ABİDİN YAĞMUR
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Tarsus kent tarihinde önemli bir yeri olan Siptilli Çarşısının günümüzde Gastronomi Merkezi olarak hizmet vermesini sağladıklarını belirterek Gastronomi Merkezinin Tarsus’un tarihi ve kültürel birikimini yansıttığını söyledi.
Tarsus’ta lahmacun, kebap, humus gibi yöreye özgü tatların birçok yerde bulunduğunu ancak sulu yemek olarak tabir edilen analı kızlı, yüzük çorbası, mantı, Tatar çorbası gibi yemeklerin, aslına uygun şekilde Gastronomi Merkezinde servis edildiğini kaydeden Boltaç, amaçlarının Tarsus esnafıyla rekabet etmek değil, Tarsus mutfağına özgü yemekleri yaşatmak olduğunu söyledi.
“TARSUS MUTFAĞINDA TÜRK, ARAP, YÖRÜK, LEVANTEN VE GİRİTLİ ETKİSİ VAR”
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Tarsus Gastronomi Merkezi ile ilgili şunları söyledi:
“Tarsus'un çok kadim bir kent olduğunu söylemeye gerek yok. Tarsus 10 bin yıllık tarihe sahip. Bu tarihin içinde gastronomi de olmazsa olmazlarından birisi. Birçok kültüre, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir başkent. Birçok medeniyetin de kültürünü, gastronomisini kabullenmiş, benimsemiş bir kent. Arap kültürü var, Yörük kültürü var, Levanten var, Giritliler var. Birçok kültür burada tüm dinamikleriyle bir araya gelmiş. Biz de gastronomi merkezimizi Tarsus'a kazandırdık. Burada her türlü mutfağa hitap eden, bu bölgenin ürünleri olan ürünlerimizi servis ediyoruz. Gerçekten vatandaşlar, başta Tarsus halkı ve gelen misafirlerimizin tamamı bu bölgenin, bu gastronomi merkezinin sahibi oldu adeta. Güzel bir birlikteliğimiz oldu. Biz çok memnunuz burada Tarsus'umuzun yöresel yemeklerinin tadılması da gerçek manada bu ürünlerin tüm dünyaya açılması bizi mutlu ediyor. Vatandaşlar da buraya geldiğinde yedikleri yemeklerin lezzetine vakıf olduğunda onların yüzündeki bir tebessüm bizi mutlu ediyor.”
“REÇETELİ YANİ ASLINA UYGUN YEMEKLER YAPIYORUZ”
“Aynı anda 400-500 kişiye servis yapabilecek kapasitemiz var. Bugüne kadar herhalde 10 binlerin üzerinde bir giriş çıkış oldu. Bu önemli bir şey demek ki arzulanan, istenen ve bu bölgede bir eksikliği tamamlamışız. Bu önemlidir. Ben ilk gün buraya geldiğimde bu sokak canlı değildi. Esnaf hareketli değildi. Şimdi esnaf canlanıyor, sokak canlanıyor. Demek ki bu gastronomi merkezinin bir de çevresel faaliyetleri var. Ben hep söylüyorum biz yaptığımız her projede esnafla çatışma halinde olmayacağız. Esnaf hakkını kazanacak ama burada da belediye olarak bizler toplumun kanayan yarası varsa, bir açık noktası varsa o kanayan yaraya pansuman yapmamız gerekiyor. Tarsus'ta şimdi analı kızlı veya yüzük çorbası ya da işte ne bileyim Tatar çorbası veya gidip de bir mantının yenilebileceği bir alan yoktu. Kebap, lahmacun, humusu Tarsus'ta her yerde yiyebilirsiniz ama bu saydığım sulu yemekler yoktu. Şimdi bu yemekleri yiyebilecekleri bir alanda var. Alternatif oldu. Dolayısıyla biz bu konuda kimseyle rekabet halinde değiliz. Olmayacağız da. Zaten halk lokantamız, kent lokantamız var çalışıyor. Dar gelirli vatandaşlarımız gidiyor oradan faydalanıyor. Burası da biraz daha böyle Tarsus'un yöresel yemeklerinin ama reçeteli yani tarifine uygun. Atadan dededen gelen mirasımızı burada yansıtıyoruz. Tarsuslulara hayırlı uğurlu olsun.”
“SERVİS KEBAP 200 LİRA. ÇORBALAR DAHA DA EKONOMİK”
“Burada yanılmıyorsam 160 gram eti 200 liraya veriyoruz. Bu 1 kişilik servis porsiyon kebap. 240 gram et bir buçuk kişilik porsiyon onu da 300 liraya veriyoruz. Herhalde civar esnaflarla onlardan daha ekonomik. Ama lezzet anlamında hepimiz birbirimizle yarışırız. Bu konuda hepimiz iddialıyız. Diğer ürünlerde de mesela çorbalarımız biraz daha ekonomik. Biz daha çok burada vatandaşa dokunmak istedik. Kimseyle de rekabete girmek derdinde değildik. Tarihimize, gastronomimize ve bu anlamdaki bütün vatandaşlarımızın misafirperverliğine ben kefilim buyursunlar gelsinler. Bir uçak mesafesindeler artık.”