“Araç kiralama israfından kurtulacağız” | Güney Gazetesi Mersin

“Araç kiralama israfından kurtulacağız”

Cumhurbaşkanlığında onay bekleyen 150 milyon liralık krediyi ağır araç satın almak için kullanacaklarını da ifade eden Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, “Böylece Toroslar Belediyesi, bu anlamda ciddi bir kaynak israfından kurtulmuş olacak” dedi.

“Araç kiralama israfından kurtulacağız”


Toroslar Belediye Meclisi mart ayı olağan meclis toplantısı Başkan Abdurrahman Yıldız yönetiminde yapıldı. Toplantının açılışında bir değerlendirme yapan Başkan Yıldız, geçtiğimiz hafta hayata veda eden meclis üyesi Atila Parlak’ı bir kez daha rahmetle, saygıyla andığını söyledi. Başkan Yıldız, Parlak’ın vefatı nedeniyle, İlçe Seçim Kurulu kararı uyarınca Toroslar Belediye Meclisi üyesi olan Mesut Yılmaz’a görevinde başarılar diledi.

Meclis üyelerine Toroslar Belediyesinin temizlik alanında yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi veren Başkan Yıldız, “Bizim bugün itibarıyla 3 tane süpürge aracımız çalışmaya başladı. Bu araçlar yıllardır belli tamirat problemlerinden kaynaklı aslında çürümeye terk edilmiş, bizim atölyemizde bekliyordu. Bunlar Makine İkmal aramızda, garajda bekliyordu. Birkaç ay evvel bunları İstanbul’a gönderdik. 3 aydır bu araçların tamir ve bakımları yapıldı. Dün itibarıyla elimize ulaştı. Araçlar gerekli kayıt işlemini yaptıktan sonra artık Toroslar’a hizmet vermeye başlayacak ve sokaklarımızın temizlenmesi noktasında bir adım daha atmış olacağız” dedi.

 

“ARAÇ KİRALAMAK YERİNE ARACIN SAHİBİ OLACAĞIZ”

 

Belediyenin araçlara yüksek kira bedeli ödemesi yerine o araçların sahibi olması gerektiğine işaret eden Başkan Yıldız, bu amaçla İller Bankasından 150 milyon liralık kredi talebinde bulunduklarını, onaylanan kredi başvurusunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasını beklediğini ifade etti.

Yıldız, “Eğer kiralama yaparsak 3 tane temizlik aracının bize ortalama maliyeti 1 milyon lira. Aylık maliyeti 1 milyon lira, 3 tane süpürge aracının. Ciddi pahalı bunların kiralama süreçleri. Ama makinenin kendisini temin ettiğinizde, bu neredeyse 2 yıllık kirası fiyatına, 1,5 yıllık kirası fiyatına makinenin kendisini alabiliyorsunuz. İnşallah bu onay da gelirse, Cumhurbaşkanlığı makamından onaylanırsa bu kredimiz, biz bu 150 milyon liranın tamamını Toroslar'ın ağır makine araçlarının alınması için harcayacağız. Hatta biz kendimiz de kısmen almaya başladık. Artık yavaş yavaş, mesela şu anda bizim 4 tane kamyonet temin ettik. Şu anda 2 tane transit kamyon için Devlet Malzeme Ofisi’ne tekrar başvurduk. Tahmin ediyorum, önümüzdeki hafta içerisinde bu araçlarımız da bize gelecek. Bundan sonra biz her ay kendi bütçemizden artırdığımız paralarla bu makinelerin tamamını öz mal haline getirmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda kredimiz de geldiğinde, inşallah ağır makinelerimizin hepsini yine kendi öz malımız haline getireceğiz. Böylece Toroslar Belediyesi, bu anlamda ciddi bir kaynak israfından kurtulmuş olacak. Tamamen kendi personelleriyle, kendi araçlarıyla işlerini yapar duruma gelecek” dedi.

 

YAPI KULLANMA İZNİ ALAMAYAN BİNALAR İÇİN ADIM ATILACAK

 

Başkan Yıldız, mecliste yaptığı konuşmada, eksik evrak nedeniyle yapı kullanma izin belgelerini alamayan vatandaşların durumuyla ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Yıldız konuyla ilgili şunları söyledi:

“An itibarıyla belediyemizde 400 civarında yapı kullanma izin belgesi için bekleyen inşaatımız var. Bunların kahir ekseriyeti, yani neredeyse yüzde 95’ten fazlası, aslında kırsal mahallelerimizde kurulmuş binaların belgeleri. Şimdi kıymetli hemşerilerimiz kendilerine bir yazlık ya da köyde oturmak için bir ev yapıyorlar, bunu da ruhsat çerçevesinde yapıyorlar. Ama ben geçen hafta ilgili birimdeki arkadaşlarımızı toplayarak detaylı bir inceleme yaptım. Yani bu 400’e yakın binanın probleminin ne olduğunu anlamak adına detaylı bir çalışma yaptık arkadaşlarla. Bu binaların tamamı için ruhsat başvurusu yapılmış ve ruhsatları alınmış. Fakat binalar tamamlandıktan sonra bir kısmına ilişkin yapı kayıt belgesi almak noktasına başvuru yapılmamış, bir kısmı da maalesef ruhsata uygun yapılamamış. Bunlar da çatı problemi olanlar var, duvar problemi olanlar var, su deposu, yangın merdiveni ya da engelli merdiveni vesaire gibi çok çeşitli alanlarda problemli binalarımız var. Ama biz görüşmelerimizde arkadaşlarımızla şunu söyledik: Dedik ki, ya bu bina sahiplerini çağıralım, buraların ilgili mimarlarını çağıralım. Hatta Mimarlar Odası ile de bir görüşme yapalım. Çünkü anladığım kadarıyla problemin bir kısmı da şuradan çıkıyor: Özellikle bunlar bireysel evler, yani müstakil evler olduğu için, bitirme aşamasında mimarlar bazen projenin yapı kayıt belgesi ya da yapı kullanım izin belgesi tamamlanmadan projeden istifa edebiliyorlar. Dolayısıyla ben Mimarlar Odası’ndaki arkadaşlarla görüşeceğim bu konularda da. Çünkü bazen fahiş fiyatların filan istendiğini söyledi yurttaşlar, böyle bize serzenişler geldi. Gerek Mimarlar Odası ile gerek bizim bu projelerle ilgili arkadaşlarımızla oturup tekrar bu mevzuları değerlendireceğiz. Düzeltilmesi gereken yerleri mimar arkadaşlarımız marifetiyle düzelteceğiz. Bu konuda yurttaşlarımızın da bir adım atması lazım. Bir biçimde kendilerine mimarlarını yeniden temin etmeleri lazım. Çünkü bu belgenin alınabilmesi için mimarın, inşaatın bittiğine dair bir vesika, bir proje imzalaması gerekiyor. Bunların yapılması noktasında dediğim gibi biz hem Mimarlar Odası ile görüşeceğiz hem de büyük bir sorun haline gelmeye başlayan bu durumu çözmeye çalışacağız. En nihayetinde, bu yurttaşlarımız zaten ruhsat alarak inşaata başlayan insanlar. Yani orada bir iyi niyet durumu var. Aslında kaçak inşaat yapmak yerine ruhsat alarak inşaat yapma yolunu seçmişler. Biz de bunlarla ilgili gerekli kolaylıkları göstereceğiz.” (GÜNEY)