Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Mersin AB Bilgi Merkezi tarafından, sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek amacıyla ‘Sürdürülebilirlik Zirvesi: Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sürdürülebilir Dönüşüm’ düzenlendi. Farklı sektörlerden uzmanları, iş dünyasının önde gelen temsilcilerini ve akademisyenleri bir araya getiren konferansa MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut, Mersin Milli Eğitim İl Müdürü Fazilet Durmuş ve KOSGEB Mersin Müdürü Danyal Peker de katıldı. Çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik alanlarında kapsamlı bir buluşma ortamı sunan zirve kapsamında; karbon ayak izinin azaltılması, enerji verimliliği, güncel regülasyonlar, Türkiye’nin sürdürülebilirlik hedefleri ve Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi kritik konular ele alındı. Uzman konuşmacılar, bilgi ve deneyimlerini paylaşarak sektörler arası iş birliğinin güçlendirilmesine katkı sundu. Güncel mevzuatlar, sektörel uygulamalar konusunda bilgilendirmeler yapıldı.
“ŞİRKETLER SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK DEPARTMANI OLUŞTURMALI”
Teknik sunumların yanı sıra Mersin’in mevcut durum analizi de gerçekleştirildi. Türkiye’nin ikinci büyük limanına sahip olması, güçlü sanayisi ve lojistik gücüyle stratejik öneme sahip olduğu vurgulanan Mersin için sanayide yeşil dönüşümün odak noktaya alınması gerektiği vurgulandı. İlk aşamada Mersin’in durum tespiti yaparak konuyla ilgili karnesini çıkarması gerektiği ifade edildi. Vakit kaybetmeden sanayideki mevcut karbon ve su ayak izinin belirlenip azaltma hedeflerinin saptanması gerektiğine dikkat çekildi. Dönemsel sürdürülebilirlik raporlarının hazırlanmasının zorunluluk haline geldiği belirtilerek, “Enerji verimliliği projelerine önem verilmeli ve yeşil dönüşüm teşvik ve desteklerinden bölge olarak olabildiğince yararlanmalı” denildi. Yenilenebilir enerji potansiyeline bakınca güneş enerjisinde Türkiye’nin kurulu güç olarak en önündeki kenti olması gerektiğine işaret edilip, “Sonuç olarak Mersin hem sanayi hem lojistiğin merkezi olarak yeşil dönüşümde kritik bir öneme sahip. Kamu, özel sektör ve akademi iş birliğiyle sanayideki yeşil dönüşümü çok hızlı yapabilir ve bölgesinde güçlenebilir” ifadeleri kullanıldı. Firmalara bu dönüşümleri hızlandırabilmeleri adına bünyelerinde sürdürülebilirlik departmanları kurmaları tavsiyesinde bulunuldu.
“2025 YILINI MTSO OLARAK, ‘SANAYİDE YEŞİL DÖNÜŞÜM YILI’ İLAN ETTİK”
Konuşmasına sürdürülebilirlik tanımıyla başlayan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, “Biz sürdürülebilirliği kendi ihtiyaçlarımızı, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını tüketmeden karşılayabilecek şekilde sağlama olarak tanımlıyor ve anlıyoruz” dedi.
Türkiye’nin AB Yeşil Mutabakatını neden önemsediğini ise Avrupa’nın Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olmasıyla açıklayan Bucuge, uyum sağlanmaması halinde öncelikle bu pazarda rekabetçi olunamayacağını söyledi. Kamunun bu konuda attığı önemli adımlar, destekler bulunsa da yeterli olmadığını kaydeden Bucuge, sahada destek gerektiğini, gerçekten, sanayicinin elinden tutacak süreçlerin daha yalın hale gelmesi gerektiğini söyledi. Büyük sanayi kuruluşları gerekli dönüşüm için sermaye ve insan kaynağına sahip olsa da sanayici KOBİ’lerin böyle imkanları bulunmadığını hatırlatan Bucuge, “Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak sanayicilerimizin, KOBİ’lerimizin elinden tutacak, süreçleri kolaylaştıracak, bire bir danışmanlık hizmetleri verecek bir yapılanma içindeyiz. Bundan dolayı, 2025 yılını MTSO olarak, ‘Sanayide Yeşil Dönüşüm Yılı’ ilan ettik” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)