“Mersin’e tarım gıda<br>üniversitesi kurulmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“Mersin’e tarım gıda
üniversitesi kurulmalı”

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin Ekonomi Platformu tarafından düzenlenen Ekonomi Zirvesinde söz alarak Türkiye’nin tarım ve gıda politikalarını, Mersin’in tarım alanındaki durumunu değerlendirdi, önerilerde bulundu.

“Mersin’e tarım gıda<br>üniversitesi kurulmalı”


ABİDİN YAĞMUR
Tarım ve gıda sektörünün Mersin ekonomisinin en önemli sac ayaklarından biri olduğuna işaret eden Özdemir, Türkiye’nin bakliyat ihracatının yüzde 89’unu, narenciye ihracatının yüzde 41’ini, yaş meyve ve sebze ihracatının yüzde 27’sini Mersin’in karşıladığını vurguladı.

 

“NARENCİYE ÜRETMEYEN HOLLANDA NARENCİYEDEN BİZDEN DAHA ÇOK PARA KAZANIYOR”

 

Özdemir, “Ben, Mersin'in tarım ve gıda sektöründe çok daha fazla gelişme potansiyeli bulunduğu kanısındayım. Bu doğrultuda, hep hayalim olan Hollanda örneğinin iyi analiz edilmesi ve önümüzdeki dönem için gelişim modeli olarak ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Hollanda, Amerika ve Brezilya’nın ardından en fazla tarımsal ihracat yapan üçüncü ülkedir. Tarım ve gıdada katma değerli ürün yaratma kapasitesi en gelişmiş ülkedir. Örneğin; Türkiye, narenciye üretiminde dünyada 8’inci ve ihracatta 3’üncü sıradadır.  Narenciye üretmeyen Hollanda ise sofralık narenciye ihracatından 1,2 milyar dolar kazanarak ülkemizle aynı geliri elde etmektedir.  Narenciye suyundan Hollanda 840 milyon dolar kazanırken, Türkiye sadece 30 milyon dolar gelir sağlamaktadır” dedi.

 

“HOLLANDA MODELİ MERSİN’DE UYGULANABİLİR”

 

“Mersin’i limanı, havaalanı, serbest bölgesi, gümrüklü antrepoları, organize sanayi bölgeleri ve lojistik imkanları ile küçük bir Hollanda olarak görebiliriz” diyen Özdemir, şunları söyledi:

“Devletimiz, tarım ve gıda politikalarını Hollanda modelini temel alarak yeniden şekillendirmeli. Mersin pilot bölge ilan edilerek bu politikaların uygulamasına başlanmalı. İlimizde tarım ve gıda sektöründe yapılacak ve gerekli koşulları sağlayan her türlü yatırım belirli bir süre için 5’inci bölge kapsamında değerlendirilmeli. Hollanda Wageningen Üniversitesi örneğinde olduğu gibi ilimize bir tarım-gıda üniversitesi ve araştırma merkezi kazandırılması için çalışmalara bugünden başlanmalı. Hedefimiz, geleceğin sektörü olan tarım ve gıda sektöründe daha aktif bir rol üstlenmektir.  Eğer bu model, pilot bölge olarak Mersin’de başarılı olursa, Türkiye’nin diğer bu modele uygun bölgelerine de yaygınlaştırılabilir. Böylece hem ilimiz hem ülkemiz kazanır” ifadelerini kullandı.