmişte kaldı, Büyükşehir Belediyemiz tarafından dava edilmeseydi limanımızı 3 yıl önce kullanmaya başlamış olacaktık.

Aynı şekilde Çamlıbel’de çok güzel bir proje geliştirdik ama bunu da belediyemiz dava etti. Öyle olunca ne oluyor? 2 yıl projenin hazırlanması, 2 yıl dava süreci, 2 yılda yeni projenin hazırlanması, 2 yılda yapılması 8 yıl.  Dolayısıyla şimdi davalar neticelendi, limanımızda şu anda çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Çevreye hiçbir şekilde zararı yok, dikine gidiyor ve şu anda 400 metreye kadar olan gemiler limanımıza erişebilecek. Bununla beraber ticaret hacmimiz daha da artacak. Bu şekilde ikinci limanı da çağrıştıracağız” şeklinde konuştu.

 

MTSO BAŞKANI ÇAKIR: “MERSİN İÇİN BİR VE BERABER OLMAMIZ GEREKİYOR”

 

Mersin’de yürüttükleri çalışmalardan söz eden Mersin Ticaret ve Sanayi (MTSO) Hakan Sefa Çakır, “MTSO’da bulunan tüm kurumla sizlerin kurumlarıdır, bağlantı kurabileceğiniz kurumlardır. Mersinimiz gelecekte Türkiye’nin gözbebeği olacak onun için hepimize çok iş düşüyor. Öncelikle bir ve beraber olmamız gerekiyor.

Başlıca makro yatırımlar ve sorunlardan başlıcalarına değinmek istiyorum; Çeşmeli Taşucu Otoyolu, Pamukluk barajı, Uluslararası Lojistik Merkezi’nin kurulması, turizm bölgelerinin yatırıma açılması D-400 karayolunun genişletilmesi, D-400’e paralel ikinci yolun Tarsus’a kadar açılması, Mersin Ana Konteyner limanının bir an önce açılması için lobicilik yapmak, en önemli sorunumuz sanayi siteleri. Burada Büyükşehir ve Valiliğimiz ile birlikte çalışıyoruz. Sanayi siteleri için arazi temin edip şehir içinden bu sanayi sitelerini kaldırmayla ilgili çalışmalarımız var. Göç yönetimi bu da Mersin’le ilgili hayati konulardan bir tanesi. MTSO gerek stratejik planlarda olan gerekse arama konferanslarında elde ettiğimi veriler ışığında tüm sektörlerin sorununun çözümünde ve kentimizin sosyal konularında etkin rol almaya çalışmaktadır. Ekonomik anlamda sadece güncel sorunların değil küresel iklim değişikliğine uyum, dijitalleşme, üretim ve hizmetlerin yüksek teknolojiye entegrasyonu, kümelenme, verimlilik ve yeni nesil uygulamalı mesleki eğitim gibi konularda Mersin için çalışmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.