Çevrecilerden ‘liman inşaatını durdurun’ çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

Çevrecilerden ‘liman inşaatını durdurun’ çağrısı

Mersin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen çevre aktivistleri, liman genişleme çalışmasında açığa çıkan asbestin tekrar denize döküldüğü iddialarını yeniden gündeme getirdi. Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz ay düzenlenen panelin sonuçlarını paylaşan çevreciler asbestin çevre ve halk sağlığına yönelik olumsuz etkilerine dikkat çekti. Ellerinde ‘Akdeniz asbestle zehirleniyor’, ‘Asbestten kanser olmak istemiyoruz’, ‘Havama, suyuma, toprağıma dokunma’, ‘Ekosistemi korumak geleceği korumaktır’, “Liman inşaatını durdurun’ yazılı dövizler taşıyan yurttaşlar ‘Mersin Valiliği Liman İnşaatını Durdursun’ yazılı pankart açtı.

Çevrecilerden ‘liman inşaatını durdurun’ çağrısı


ELVAN PEHLİVAN

Mersin Çevre Platformu (MERÇED), geçtiğimiz ay düzenlenen ‘Denize dökülen 6 milyon ton asbest karışımlı malzemenin çevre ve sağlık etkileri’ konulu panelin sonuçlarını paylaştı.  Sonuç bildirgesini okuyan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, “Mersin Tema Temsilciliğinin moderatörlüğünde Mersin Tabip Odası, Mersin Çevre ve Doğa Derneği ve Asbest Söküm Uzmanları Derneği’nin uzmanları tarafından konu bilimsel olarak anlatıldı. Mersin’in akciğerlerine hançer saplayacak, kirli bir yatırım olan mevcut limanın genişleme ve kurvaziyer liman projesi bir rant projesidir. Proje hukuksuz ve bilime aykırıdır” dedi.

 

“MIP 18 MİLYON LİRAYI ÖDEMEMEK İÇİN ASBEST KARIŞIMLI MALZEMEYİ DENİZE DÖKTÜ”

 

Liman Genişleme Projesi inşaatına başlamadan önce dip taraması yapıldığını dile getiren Aslan, Projenin 2 milyon 120 bin metrekarelik alandan çıkarılan toplam 3 milyon 283 bin 46 metreküplük dip taraması malzemesi 6 milyon ton asbest karışımlı malzemeye tekabül etmektedir. Bu malzemenin bertaraf tesislerine nakli ve bertaraf masraflarının maliyeti yaklaşık 18 milyon TL’dir. MIP bu parayı ödememek için asbest karışımlı malzemeyi denize dökerek, Akdeniz’de çok büyük bir ekolojik felaketi meydana getirmiştir. Mersin’de Liman İnşaatı sırasında denize geri dökülen 6 milyon ton asbestle karışmış olan malzemenin asbestinin kesinlikle suda erime ve buharlaşma özelliği yoktur.  

Denize dökülen asbestin yapısı gereği su ve benzeri maddelerle kimyasal tepkimeye girmez ve kanserojen yapısı bozulmaz. Başta liman inşaatında çalışanlar olmak üzere, liman çevresinde özellikle Atatürk Parkı ve civarına yoğun asbest yayılımı olacağından, bu konuda gerekli ortam ölçümlerinin yapılması ve ayrıca taş ocaklarından temin edilen dolgu malzemelerinin asbest analizinin mutlaka yapılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

MIP’e ve Mersin Valiliği’ne liman inşaatının durdurulması çağrısında bulunan Aslan, denize dökülen asbest karışımının başta deniz canlıları olmak üzere ekolojik sisteme, insan ve çevre sağlığına çok zarar vereceğine dikkat çekti. Aslan, “Bu çevre felaketinin acilen durdurulması gerekmektedir. Yaşam hakkımızı korumak için Çevre felaketine neden olan bütün kurumlar hakkında hukuki ve demokratik haklarımızı kullanacağız” şeklinde konuştu.

Çevre aktivistleri daha sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne liman inşaatının durdurulması talebiyle imzaladıkları dilekçeyi verdi.