Gıda enflasyonunun en büyük sorunların başında geldiğini söyleyen Ekmen, bütün dünyada gıda enflasyonu düşerken akla ziyan ekonomi politikalarından dolayı enflasyonunun düşüş eğilimine girmediğinin altını çizdi.
Ekmen, “Gıda enflasyonunu düşürmenin en önemli yollarından biri, çiftçilerin girdi maliyetlerini azaltmak. Mersinli çiftçiye 1 liralık yatırım yaptığınızda Mersin'den 10 liralık gelir elde ediyorsunuz” dedi.
“SULAMA PROJELERİNE DESTEK VERİLMELİ”
Sulama projelerinde yaşanan sorunlara değinen Ekmen, “Sulama projelerinde başta Pamukluk ve Sorgun Barajı olmak üzere Aksıfat, Anamur, Erdemli, Mut ve yine Anamur, Anıtlı Baraj ve Sulama Projelerinin ödeneklerinin bu yıl öncelikli olarak ele alınması gerekiyor. Maalesef şu anda bunların tamamlanma oranları yüzde 10 ile yüzde 20 arasında” dedi.
“MERSİN’E BİR MEYVE SUYU FABRİKASI YETMEZ: ÇİFTÇİLERE DESTEK ARTIRILMALI”
Mersin’in Türkiye narenciye ihtiyacının yüzde 65’ini karşıladığını söyleyen Ekmen, şunları kaydetti:
“Mersin'de bir tane meyve suyu fabrikası var. Çiftçinin boğazına aracılar aracılığıyla çöküyor. Henüz hasat mevsimine gelmedik, şimdiden 1 liralık fiyat iddiaları dolaşımda ve çiftçiler bundan tedirgin. Çiftçi Şeftaliyi 8 liraya mal etti, bu meyve suyu fabrikası 4 - 5 liraya aldı. Sayın Bakanım! Meyve suyu fabrikalarının sayısının desteklerinizle artırılması lazım, bunun Hükûmet eliyle bir projeye dönüşmesi lazım, buna uygun destekler üretilmesi lazım.”
JAPON, İTALYAN NARENCİYENİN KABUĞUNDAN YAĞINDAN FAYDALANIYOR; BİZ NİYE FAYDALANMIYORUZ!
Narenciye ürünlerinden yeteri düzeyde faydalanılmadığına dikkati çeken Ekmen, “Geçtiğimiz gün bir video yayınlandı. Japonlar gelip nar kabuğu ve çekirdeğini alıyor. Biz niçin narenciye ürünlerinden yağlık, kozmetik ve ilaç alanında AR-GE noktasında destekleri artırmıyoruz? Bu paha biçilmez, Japonların kabuğuna talip olduğu, İtalyanların kabuğundan gübre yaptığı ürünleri biz niçin çöpe atıyoruz? Alata Enstitüsünü kurulması gereken Mersin Tarım ve Teknoloji Fakültesiyle birleştirerek bu alanlara yoğunlaşabiliriz. katma değeri artıracak çalışmalara ihtiyaç var. Taban fiyat oluşumu çok değerli, birçok kalemde taban fiyat açıklanıyor ama narenciyenin görevlendirilecek bir kurum taban fiyat belirlenen ürünler arasına dahil edilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)