ELVAN PEHLİVAN
Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışan hekimler, hemşireler ve ebeler 5 günlüğüne iş bıraktı. İş bırakma eylemlerinin ilk gününde Mersin İl Sağlık Müdürlüğü’nün önünde bir araya gelen sağlık emekçileri Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri çekilmesi çağrısında bulundu. Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) Başkanı Dr. Haydar Karakoyun, “Sayın bakan, size Kasım ayı içerisinde üç gün iş bırakarak yanlışınızdan dönme fırsatı verdik. Bu süre içerisinde bizlerin olmadığı bir dünyayı görmenizi istedik. Ama karşılık bulamadık. Bu defa size beş gün süre veriyoruz. Umarız bu beş gün süre içerisinde sağlık çalışanlarının olmadığı taktirde dünyanın ne hale gelebileceğini görmenizi isteriz. Yine taleplerimize kulak tıkar, gözlerinizi kaparsanız bu fragmanın devamı gelecektir. Umarım bu kısa fragmanlar ile filmin sonunu nerelere varabileceğini anlatabiliyoruzdur. Filmin sonunun tatlıya bağlanması veya filmin sonunda kâbus yaşanması sizlerin elinde. Gelin inatlaşmayı bırakın ve bizleri yok saymaktan vazgeçin” dedi.
“HAKKIMIZI VE ONURUMUZU DAİMA SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Pandemi ve 6 Şubat deprem felaketinin yaşandığı dönemde sağlık çalışanlarının kendi çabalarıyla halk sağlığı için mücadele ettiğini vurgulayan Karakoyun, “Bu süreçler yaşanırken siz bakanlık yetkilileri neredeydiniz. Bu toplumsal olayların yaşandığı dönemde bir defa bile aile sağlığı merkezlerimize uğramazken, bizlere koruyucu malzeme, eldiven, maske, siperlik gibi malzemeleri bile dağıtamazken, bizler kendi çabamızla Pandemide mücadele ettik. Sağlık şehitleri verdik, hastalandık, ölümlerden döndük. Deprem döneminde de 100 binlere hiç gocunmadan, gözümüzü kırpmadan yoğun bir şekilde çalışarak hizmet ettik. Sizler o zamanlar nerelerdeydiniz? Cevap belli; sıcacık makamlarınızda, rahat koltuklarınızda oturup çay kahve içtiniz. Bu halka bizler hizmet ettik ve etmeye devam edeceğiz. Bizleri halkın karşısında itibarsızlaştırmaya ve biz sağlık çalışanlarını paragöz olarak göstermeye çalışmanızı kınıyoruz. Bizler bu mesleği onurlu bir meslek olduğu için seçtik. Bizler bu mesleği para için yapmadık ama sizler para vererek susturmaya ve köleliğe razı olmamızı istiyorsunuz. Olmadık ve olmayacağız. Hakkımızı ve onurumuzu daima savunmaya devam edeceğiz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, eziyet yönetmenliğini kabul etmiyoruz” diye konuştu.
YENİ YÖNETMELİK NELER İÇERİYOR?
Hekimler, yönetmeliğin kendi içerisinde çelişkili uygulamalar barındırdığını ve hekimlerle hastaları karşı karşıya getireceğini belirtiyor.
Yönetmelikle birlikte aile hekimlerinin antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaç yazmasına kota getiriliyor. Eğer hekim bu ilaçları bulunduğu il ortalamasının üzerinde bir miktarda yazmışsa teşvik alamıyor. Hastalarına daha az antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaç yazan hekimlerin daha fazla ücret alması öngörülüyor.
Aile hekimleri kendilerine kayıtlı hasta sayısı kadar maaş alıyor. Mevcut sistemde hekimlerin tavan maaşı 4 bin kayıtlı hasta nüfusu üzerinden belirlenirken, yönetmelikle birlikte bu sayı 3 bin 500 hastaya çekildi. Buna göre hekimlerin maaşı düştü, ancak kendilerine kayıtlı hasta sayısında bir azalma olmadı.