İLKAY ADALIOĞLU
Mersin’de sağlık emekçilerinin her çarşamba günü gerçekleştirdiği Vergide Adalet eylemleri 51’inci haftasında ‘Sağlık Çalışanına Şiddet Sona Ersin’ temel talebiyle sürdü.
Taleplerinin karşılanması için ses yükselten sağlıkçılar basın açıklaması yaparak 14 Mart Tıp Bayramı’nda iş bırakacaklarını açıkladı.
Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. İzzet Çalış, “Sağlık Bakanlığı, hastalarımıza ASM’lere randevusuz gidebilirsiniz, uygunsuz talepleriniz olsa bile yerine getirilmezse aile sağlığı çalışanını hemen şikâyet edebilirsiniz diyor. Ancak, şiddet mağduru bir sağlık emekçisi beyaz kod verdiğinde, onlarca bürokratik işlemle uğraşması zorunda bırakılıyor. Sağlık çalışanları aşı yapmak istiyor, vatandaş aşı olmak istiyor, Sağlık Bakanlığı aşı göndermiyor, sağlık çalışanını hedef göstermekten çekinmiyor.
Sağlık çalışanları tedavi için ilaç yazıyor, eczanede ilaç olmuyor, ilaç olsa hastanın parası yetmiyor. Hasta hastanelerden randevu bulamıyor. Sağlık çalışanı kanser taraması yapmak istiyor, kit gönderilmiyor. Hastanelere mamografi çekmeyin diye yazılar gidiyor. Kanser şüphesi olan hastaya 6 ay sonraya randevu veriliyor. Her gün daracık koridorlarda, aylarca uğraşıp aldığını randevu için doktor bekleniyor. 5 dakika muayene olacaksınız deniyor. Vatandaş yılda ortalama 12 defa doktora başvuruyor, şifa bulamıyor. Sağlık çalışanları, depreme karşı güvensiz, yangına karşı tedbirsiz, çalışanlar için güvensiz, hastalar için güvensiz ortamlarda çalışmak zorunda bırakılıyor” diye konuştu.
Hastaları müşteri olarak gören yönetmeliğe mahkûm olmadıklarının altını çizen Çalış, başka bir sağlık sistemi için 14 Mart Tıp Bayramı’nda tüm sağlık kurumlarında iş bırakacaklarını söyledi.
Sağlık çalışanlarının taleplerini hatırlatan Çalış, şu şekilde konuştu:
“Sağlık çalışanına şiddetin son bulması için TTB’nin ilan ettiği önerilerin ve TBMM’ye önerdiği yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesini istiyoruz.
Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarına karşı ASM düzeyinde önleyici, caydırıcı tedbirlerin almalı, her ASM’ye kadrolu güvenlik personel istihdam etmelidir.
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet oluşturacak, hekim-hasta ilişkilerini olumsuz etkileyecek ortamların oluşmaması için aile hekimlerinin, mevzuatta tanımlanan “hastayı reddetme” ve “tedaviyi bitirmeden bırakma” haklarını kullanabilmesi önündeki engeller kaldırılmalıdır.
Vergi dilimine göre aile hekimliği çalışanlarından yılın ilk ayalarında başlayan vergi kesintileri yüzde 35’leri aşıyor. Bu adaletsiz vergi kesintilerine karşı her ay sabit yüzde 15’i geçmeyen vergi kesintisi istiyoruz.
‘Eziyet Yönetmeliği’nin iptal edilmesini ve ilan ettiğimiz taleplerin karşılanmasını istiyoruz.”