2024 sürünme yılıydı<br>2025 ne yılı olacak? | Güney Gazetesi Mersin

2024 sürünme yılıydı
2025 ne yılı olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Emekliler yılı’ olarak ilan ettiği 2024 yılının bitmesine 2 hafta kaldı. 12 bin 500 liralık maaşlarıyla açlık sınırının altında yaşayan 16 milyon emekli umudunu 2025 yılına bağladı. TBMM Genel Kurulu’nda 2025 yılı bütçe görüşmeleri sürerken bütçeden emekliye ayrılan payın artırılmasını talep eden 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, “Emekli yılını emeklilerin sürünme yılı olarak yaşadık. Bu ülkede zam yağmurları da her gün şiddetini arttırarak fırtınaya dönmüşken bizlerin yaşama şansı ne yazık ki ya çalışmak ya da direnmek boyutuna getirildi” dedi.

2024 sürünme yılıydı<br>2025 ne yılı olacak?


ELVAN PEHLİVAN


TBMM Genel Kurulu’nda 2025 yılı bütçe görüşmeleri devam ederken emeklinin umudu bütçeden kendilerine ayrılan payın artırılmasında. 12 bin 500 lira olan emekli maaşının 2025 yılında 15 bin liraya çıkarılacağı senaryosu konuşulurken geçim savaşı veren emekliler insanca yaşama yetecek bir ücret talep ediyor.

2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, 2024 yılının emekliler açısından nasıl geçtiğini ve emeklilerin 2025 yılından beklentilerini paylaştı. Kurt, “2024 yılına emekliler yılı dediler ama bize sahildeki şemsiyelerin gölgesini uygun gördüler, bahşettiler ama emekli deniz sahiline gidecek, otobüse binecek para bulamıyor. Emekli yılını emeklilerin sürünme yılı olarak yaşadık. Ne yazık ki emeklilerin aldıkları maaşlar fatura ve kiralarını ödemeye yetmez hale geliyor. Bu ülkede zam yağmuru yağarken, bu zam yağmurları da her gün şiddetini arttırarak fırtınaya dönmüşken bizlerin yaşama şansı ne yazık ki ya çalışmak ya da direnmek boyutuna getirildi. Emekliler hastalıklarına rağmen bu karda kışta çalışmak zorunda kalıyorlar. Hayatlarını o şekilde idame ettiriyorlar. Yoksa emeklinin yaşama şansı ne yazık ki kalmadı. 2024’ü emekli yılı değil emeklilerin sürünme yılı olarak tanımlarsak daha doğru olur” dedi.

 

“MİLLİ GELİRDEKİ PAYIMIZ KÜÇÜLÜRKEN BİRİLERİNİN PAYI YÜKSELİYOR”

 

Her geçen yıl emeklinin, emekçinin bütçeden aldığı payın küçüldüğüne dikkat çeken Kurt, “Yaşadığımız ülkenin ekonomik işleyişine baktığımızda ne yazık ki bizi yönetenlerin bizi değil, yandaşlarını görmek gibi, zengini görmek gibi ya da her hafta bir tane zengin türetmek gibi bir dertleri var. Bizleri fakirleştiren emekliyi, emekçiyi, işçiyi, köylüyü, küçük esnafı fakirleştiren ama aynı zamanda da birilerini de palazlandıran sistem üzerine kurulu olduğu için 2025 yılı bütçesi de bu şekilde yapılıyor. Bizlerin çalışarak ödedikleri paraları bir tane iş bilmez sigortacıya ödemiş olsaydık emeklinin 2025 yılında alacağı para 14-15 bin lira değil 40 bin lira civarında bir rakam olurdu. İş bilmez özel sigorta şirketine paralarımızı çalışırken yatırmış olsaydık en düşük emekli maaşımız bu kadar olurdu. Ne yazık ki uygulanan ekonomik politika ya da bütçenin kimden yana yapılacağını belirleyen zihniyet bizim bütçemiz küçülürken, milli gelirdeki bizim payımız küçülürken birilerinin payı yükseliyor” ifadelerini kullandı.

 

“BU ŞARTLARDA YAŞAMIMIZI SÜRDÜRMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

 

Kurt, emeklilerin insanca yaşaması için en düşük emekli maaşının en düşük memur maaşına eşitlenmesi gerektiğini vurguladı.  Emekli maaşının 15 bin liraya çıkarılacağı senaryosu üzerine konuşan Kurt, “Görünen köy o ki biz yine 2025 yılında da sürünmeye devam edeceğiz. Açlık sınırının 20 bin lirayı aştığı bir yerde 14-15 bin lira ile yaşama şansımız ne yazık ki yok. Bırakın başka şeyleri bu maaş sadece kiraya yetmez hale geldi. Mersin’in kenar mahallelerinde kiraların 14-15 bin lira olduğu bir yerde bizim 15 bin lira ile yaşamımızı sürdürmemiz mümkün değil. Umarım 2025 yılı emeklilerin ev sahipleriyle birbirlerini boğazladıkları, birbirleriyle mahkemelik olduğu dönem olmaz. Mevcut hükümet de bütçeden bize düşen payın bir kısmını arttırarak nefes alabilme şansımızı ortaya koyar. Bizler, emekli maaşlarının en düşük memur maaşına yükseltilmesini istiyoruz, bu da 35 bin lira civarında. 4 maaş ikramiye istiyoruz. Memur emeklilerimize geçtiğimiz yıl verilmeyen 14 bin 500 lira seyyanen zammın verilmesini istiyoruz. Dul ve yetim aylıklarının en düşük memur maaşına eşitlenmesini istiyoruz” diye konuştu.

 

“EMEKLİLERİN BİRLİĞİNİ SAĞLAYIP İKTİDARA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE SESİMİZİ DUYURMALIYIZ”

 

Emeklilerin sesini duyurması için birlik olması gerektiğini söyleyen Kurt, “Bizim bu şekilde yaşamamıza sebep olan en büyük etken tabi ki hükümet ama bizim bir arada olmayışımızda bizim birlikteliği sağlamayışımız da bu durumu ortaya çıkarıyor. Emekli arkadaşlarımızla yan yana gelip mevcut tablomuza karşı geldiğimizde ancak bunu değiştirebiliriz. Arkadaşlarımız dert yakınıyorlar gidip köşe başlarında su simit satıyorlar ama hakkımızı birlikte arama noktasında geri duruyorlar. Bu geri durmayı ortadan kaldırırsak emeklilerin birliğini sağlayıp iktidara güçlü bir şekilde sesimizi duyurmaya çalıştığımızda inanıyorum ki başarırız. 2025 yılının emekliler açısından mücadelenin yukarıya çıktığı birliğin sağlandığı bir yıl olmasını diliyorum. Bizler sendikacıyız, bu tablo karşısında sonuna kadar mücadele edeceğimizi söylüyoruz” şeklinde konuştu.