İLKAY ADALIOĞLU
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Kanal 33 ve İçel TV ortak yayınında Gündemin Nabzı Programı’nda Fatih Alkar’ın sorularını yanıtladı. 2024 yılını değerlendiren Çakır, “Önemli bir coğrafyada yaşıyoruz. Yaşananlara rağmen biz olumsuz bakmak istemiyoruz. Şartlar açısından zor süreçlerden geçiyoruz ama geleceği de görmeye çalışmaya devam ediyoruz. Sadece bizim değil dünyada da zorluklar var. Dünyada 2024 bloklara bölünme yılı da oldu. Artık herkes kendi bloklarını oluşturmaya başladı. Global ekonomiden bahsedilirken bloklar yılı oldu. Tarafsız olan İsviçre bir anda ben NATO’ya gireceğim dedi ve jeopolitik riskler oluştu. Genel olarak 2024 savaşlarla heyecanlı şekilde, olumsuzluklarla olumlu yanlarıyla devam etti” dedi.
“KAMU YÜKÜNÜ AZALTIP ÜRETİMİ ARTIRMALIYIZ”
Merkez Bankası’nın faiz politikasını değerlendiren Çakır, “Enflasyon yüzde 47’lerde ama 45’le kapanacak görünüyor. Gelecekte hedeflenen enflasyon yüzde 22 görünüyor. Genel düşünce yüzde 30-35 konuşuluyor. Asgari ücrete de yüzde 30 zam yapılması bunu gösteriyor. KOBİ’lerimiz finansa erişemiyor. Bu kadar yüksek faizle, yüksek kredilerle dönemiyoruz. KOBİ’leri kaybettiğimizde çok şeyi kaybetmiş oluruz. Ülkenin KOBİ’lerini yaşatması lazım. İthalatta düşme oldu. Yalnız ara malı ithalatında düşme oldu. Nihai mal ithalatında düşme olmadı. Bu durum üreticileri baskıladı. Bitmiş ürün getirerek üreticiye zarar veriyoruz. Ara malı ithal edince üretim oluyor. Hizmetteki enflasyon yüzde 70, mal ithalatındaki enflasyon yüzde 39. Demek ki rekabet ortamı yarattığımızda fiyatlarımızın aşağı gelmesini sağlıyor. Rekabeti artırıp, kamu yükünü azaltıp üretimi artırmalıyız” ifadelerini kullandı.
“ÜRETİMİ ARTIRACAK POLİTİKALARLA BİRAZ SABIRLI OLMALIYIZ”
Yeni belirlenecek asgari ücretle ilgili konuşan Çakır ne işçinin ne işverenin memnun olmadığını söyledi. İki tarafın da kendi açısından haklı olduğunu dile getiren Çakır, “Üretimi güçlendirmemiz lazım. Kimse memnun değil. Alım gücü artıracak tedbirler olmalı. Şu anda Türkiye’de asgari ücret 600 dolar. Mısır’da 110 dolar ve tekstil sektörü sıkıntı yaşıyor. Üretimi artıracak politikalarla biraz sabırlı olmalıyız. 2025 hepimiz için yine heyecanlı bir yıl olacak. Hepimiz dişimizi sıkarak geleceğe yürümeliyiz. Tabi işveren dişini sıkarken çalışanlar dişini sıkarken kamunun da dişini sıkıp tasarruf etmesi lazım. Ülke olarak tasarruf edince birlik ve beraberlikle bu zorluğu aşacağız çünkü önümüz çok parlak. Geleceğimiz çok avantajlı” diye konuştu.
“SURİYE’DE YENİ BİR YAPILANMA OLACAK. BU TÜRKİYE İÇİN DE MERSİN İÇİN DE AVANTAJ”
Suriye’deki yeni süreçte Mersin’in önemli bir konumda olacağını ifade eden Çakır, “Ciddi bir misafir ağırladık. Resmi rakamlara göre 4 milyon Suriye göçü oldu. Bir kısmı geri döndü. Suriye’de yeni bir yapılanma olacak. Burada Türkiye başrolü üstlenecek. Türkiye için de Mersin için de avantaj.
Biz MTSO olarak hemen bir iş birliği yaparak ikili görüşmelerle nasıl katkı verebiliriz? Suriye ile ilişkilerimizi nasıl karşılıklı yardımla sürdürebiliriz birlikte hareket edeceğiz. Gelen misafirlerle güzel dostluk kurduk birbirimizin kültürünü öğrendik misafirlerimizle pozitif ayrımcılıkla orada da birlikte ticaret yapabiliriz. Elimizde büyük imkanlar var. Mersin’i gelecekte bir Barcelona gibi dış ticaret kenti olan uluslararası düzeyde kent haline getirecek hazırlıklara başlamalıyız. Gelecek yakın bir gelecekte gelecek. Bunun için hazır olmalıyız. Festivallerimizle, halkımızla, fuarlarımızla Adana ile birleşerek, limanlarımızla olumsuz konuşmadan birlikte hareket ederek şehirde mutlu bir gelecek var. Buna inanın. Anadolu bir teknoloji merkezi olacak. Mersin de limanıyla çevresiyle iyi bir noktada olacak” şeklinde konuştu.