Mersin, “Potansiyel Küresel İller”<br>kategorisine nasıl çıkar? | Güney Gazetesi Mersin

Mersin, “Potansiyel Küresel İller”
kategorisine nasıl çıkar?

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini değerlendirdi. Özdemir, “Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerine göre ülkemizin GSYH’si 26 trilyon 546 milyar TL olarak gerçekleşti. Mersin, 544 milyar 475 milyon TL ile ülke ekonomisinin yüzde 2,1’ini oluşturdu. İlimiz, bu pay ile Türkiye genelinde 9’uncu sırada yer aldı. Kişi başına hasıla istatistikleri açısından incelendiğinde ise, Türkiye ortalaması 13 bin 243 dolar olarak gerçekleşti. Mersin, 12 bin 25 dolar kişi başına hasıla ile Türkiye ortalamasının yüzde 9 altında yer aldı. Buna karşın ilimiz, TÜİK verilerinin baz yılı olan 2004 yılına kıyasla, yedi basamak yükselerek 17’nci sıraya çıktı. Şu anda kişi başına hasılada, bölgemizde yer alan Adana, Gaziantep, Konya, Kayseri, Hatay, Kahramanmaraş gibi komşu illerin önünde yer alıyoruz” dedi.

Mersin, “Potansiyel Küresel İller”<br>kategorisine nasıl çıkar?


İLKAY ADALIOĞLU
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının “2024-2028 Bölgesel Gelişme ve Ulusal Stratejisi” raporuna da değinen Özdemir, “Rapora göre Mersin, “Rekabetçi İller” olarak belirlenen 3’üncü kategoride yer almaktadır. İstanbul, birinci kategori olan "küresel iller" sınıfındaki tek il olurken Ankara, Antalya, Bursa, İzmir ve Kocaeli 2’nci kategoride yer alarak “Potansiyel Küresel İller” oldular. İlimizdeki ekonomik büyümenin artması, kişi başına hasılanın ülke ortalamasının üzerine çıkması ve Bakanlığımızın yayınladığı kategorilerde ilimizin “Potansiyel Küresel İller” seviyesine yükselmesi için devam eden ve henüz başlanmamış olan projelerimize odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

 

KONTEYNER LİMANI, YOL VE SU PROJELERİNE DİKKAT ÇEKTİ

 

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin’in “küresel iller” kategorisine yükselmesi için tamamlanması gereken proje ve yatırımları şöyle özetledi:

“Uzun yıllardır belirsizliği devam eden Mersin Ana Konteyner Limanı ve Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi’nin akıbetinin artık belirlenmelidir. Turizm açısından, Mersin’in batısının yeni lokasyonlar oluşturmak üzere yatırımcılara açılması ve tarihi dokuyla uyumlu projelerin desteklenmesi gerekir. Türkiye’nin 4’üncü büyük barajı konumuna gelecek Pamukluk Barajı’nın isale çalışmalarının DSİ tarafından, arıtma çalışmalarının da Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından ivedilikle tamamlanmalıdır. Yapımı devam eden Çeşmeli-Kızkalesi Otoyolu planlanan takvim içerisinde bitirilmelidir. Çukurova Uluslararası Havalimanı’nda yurtiçi sefer sayılarının sıklaşması ve özellikle yurtdışı direkt uçuş sayılarının ve charter seferlerin artırılmalıdır. Devletimizden beklentimiz, ülkemizin en fazla vergi ödeyen 6’ncı ili olan Mersin’in, güçlü yönlerini daha verimli hale getirecek ve gelişime açık sektörlerinde yeni yatırımlara yönelik bir yol haritası çizmesidir.  Bu şekilde kentimiz ekonomisinin büyüme hızı, refah seviyesi, sosyal yaşantı kalitesi, istihdam ve GSYH’si ivme kazanacaktır. Ayrıca, ticaret hacmimizin genişleyerek, geçmişte olduğu gibi güçlü bir rekabetçi pozisyona yeniden ulaşabilmemiz mümkün olacaktır.”