“Kayyum politikasının yönetim pratiğine dönüşmesi kabul edilemez” | Güney Gazetesi Mersin

“Kayyum politikasının yönetim pratiğine dönüşmesi kabul edilemez”

Mersin Barosu’nun da aralarında olduğu 27 Baro, Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasını nedeniyle ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Kayyum politikası artık bir istisna değil, bir yönetim pratiğine dönüşmüştür ve bu durum kabul edilemezdir” denildi.

“Kayyum politikasının yönetim pratiğine dönüşmesi kabul edilemez”


İLKAY ADALIOĞLU

27 baro, Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasını nedeniyle ortak açıklama yaparak iktidarın kayyum politikasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Türkiye'de halkın seçim iradesine yönelik müdahaleler artık olağan bir uygulamaya dönüşmüştür. Son olarak Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyım atanması, demokratik hukuk devleti anlayışı ile hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır. Seçimle göreve gelen belediye başkanlarının, yargı süreci tamamlanmadan ve kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmadan görevlerinden alınması, hukuk devletinin temel ilkelerine açıkça aykırıdır. 2016 yılından bu yana sistematik halde uygulanan politikalar, artık demokratik mekanizmaların işleyişini fiilen ortadan kaldıran bir araç haline gelmiştir. Halkın iradesi yok sayılmakta, seçilmiş yöneticilerin yerine atanmış bürokratlar getirilerek yerel yönetimler işlevsizleştirilmektedir. Bu anlayış, seçmen iradesine yönelik açık bir müdahale olarak tarihe geçmiştir.”

 

“TÜRKİYE’NİN DEMOKRATİKLEŞME SÜRECİ, HALKIN SANDIKTA VERDİĞİ İRADENİN KORUNMASIYLA MÜMKÜNDÜR”

 

“Aşağıda imzası bulunan barolar olarak açıkça ifade ediyoruz: Kayyım politikası artık bir istisna değil, bir yönetim pratiğine dönüşmüştür ve bu durum kabul edilemezdir. Anayasa'nın 38. maddesi "suçluluğu mahkeme kararıyla kesinleşmedikçe kimse suçlu sayılamaz" düzenlemesi karşısında, yürütmenin yargı yetkisini aşarak ve masumiyet karinesi ihlal edilerek seçilmiş kişileri görevden alması, hukuk güvenliği açısından vahim sonuçlar doğurmaktadır.

Türkiye'nin demokratikleşme süreci, halkın sandıkta verdiği iradenin korunmasıyla mümkündür. Kayyım uygulamalarına son verilmesi, yerel yönetimlerin bağımsız ve halkın denetiminde kalması için tüm hukuki süreçlerin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”

Ortak açıklamada imzası olan barolar şu şekilde:

“Adıyaman Barosu, Bitlis Barosu, Ağrı Barosu, Antalya Barosu, Aydın Barosu, Balıkesir Barosu, Batman Barosu, Bingöl Barosu, Bursa Barosu, Denizli Barosu, Diyarbakır Barosu, Antep Barosu, Hakkâri Barosu, Hatay Barosu, Iğdır Barosu, İstanbul Barosu, İzmir Barosu, Kars Barosu, Manisa Barosu, Mersin Barosu, Muğla Barosu, Muş Barosu, Siirt Barosu, Urfa Barosu, Şırnak Barosu, Dersim Barosu, Van Barosu.”