“Kardeş oda” çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

“Kardeş oda” çağrısı

Mersin Sanayi Odası kurulması için girişimlere başlayan iş insanı Mahmut Arslan, odanın kurulması için gereken bin imzaya ulaşmak için sanayicilerden destek istedi. Arslan, “Biz Mersin Ticaret ve Sanayi Odasını bölmüyoruz. Odaya yeni bir kardeş geliyor diye bakıyoruz. Birlikte daha güçlü olacağız” dedi. Arslan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminin, Mersin Sanayi Odası kurulması düşüncesine karşı çıktığını da belirterek “Konfor alanları bozulacağı için karşı çıkıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Kardeş oda” çağrısı


ABİDİN YAĞMUR


Mersin’de bugüne kadar Mersin Ticaret ve Sanayi Odası çatısı örgütlenen 2 bin 500 sanayicinin Mersin Sanayi Odası adı altında örgütlenmesi için girişim başlatan iş insanı Mahmut Arslan basının karşısına çıktı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile görüştüklerini, 2 bin 500 sanayiciden bininin imza vermesi durumunda TOBB’a bağlı Mersin Sanayi Odasının kurulabileceğini ifade eden Mahmut Arslan şu an çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

 

“NE KAZANDIYSAM MERSİN’E BORÇLUYUM”

 

Arslan, “70 yıllık Mersin maceramda iş hayatının her aşamasında bulundum. Mersin’de işçilik de yaptım işveren de oldum. Boğaziçi Üniversitesinden mezun oldum, mühendis oldum. Ne kazandıysam Mersin’e borçluyum. Mersin’in tarihi 150 yıllık. Bu 150 yılın 70 yılına tanıklık ettim. Buna rağmen zaman zaman beni ötekileştiriyorlar. Benim annem babam Mardinli. Ben 70 yıldır Mersinliyim” dedi.

 

“BU BİR BÖLÜNME DEĞİL”

 

Mersin Sanayi Odası girişiminin Mersin’de hem sanayinin hem ticaretin önünü açacağını kaydeden Arslan, “Bu şehrin sanayiye ihtiyacı var. 1990’lardan beri Mersin’de Sanayi Odası kurulamadı çünkü yanlış yerden başlandı. Buna 2 yer onay veriyor. Biri siyasi irade, biri TOBB. Biz her ikisine de gittik. Derdimizi anlattık. TOBB Başkanı “Mersin’de değişim var. Sanayi Odasını hak ediyor” dedi. Ardından Mersin Ticaret ve Sanayi Odasına gittik. Amacımızı anlattık. Onlar da biz bu oluşuma karşıyız dediler. OSB 300 iş yeri ile yanımızda. Ayrıca MESİAD’tan da destek aldık. Bu bir bölünme değil. Adana, Kayseri, Antep, Maraş ve Konya’da ticaret ve sanayi odaları ayrıldı. Her ikisi de daha ileri gitti. Bu kesinlikle bölünme değil Mersin Ticaret Odasının kardeşi Mersin Sanayi Odası olarak görüyoruz. Birlikte daha güçlü olacağız. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi bu oluşuma karşı çıktı. Konfor alanları bozulacağı için karşı çıkıyorlar” ifadelerini kullandı.

 

“HER İKİ ODA BİRBİRİNİ TAMAMLAYACAK”

 

Mersin’deki ekonomik şartların Mersin Sanayi Odasını zorunlu kıldığını ifade eden Arslan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gaziantep, Konya, İzmir gibi sanayileşmede büyük adımlar atan şehirlerimize baktığımızda, bağımsız sanayi odalarının sanayicilere sağladığı avantajlar ve bölgesel kalkınmaya katkıları açıkça görülmektedir. Türkiye’de toplam 12 ilde bulunan sanayi odaları, 1960-1966 yılları arasında kurulmuş ve sanayicilerin ihtiyaçlarına özel çözümler sunarak yerel ekonomiyi güçlendirmiştir. Sanayi odalarının bulunduğu iller, sanayi yatırımlarında büyük sıçramalar yapmış ve uluslararası rekabet gücünü artırmıştır. Mersin gibi güçlü bir üretim altyapısına, liman avantajına ve stratejik konuma sahip bir şehir için de bağımsız bir sanayi odası kurulması, sanayicilerimizin daha etkin desteklenmesini sağlayacak ve kentimizi Türkiye’nin en güçlü sanayi merkezlerinden biri haline getirecektir.  Mersin Sanayi Odası, sanayicilerin spesifik ihtiyaçlarına odaklanırken, mevcut Ticaret ve Sanayi Odamız ticaret erbaplarının ihtiyaçlarına yönelik daha etkin hizmetler üreterek iş birliği içinde çalışacaktır. Böylece, her iki odanın da sağladığı hizmetler birbirini tamamlayarak, şehrimizin ekonomik kalkınmasını hızlandıracak ve ulusal ve uluslararası düzeyde daha güçlü bir rekabet avantajı elde etmesini sağlayacaktır.”

 

“SANAYİCİYE DOĞRUDAN KATKISI OLACAK”

 

Mahmut Arslan, Mersin Sanayi Odası’nın sanayicilere sağlayacağı kazanımları da şöyle özetledi:

“Mersin Sanayi Odası, sanayicilerin yeşil dönüşüm süreçlerini hızlandırmak için gerekli altyapıyı oluşturacak ve karbon vergileri ile sürdürülebilirlik standartlarına uyum sağlamak için stratejik destek verecektir. Dijitalleşme, verimlilik artışı ve ihracat desteğiyle sanayicilerin küresel rekabette güçlü bir konum elde etmelerini sağlayacak yapılar kuracaktır. Mersin Sanayi Odası, sanayicilerin haklarını güçlü bir şekilde savunarak, onların önünü açacak ve Mersin ekonomisini güçlendirecek etkili bir lobi gücü oluşturacaktır. Bu sayede, sanayicilerin daha iyi fırsatlara ulaşması sağlanacak ve küresel pazarda rekabet avantajı kazanacaklardır. Sanayi Odası’nın kurulması, OSB’lerin güçlenmesini, yeni yatırımların kente çekilmesini ve Mersin’in Türkiye’nin üretim üssü haline gelmesini sağlayacaktır. TOBB Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun da belirttiği gibi, üretim, yatırım, istihdam ve ihracat kapasitesini artırmak ülke ekonomisi için hayati önem taşımaktadır. Mersin’in sanayi odası ihtiyacı, bu büyük vizyonun bir parçası olarak değerlendirilmelidir.”

 

“SANAYİCİ HER İKİ ODAYA DA ÜYE OLUP TEK AİDAT VEREBİLİR”

 

Mersin Sanayi Odası kurulması için yürütülen girişimlere destek veren MESİAD kurucu başkanı Musa Timur da, “Ticaret Odası Mersin’in gözüdür, Sanayi Odası da Mersin’in diğer gözüdür. 1989 yılında Mersin Ticaret ve Sanayi Odasının kardeşi Mersin Deniz Ticaret Odası doğmuştu. Şimdi yeni kardeşi Mersin Sanayi Odası olacak. Bu şekilde daha güçlü olacaklar. Mersin Sanayi Odasına üye olanlar aynı zamanda Mersin Ticaret Odasına da üye olabilirler ve aidatın yarısı bir odaya yarısı bir odaya verilir. Bu süreç bir bölünme süreci değildir” dedi.