“Yeşil dönüşümü sağlamazsak<br>ayakta kalamayacağız” | Güney Gazetesi Mersin

“Yeşil dönüşümü sağlamazsak
ayakta kalamayacağız”

Mersin’in çok kimlikli bir kent olmasının avantajlarından söz eden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Avrupa ile ticareti sürdürebilmek için yeşil dönüşümün gerekliliğine dikkat çekti. Çakır, “Teknolojide konuşulan hep yeşil dönüşüm. Artık teknolojiye dönmek zorundayız bu bizim keyfimiz değil. Dijitalleşmezsek yeşil dönüşümü sağlamazsak ayakta kalamayacağız” dedi.

“Yeşil dönüşümü sağlamazsak<br>ayakta kalamayacağız”


İLKAY ADALIOĞLU

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, İçel TV- Kanal 33 TV ortak yayınında Detay Programı’nda Ali Gürkan Şamiloğlu’nun sorularını yanıtladı.

Mersin’in ihracatının geçen yılın 9 ayına göre yüzde 11 arttığını söyleyen Çakır, “İthalatımız da yüzde 1 artmış. İhracat yaptığımız ülkelere bakınca AB’ye yapıyoruz bir de Afrika’ya ihracatımız başlıyor. İthalat yaptığımız yerler Asya. Cari açıkta artı durumundayız. Türkiye’nin 7. büyük ihracatçı kentiyiz. Hedefimiz 5. sırada olmak. Yılsonunda 10 milyar doları aşan ihracat rakamı bekliyoruz.  Enerji olarak genel olarak yüzde 17 artışı var Mersin’in. OSB’deki enerji artışı da yüzde 5 civarında ilk 9 ayda. Serbest Bölgemizde 9 bin 144 istihdam var. 362 firma faaliyet gösteriyor. 2 milyar doların üzerinde ticaret hacmi var.  Konut satışında da Türkiye’nin yüzde 10 konutunu Mersin üretiyor ve yabancıya konut satışında 3. sıradayız. Antalya önümüzde gidiyor turizmden dolayı. Kredi hacimlerini de söyleyeyim. Nakit kredi olarak Türkiye’de 12. sıradayız. Mevduat olarak da 11. sıradayız” dedi.

 

“TÜRKİYE’DE İLK KEZ BİR TİCARET ODASI OLARAK FUARA KATILDIK”

 

Fuar ve organizasyonların iş dünyasına olan katkısından söz eden Çakır, SAHA İstanbul ile ilgili izlenimlerini de paylaştı. Çakır, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“3. kez katılıyoruz. Avrupa’nın en büyük kümelenme fuarı. Savunma kümesi ama sadece savunma değil, havacılık ve uzay sanayisi de var. Ülkenin geleceğinin emin ellerde. Yapılan çalışmalarla savunma sanayinde dışa bağımlığımız yüzde 20 seviyesine indi. Dünyanın sayılı fuarlarından birisi. Yabancı ülkelerden çok fazla üst düzey komutanlardan hükümet insanlarından devlet adamlarından çok insan fuara katılıyor.

Biz de 3 senedir MTOSB ile birlikte ortak girişim yapıp stant açıyoruz. Buradaki firmalarımızı standımıza dahil ediyoruz. Potansiyel firmaları da dahil ediyoruz. Geçen sene savunma sanayine hiç hizmet vermeyen firmalar şu anda savunma sanayine ürün vermeye başladı. Yan sanayi olarak, ana tedarikçi olarak ürün satıyorlar.

Planlarda artık uzay sanayisi de işin içine girmeye başladı. Kendi sistemimizin kurulmasıyla ilgili çalışmalar var. Bizde katma değerli ürün olduğu için Mersin firmalarını burada tutalım diyoruz. Bu yıl Valimiz de katıldı. Valimiz, MTOSB, MTSO olarak oradaydık. Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı firmaları Havelsan, Roketsan gibi firmalara ziyaretlerde bulunduk. Mersin firmalarımızı tanıştırdık. Onlar bizi ziyarete geldi. Bakanlarımız ziyaretimize geldi. Güçlü firmalarımız var. O da bizi çok mutlu etti. Çok başarılı bir fuar geçti. Türkiye’de ilk kez bir ticaret odası olarak fuara katıldık. MTOSB ile birlikte hareket ederek katıldığımız bir fuar oldu.”

 

“DEĞİŞİME HAZIR OLMAMIZ İÇİN DÖNÜŞMEMİZ LAZIM”

 

Mersin’in çok kimlikli bir kent olduğunu belirten Çakır, “Savunma sanayinde güçleniyoruz. Yeni organize sanayi bölgeleri yapılıyor. Turizmde potansiyelimiz var, tarımda çok güçlüyüz. Değişik sektörlerle birlikte büyümeliyiz. Yumurtayı tek sepete koymamış oluyoruz ve avantaj sağlıyor.

Türk Cumhuriyetleriyle Akdeniz’le birlikteyiz. Artık yurtdışı temasları artırıyoruz. Fas bizi ASCAME sonrasında konuşmacı olarak davet ediyor.

İklim değişiyor ve bu değişimden ürünlerimiz etkilenecek. Bir tek biz değil tüm dünya etkilenecek. Ürün desenini birlikte planlamazsak hep birlikte kaybedeceğiz. Bu değişime hazır olmamız için dönüşmemiz lazım.

Teknolojide konuşulan hep yeşil dönüşüm. Artık teknolojiye dönmek zorundayız bu bizim keyfimiz değil. Dijitalleşmezsek yeşil dönüşümü sağlamazsak ayakta kalamayacağız. Ana ticaretimiz Avrupa onlar istemese de dünya için yeşil dönüşümü sağlamalıyız” şeklinde konuştu.