Mermer direnişi sonuç verdi | Güney Gazetesi Mersin

Mermer direnişi sonuç verdi

Anamur’un Anıtlı Mahallesinde açılmak istenen mermer ocağına karşı bölge halkının direnişi sonuç verdi.  Valiliğin ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı açtıkları davayı kazandıklarını duyuran Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, “Anıtlı ve Çamlıpınar Köyü halkı, ormanına, suyuna, toprağına sahip çıktı ve sonuçta dava kazanıldı” dedi.

Mermer direnişi sonuç verdi


İLKAY ADALIOĞLU
Anamur’un Anıtlı mahallesinde Antalya Kepezler Mermer, Akaryakıt, Maden, Tarım, İnşaat, Ticaret Pazarlama ve Sanayi Limited Şirketi tarafından açılmak istenen ve başta Çamlıpınar köyü olmak üzere bölgeyi etki sahası altına alacak olan mermer ocağı projesine karşı halkın hukuk mücadelesi sonuç verdi.

Mersin Valiliği tarafından proje için 4 Eylül 2023 tarihinde verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir'” kararına karşı çevre aktivistleri dava açtı. Açılan davada, söz konusu firma tarafından, ormanlık alandaki ağaçların ve özellikle delice zeytinlikler ile yüzey sularını yer altı su kaynaklarına vereceği zararlara dikkat çekildi.

ÇED sahasının bölgedeki gen ormanına yaklaşık 4 km mesafede olduğunu savunan yöre halkı ve MERÇED, mermer ocağı açılmasına izin veren Valilik kararının iptal edilmemesi durumunda gen ormanının da büyük ölçüde zarar göreceğini öne sürdü. Ayrıca ÇED ve ruhsat sahasının çevresindeki tarım alanlarında halkın aşılı zeytinlikleri bulunduğu, böylesine özel, mikro klima etkisi hüküm süren, muz, avokado, ejder meyvesi gibi birçok tropikal bitkinin açıkta dahi yetiştirilebildiği bir bölgede mermer ocağı açılması halinde, bölgenin su kaynağı olan kireç taşı tepeleri, dolayısıyla suların, tarımın, hayvancılık ve arıcılık faaliyetlerinin de yok edilmesinin hukuka aykırı olduğunu iddia etti.

 

“BÖLGE HALKI, ORMANINA, SUYUNA, TOPRAĞINA SAHİP ÇIKTI”

 

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda davanın kazanıldığını duyurdu.

Aslan, "MERÇED adına açtığımız davanın keşfinde, Anıtlı ve Çamlıpınar Köyü halkı, ormanına, suyuna, toprağına sahip çıktı ve sonuçta dava kazanıldı. İçinde arkeolojik kalıntılar, zeytinlikler, avokado bahçeleri ile su kaynakları bulunan ormanlık alandaki ruhsat sahasında mermer ocağı işletmek isteyen Antalya Kepezler Mermer, Akaryakıt, Maden, Tarım, İnşaat, Ticaret Pazarlama ve Sanayi Limited Şirketi ile şirketin hukuksuz talebine izin veren Mersin Valiliği ise, davayı kaybetti” dedi.

Mahkeme kararında koruma altındaki yabani canlıların yaşam hakkının gözetilmesini sevinçle karşıladıklarını belirten Aslan, “Derneğimizin gönüllü avukatı Seyda Afyoncu'ya, keşif sonrasında yazdıkları raporda, olması gerektiği gibi doğadan, insandan yana görüş bildiren bilirkişilere, aleyhe görüş bildiren bilirkişilerin taraflı/gayri bilimsel raporuna itibar etmeyen Mahkeme heyetine, keşfin yapılması için canla, başla uğraşan, emek harcayan Çamlıpınar Muhtarı Musa Poyraz'a ve keşfe katılan halkımıza, derneğimiz ve dilsiz canlılar adına   teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.