Tiyatro izlemek için komşu illere gidiyorlar | Güney Gazetesi Mersin

Tiyatro izlemek için komşu illere gidiyorlar

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Tarsus Kültür Merkezi 6 yıldır kapalı, kentte tiyatro oyunlarının sergileneceği sahne yok. Yeni seçilen Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç da şehir tiyatrosunu kapattığı için Tarsuslular tiyatro izleyemiyor. Hal böyle olunca Tarsuslular tiyatro oyunu izlemek için Adana’ya gidiyor ya da Mersin’e geliyor.

 Tiyatro izlemek için komşu illere gidiyorlar


Aratos dergisi yıllardır Tarsuslu sanatseverleri tiyatro ve operayla buluşturuyor. Aratos dergisi gönüllü olarak gerçekleştirdiği organizasyonla, Adana Devlet Tiyatrosu ve Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin oyunlarına Tarsuslu sanatseverleri taşıyor.

Aratos felsefe dergisinin bu sanat hizmetine Mersin Büyükşehir Belediyesi de otobüs sağlayarak, sanatseverlerin Tarsus’tan Mersin ve Adana’ya gidiş gelişini sağlıyor.

 

“10 BİN YILLIK ŞEHİRDE TİYATRO YOK”

 

Aratos dergisi yayın yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Tarsus’un on bin yıllık tarihi ile övünüyoruz, ama kentin tiyatrosunun ve sineması yok. Tarihinde başkentlik yapmış olan Tarsus’la övünüyoruz. Felsefe okulları var, filozoflar yetiştirmiş diyoruz, nüfusu 400 bine yaklaşan bu kentin sineması yok, tiyatrosu yok. Kültür Bakanlığı tadilat yapacağım diye 6 yıl önce Tarsus Kültür Merkezi kapattı. Yeni seçilen Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç göreve geldiği ilk gün belediyenin şehir tiyatrosunu kapattı. Birileri bu kentte sanat yapılmasını istemiyor sanırım. Ümit Yaşar Oğuzcan gibi şairleri, Haşmet Zeybek gibi tiyatro oyun yazarı sanatçıları yetiştiren bu kentte tiyatro oyunlarının sergileneceği sahne yok. Olan tiyatro topluluğu da dağıtıldı. Aratos dergisi olarak biz de Tarsuslu sanatseverleri opera ve tiyatroyla buluşturmak için yıllardır bir çaba içindeyiz. En azından Adana ve Mersin’deki sanat etkinliklerine katılmak için Mersin Büyükşehir Belediyesi (MBB) de otobüs sağladığı toplu taşım araçlarıyla Adana Devlet Tiyatrosu ve Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin oyunlarını izlemeye gidiyoruz. Ticari bir amacı olmayan bu organizasyona otobüs desteği verdiği için Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ve yetkililerine teşekkür ediyoruz” dedi.

 

ADANA’DA TİYATRO, MERSİN’DE OPERA

 

Aratos dergisinin organizasyonuyla Adana’ya giden Tarsuslular “Öksüzler”, “Şekerpare”, “Aşk Listesi”, “Hamlet”, “Toplu Hikâyeler”, “Ortak Cinayetin Suç Duyurusu”, Definename”, “Komik Para”, “Pirinçler Yeşerecek”, “Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin”, “Rumuz Goncagül”. “Ben Anadolu”, “Arzu Tramvayı”. “Fareler ve İnsanlar”, “Kuzguncuklu Fazilet” adlı oyunları Adana Devlet Tiyatrosu oyuncularının performansıyla izledi.

Tarsuslular ayrıca Mersin Devlet Opera ve Balesinin “Keşanlı Ali Destanı”, “Carmen”, “Frida”, “Saraydan Kız Kaçırma”, “Evita”, “Muhteşem Gatsby”, “Tosca”, “Don Giovanni”, “Şen Dul”, “Lüküs Hayat”, “Hanım Olan Hizmetçi”, “Midas’ın Kulakları” oyunlarını da izleme olanağı buldu.