Ulusal Baklagil Konseyi (UBK) 13. Genel Kurulu gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Ö. Abdullah Özdemir’in yaptığı 13. Ulusal Baklagil Konseyi genel kuruluna Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü (BÜGEM) Uğur Erdem ve Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu ile birlikte UBK üyeleri katıldı.
UBK Başkanı Abdullah Özdemir konuşmasında, nadas alanları ve âtıl arazilerin üretime kazandırılması, bu alanlarda bakliyat üretiminin daha güçlü desteklenmesi, baklagillerin münavebeli ekim şartına göre zorunlu hale getirilmesi, havza bazlı destekleme modelinin yeniden ele alınarak bakliyata pozitif ayrım yapılması, sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması ve kaldırılan üretim desteğinin yeniden devreye alınması, su kısıtlı bölgelerde nohut ve mercimek ekiminin mutlaka daha güçlü teşvik edilmesi gibi bakliyat sektörünün beklentilerini dile getirdi.
Ana hedefimiz ‘üretim, üretim, üretim’ olmalıdır diyen Özdemir; “Daha fazla ürettikçe, biz sektör temsilcileri olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırlıklıyız. Çünkü bakliyat sektöründe ülkemizde yerleşmiş, güçlü bir üretim, işleme, iç ve dış ticaret ile tüketim kültürü var. Mevcut üretim hacmimiz olan 1,3 milyon tonun üç katını değerlendirecek imkâna sahibiz. Üretim hacmimizi katlayıp, potansiyelimizi değerlendirebilirsek, vatandaşlarımıza da daha ucuz ve kaliteli yerli ürünlerimizi sunabiliriz. Kendi yerli ürünlerimizle kendimize yetelim, kendi ürünlerimizi ihraç edelim. Lezzet açısından eşi benzeri olmayan ürünlerimizi dünyaya benimsetelim. Milli ekonomimize de katkı sağlayalım” şeklinde konuştu.
BÜGEM GENEL MÜDÜRÜ ERDEM: “BAKLİYATA POZİTİF BAKIYORUZ”
BÜGEM Genel Müdürü Uğur Erdem gerçekleştirdiği konuşmasında, UBK Başkanı Özdemir’in dile getirmiş olduğu konulara ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın oluşturmayı planladığı politikalar ve atacağı adımlara ilişkin bilgilendirmeden bulundu. Bakanlığın, bakliyata dair pozitif bir bakış açısına sahip olduğunu belirten Erdem, “Bakanlığımızda 33 yıllık tecrübem var. Son 1,5 yıldır BÜGEM Genel Müdürü olarak görev yapıyorum. Tüm bu süreçte, henüz uygulamaya giren tarımsal üretimin planlanması, devrim niteliğinde bir adımdır” ifadelerini kullandı.
2006 yılı Tarım Kanunu ile kuruluşlarına izin verilen 9 ürün konseyinin bugüne dek ilk kez ortak bir toplantı ile Mersin’de bir araya geldiğini vurgulayarak, “Sektör temsilcilerimiz ile 7/24 istişare içerisindeyiz.” dedi. En son 2001 yılında gerçekleştirilen tarım sayımının yeniden yapılması çalışmalarının başladığına değinen Erdem, sürecin 2026 yılında tamamlanacağını belirtti. Erdem konuşmasını şu şekilde tamamladı:
“Nadas alanlarını sıfıra indirmek elbette mümkün değil ama en indirilebilir seviyeye getirmek için çalışıyoruz. Münavebeli sistemde uygulanacak yeni yöntem Bakanlığımıza uyarı verecek ve arazi ile ürünler takip edilecek. Sertifikalı tohumda talep azlığı var; talebi artıracak yönde desteklemeler yapıyoruz ki sertifikalı tohum üreticisi de kazansın. Bakliyatta âtıl kapasiteyi değerlendirmeyi hedefliyoruz.”
13. UBK Genel Kurulunda BÜGEM Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, Üretim Planlaması, Sözleşmeli Üretim ve Yeni Destek Modeli hakkında sektör paydaşlarına bir sunum yaptı.
Gerçekleştirilen 13. UBK Genel Kurulunda yeni yönetim şu isimlerden oluştu:
Ö. Abdullah Özdemir – Mersin Ticaret Borsası
Selami Dervişoğlu – Dervişoğlu Bakliyat A.Ş.
Mustafa Hepokur – Türkiye Ziraat Odaları Birliği
Veli Kenar – Niğde Ziraat Odası
Şeyhmus Ayhan – Diyarbakır Ticaret Borsası
Yusuf Memiş – Başhan Agro Gıda Tic. ve San. A.Ş.
Dr. Veyis Yurtkulu – Tarım ve Orman Bakanlığı BÜGEM Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı
Dr. Dürdane Mart – Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Ramazan Turan – Ramazan Turan Gıda Ltd. Şti. (Haber Merkezi)