Tisan’ın yağmasına karşı açılan davada<br>mahkeme heyeti TMMOB’u tanımadı | Güney Gazetesi Mersin

Tisan’ın yağmasına karşı açılan davada
mahkeme heyeti TMMOB’u tanımadı

Mersin’de mimar ve mühendisler dünyanın en güzel koyları arasında gösterilen Tisan’ın yapılaşmaya açılmasını mahkemeye taşımıştı. Mersin 1. İdare Mahkemesi geçen bir buçuk yılın ardından TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu’nun davaya taraf olma hakkının olmadığına karar verdi. TMMOB Mersin İKK Sekreteri İsmail Oğuz, “Dava açıldığı tarihten itibaren geçen bir buçuk yıllık süreçte, inşaatın tamamlanmasına göz yumulurken bizler bilirkişi incelemesi gibi işlemlerle oyalandık, buradaki asıl sorun ise yapı ruhsatlarının hukuka aykırılığı üzerinde yeterince durulmamasıdır” dedi.

Tisan’ın yağmasına karşı açılan davada<br>mahkeme heyeti TMMOB’u tanımadı


ELVAN PEHLİVAN


TMMOB Mersin İKK Sekreteri ve Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı İsmail Oğuz, Silifke’nin Tisan Mahallesi'nde yapımı devam eden otel ve konut inşaatlarıyla ilgili dava sürecini ve gelinen noktayı kamuoyuyla paylaştı.

TMMOB Mersin İKK Sekreteri ve Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı İsmail Oğuz dava süreciyle ilgili şunları söyledi:

“Silifke İlçesi Hacıishaklı Mahallesi 3067 ve 3068 parseller için, Silifke Belediyesi tarafından 2023 yılı mart ayında toplam 180 bin metrekare inşaat alanına sahip 139 konut ve 20 bin metrekare inşaat alanına sahip bir otel projesi için yapı ruhsatı verilmiştir. Ancak bu parsellerin sahil şeridinde kaldığı ve kısmi yapılaşma kararı alınmaksızın söz konusu parsellerde, imar durumu ve ruhsat düzenlenmesi Kıyı Kanunu'na aykırıdır. Bu nedenle ruhsatların iptali için 2023 yılı mart ayında yani ruhsatın verildiği ay dava açılmıştır.”

 

“İNŞAAT BAŞLADI, BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ İÇİN 1 YIL BEKLENİLDİ”

 

“Bu süreçte, ruhsatlara açılan davamıza ek olarak, ruhsata esas planlara ilişkin de müdahil olduğumuz dava süreci devam etmektedir. Planlara ilişkin davada bilirkişi incelemesi sonrası Mersin Üniversitesi’nden akademisyenlerin yer aldığı bilirkişi heyeti planın kıyı kanununa aykırı olduğu yönünde lehimize değerlendirme yapmıştır.

Mersin 1. İdare Mahkemesi, ruhsatlara ilişkin davada 2023 yılının Kasım ayında keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar vermiştir. Bu süreçte, çeşitli üniversitelerden Harita Mühendisi, Çevre Mühendisi ve Şehir Plancısı gibi uzmanların bilirkişi olarak bildirilmesi talep edilmiştir; ancak daha önce aynı bölgedeki planlar için lehimize görüş veren bilirkişi heyetinin yer aldığı Mersin Üniversitesi bu üniversiteler arasında yer almamaktadır.

Bilirkişi heyetinin kurulmasından sonra, 2024 yılının Nisan ayında Tisan'da keşif ve bilirkişi incelemesi gerçekleştirilmiştir. Plana ilişkin devam eden davada yer alan bilirkişi raporu da bu inceleme sırasında heyete sunulmuştur. Ancak bölgeye gidildiğinde, inşaatın çoktan başlamış olduğu da görülmüştür. Faras TİSANİA, "Bir Akdeniz Kasabası" sloganıyla lansman yaparak konut satışlarına devam ederken, ruhsata ilişkin açılan davada bilirkişi incelemesinin yapılması 1 yıl sürmüştür.”

 

“EĞER TMMOB'NİN DAVA AÇMA HAKKI YOKSA NEDEN BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ YAPILMIŞTIR?”

 

Yapılan inceleme sonucunda bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporda önemli teknik hatalar tespit edildiğini dile getiren Oğuz, rapor hakkında itirazda bulunduklarını belirtti.  Oğuz, “İtirazımızın ardından yeni bir bilirkişi heyeti kurulmasını ve konunun yeniden incelenmesini beklerken, Mersin 1. İdare Mahkemesi, önceki süreçleri, bilirkişi raporunu ve itirazımızı göz ardı ederek ilginç bir karar vermiştir.

Mahkeme, dava konusu parseller için verilen yapı ruhsatlarının yalnızca doğrudan etkilenen komşuları ilgilendireceğini belirterek, TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak bu davada taraf olma hakkımızın bulunmadığına karar kılmıştır.

Dava açıldığı tarihten itibaren geçen bir buçuk yıllık süreçte, inşaatın tamamlanmasına göz yumulurken bizler bilirkişi incelemesi gibi işlemlerle oyalandık, buradaki asıl sorun ise yapı ruhsatlarının hukuka aykırılığı üzerinde yeterince durulmamasıdır. Eğer TMMOB'nin dava açma hakkı yoksa neden bilirkişi incelemesi yapılmıştır.  Neden dava ilk aşamada usulden reddedilmemiştir?

TMMOB'nin dava açma ehliyetinin tartışılması bile, hukuki sürecin başından itibaren belirsizliklerle, süreci oyalayarak uzattığının net göstergesidir.

Biz TMMOB olarak yasal yollardan kentin hakkını savunurken, göz göre göre bir suç işlenmiştir. Bu, sadece bir kent suçu değil, aynı zamanda geleceğimize ihanet etmektir. Bu nedenle, mahkemece verilen TMMOB’un davanın bir tarafı olamayacağı yönündeki kararın gerekçelerini detaylı bir şekilde inceleyecek ve hukuki yollarımızı kullanarak bu haksızlığa karşı mücadele edeceğimizi de sizlere bildirmek isteriz.”