Kadınlar güvencesiz, sigortasız düşük maaşlarla çalışmaya zorlanıyor | Güney Gazetesi Mersin

Kadınlar güvencesiz, sigortasız düşük maaşlarla çalışmaya zorlanıyor

Emek Partisi Mersin İl Örgütü, Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Özgür Çocuk Parkında bir açıklama yaptı. Eylemde “Kadınların tek güvencesi mücadelesi” yazılı pankart açıldı.

Kadınlar güvencesiz, sigortasız düşük maaşlarla çalışmaya zorlanıyor


ABİDİN YAĞMUR
Emek Partisi İl Yönetim Kurulu üyesi Derman Tarancı, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, yüzyılı aşan tarihiyle işçi ve emekçi kadınların eşitlik, özgürlük ve insanca yaşam mücadelesini simgelemeye devam ediyor. Aradan geçen bunca yıla rağmen, bugün ülkemiz açısından büyük bir ilerleme söz konusu değil. Hala kadınlar başta ağır çalışma koşullarının düzeltilmesi için ve her geçen gün yaşamdan dışlanmasını hızlandıran, kazanımlarını tırpanlayan uygulamalara karşı ayakta ve mücadelesini sürdürüyor. Eşitsizliği ve ayrımcılığı yaratan nedenler özünde aynı kalsa da günümüzde kadına yönelik şiddetin artışının gerisinde çok katmanlı, birikmiş ‘yapısal’ sorunlar var. En başta, kapitalist sitemin kendisi, eşitsizliği sürekli yeniden üretiyor. AKP iktidarı da dinci-gerici uygulamaları, eşitsizliği derinleştiren ayrımcı kadın politikalarıyla aynı düzenin devamını sağlamaktadır” dedi.

 

EMEKÇİLERİN ŞARTLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

 

Geçtiğimiz yıldan bu yana işçi ve emekçi kadınların, iktidarın orta vadeli program ve 12. Kalkınma planında yer alan güvencesizlik ve esnek çalışmanın hızla yaygınlaşmasıyla yüz yüze kaldığına değinen Tarancı, “İktidar, “Kadınlara istihdam sağlıyoruz” diye yüksek sesle övünüyor. Fakat artan istihdamda sosyal güvenceden yoksun, düşük ücretli, kıdem tazminatı ve emeklilik güvencesi olmayan işlere mahkum edilen kadınlar var.  Akdeniz’de, Toroslar’da sokak arasında kötü çalışma koşullarında, düşük ücrete, sigortasız çalışan tekstil işçisi kadınlar var. Çocuğunu bırakacağı kreş ve gündüz bakımevi olmadığı için kapıyı kapatıp çalışmaya giden kadınlar var. Gün doğmadan karanlıkta evden çıkıp tarım alanlarına, sebze halinde üç kuruş için, sigortasız çalışmak zorunda olan kadınlar var.  Ürettiği sebzede yetiştirdiği meyvede, limonda, portakalda emeğinin karşılığını alamadan maliyetin altında satan çiftçi kadınlar var. Hastanelerde aldığı maaş yetmediği için gün aşırı nöbetlere giden sağlık emekçisi kadınlar var. Yaşamak ve geçinmek için özel okullarda, dershanelerde düşük ücrete çalışan eğitim emekçisi kadınlar var. Geçtiğimiz yılı “emekliler yılı” ilan edip emeklileri açlığa mahkum ettiklerini biliyoruz. “Aile yılı”nda ne olacağı “emekliler yılı”ndan bellidir. Cumhurbaşkanı “üç çocuk” çağrısının yanında kadınlara esnek çalışma “müjdesi” verdi. Yani devlet kadına, “Evdeki işler senin sorumluluğun. Hem çocuğa bakacaksın hem de eve esnek çalışma ile sendikasız, sigortasız, düşük ücretle ‘ek gelir’ getireceksin” demiş oldu” ifadelerini kullandı.