Somali Büyükelçisi Fathuddin Ali Muhammed Ospite, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı (MTSO) ziyaret etti. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır’la bir araya gelen Ospite, ülkesindeki ticari fırsatları aktardı. Mersin Üniversitesi Akademisyenlerinden Tunç Demirtaş, Mersin Yatırımcı İş İnsanları Derneği Başkanı Coşkun Doğmuş, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz ve MTSO Meclis Üyelerinin de katıldığı görüşmede Somali ve Mersin’in birlikte kazanabileceği birçok sektör bulunduğunu kaydeden Ospite, enerjiden tarıma, inşaattan madenciliğe kadar oldukça geniş bir yelpazede iş birliği fırsatı bulunduğunu bildirdi. Doğu Afrika Topluluğu Üyesi olduklarına da değinen Ospite, Somali aracılığıyla 8 ülkede yaklaşık 350 milyon nüfuslu bir pazara gümrük avantajlarıyla ulaşma imkânı sunduklarını vurguladı.
OSPİTE: “BİZ KARŞILIKLI KAZANMA ANLAYIŞINDAN YANAYIZ”
Çok geniş ve verimli arazilere sahip olduklarını, zengin su kaynakları bulunduğunu bildiren Ospite, ülkede çok miktarlarda domates yetiştirmelerine rağmen salça ya da sosa dönüştürecek tesise sahip olmadıkları için bu ürünleri değerlendiremediklerini söyleyip yatırım çağrısında bulundu. Aynı zamanda tropik meyvelerde de çok güçlü olduklarını kaydeden Ospite, Türkiye’nin tropik meyveleri Amerika’dan ithal ettiğini hatırlatıp alternatif olarak daha yakın bir pazar olan Somali’den tedarik imkanını değerlendirebileceğini belirtti. Enerji sektöründeki güçlerine de dikkat çeken Ospite, Türkiye’den Oruç Reis gemisinin yürüttüğü gaz ve petrol arama çalışmalarının sonuçlanmak üzere olduğunu söyledi. Aynı zamanda ekvatora yakınlıkları nedeniyle yenilenebilir enerji konusunda da ciddi bir potansiyel barındırdıklarını belirten Ospite, bu sektörde de iş birliğine açık olduklarını belirtti. Hükümetlerinin 3,5 milyar dolara yeni bir başkent inşa etme kararı aldığını da hatırlatan Büyükelçi, inşaat sektöründe de önemli yatırım fırsatları sunduklarını da sözlerine ekledi.
ÇAKIR: “SOMALİ ÇEVRESİYLE BİRLİKTE ÖNEMLİ FIRSATLAR SUNUYOR”
Somali’nin Afrika’nın önemli ülkelerinden birisi olduğunu kaydeden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin’in Somali’yle ticareti bulunduğunu ancak bunun istenen seviyeye ulaşamadığını söyledi. Bakliyat, tahıl, eczacılık ürünleri üzerinde ticaret yapıldığını ama bu kalemlerin çeşitlendirilebileceğini kaydeden Çakır, Somali’nin komşu ülkeleriyle birlikte önemli fırsatlar sunduğunu dile getirdi. Türkiye’de Somalili öğrencilerin eğitim gördüğünü de hatırlatan Çakır, ticaretin karşılıklı hangi alanlarda geliştirilmesi hedefleniyorsa bu öğrencilerin de o alanlarda eğitim alması sağlanarak ticaret elçisi olarak değerlendirilebileceklerine işaret etti. İletişimin yalnızca ticari açıdan değil kültürel açıdan da güçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Çakır, “Sağlıktan eğitime her alanda ortak hareket edebiliriz. Aynı zamanda üniversitelerimiz birlikte çalışıp birlikte Ar-Ge geliştirebilir. Birlikte hareket edip birlikte büyüyebiliriz” değerlendirmesi yaptı. (Haber Merkezi)