Aylık 150 lira destekle bir öğrenci ne yapabilir? | Güney Gazetesi Mersin

Aylık 150 lira destekle bir öğrenci ne yapabilir?

Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) kapsamında öğrencilere en fazla aylık 150 lira yardım yapıldığına dikkat çeken CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, “Büyükşehirlerde bir tostun fiyatı 150 TL’yi bulmuş̧ durumda. Ortaöğretim öğrencisine verilen 150 TL’lik aylık destek, yalnızca bir tost parası ediyor” dedi.

Aylık 150 lira destekle bir öğrenci ne yapabilir?


CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, dar gelirli ailelerin çocuklarına destek olmak amacıyla uygulanan Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) programının, günümüz ekonomik şartlarında bir öğrencinin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak olduğuna dikkat çekti.

Programda ilköğretim öğrencileri için erkek öğrenciye 90 TL, kız öğrenciye 100 TL, ortaöğretim öğrencileri için erkek öğrenciye 130 TL, kız öğrenciye 150 TL yardım yapıldığını dile getiren Kış, “Büyükşehirlerde bir tostun fiyatı 150 TL’yi bulmuş̧ durumda. Ortaöğretim öğrencisine verilen 150 TL’lik aylık destek, yalnızca bir tost parası ediyor. Bu çocuklar, beslenemeden nasıl derslerine odaklanacak? Eğitim sisteminin geleceği, bir tost parasına indirgenmiş̧ durumda” dedi.

Şartlı Eğitim Yardımı’nın 2023 yılı ile 2024 yılı arasındaki değişimine dikkat çeken Kış, eğitime ayrılan bütçenin düşürüldüğünü ve öğrencilere verilen destek miktarının 1 kuruş̧ bile artırılmadığını vurguladı. Kış, 2023 yılında eğitim yardımı alan öğrenci sayısı 1 milyon 966 bin 429, toplam yapılan yardım 1,49 milyar TL, 2024 yılında eğitim yardımı alan öğrenci sayısı 1 milyon 774 bin 442 ve yapılan yardım 1,31 milyar TL. Bakın, destek verilen öğrenci sayısı azalıyor, toplam bütçe düşüyor ama öğrencilere verilen yardım miktarı aynı kalıyor. Oysa enflasyon uçtu gitti. 2023 yılında 100 TL’ye alınabilen bir şey, bugün 150 TL’ye alınamıyor bile. Ancak hükümet, eğitimi görmezden gelmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Kış, eğitimdeki krizin sadece yetersiz maddi destekle sınırlı olmadığını, öğrencilerin okulu terk etmek zorunda kaldığını da belirtti.  Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için destek programlarının acilen güncellenmesi gerektiğini vurgulayan Kış, “Bir ülkenin geleceği, bir tost parası kadar değersiz olmamalıdır. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için öğrencilerin barınma, beslenme ve eğitim materyalleri gibi temel ihtiyaçlarını karşılayacak destekler sunulmalıdır. Eğitime ayrılan bütçenin artırılmalı ve öğrencilerin gerçek ihtiyaçlarına yönelik kapsamlı politikalar geliştirilmelidir. Bu kriz derinleşmeden, öğrenciler eğitim hakkından tamamen kopmadan harekete geçilmelidir” şeklinde konuştu. (GÜNEY)