İmar dosyaları için gözler Tarım Müdürlüğünde | Güney Gazetesi Mersin

İmar dosyaları için gözler Tarım Müdürlüğünde

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Uğur İnce Toroslar, Yenişehir, Mezitli, Anamur, Gülnar, Silifke, Tarsus ve Çamlıyayla’daki bazı planlama alanları için aylardır Tarım Müdürlüğünün görüş yazısını beklediklerini söyledi. İnce, Tarım Bakanlığı yazısı gelir gelmez imar planlarının yürürlüğe girebileceğini açıkladı.

İmar dosyaları için gözler Tarım Müdürlüğünde


ABİDİN YAĞMUR

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı olağan toplantısı Meclis Başkanvekili Ali Uyan yönetiminde yapıldı.

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz alan Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Uğur İnce, Mersin’in birçok bölgesinde vatandaşların imar planlarını beklediğini belirterek konuyla ilgili bilgi verdi. Uğur İnce konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Mersin Büyükşehir Belediyesi birçok nazım imar planı süreçlerini tamamladı, ilçelerimiz uygulama imar planlama süreçlerini tamamladı ama tamamlanmayan birçok bölge var. Vatandaşlarımız da bizlere soruyorlar. Yani biz ne zaman imara kavuşacağız. Bu şehrin Çevre Düzeni Planı 2014 yılında onaylandı. Biz yıllardır bekliyoruz. Neden bizim alanlarımızda imar planı yapılmıyor diye soruyorlar. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından imar planı ihalesi tamamlanmış, bütün kurum görüşleri toplanmış ve resmi dairelerde, il müdürlüğünde ilan edilen süreçleri açıklayacağım. Gülnar ilçemizin Büyükeceli Mahallesi Mersin Tarım İl Müdürlüğünde şu anda arazi çalışmasının bitmesini bekliyor. Mezitli Fındıkpınarı 2 yıllık bir süreç. Çevre Şehircilik Bakanlığından kamu yararı görüşü alındı. Yaklaşık 5 aydır Tarım Bakanlığında son imzayı bekliyor. Fındıkpınarı şu an bu sürece yaklaşan ilk belde. Yenişehir Değirmençay Tarım İl Müdürlüğünde. Toroslar Arslanköy Tarım İl Müdürlüğünde. Toroslar Ayvagediği Tarım İl Müdürlüğünde. Toroslar Soğucak-Bekiralanı olan kısımda revizyon planları onaylandı, geri kalan da Tarım İl Müdürlüğünde. Gözne Tarım İl Müdürlüğünde. Evcili, Güzelyayla, Yeniköy Tarım İl Müdürlüğünde. Silifke’de merkez birinci etap Çevre Şehircilik Bakanlığında. Birinci bölge ilavesi Toprak Koruma Kuruluna yeni sevk edildi. Silifke merkez birinci etap ikinci bölge Tarım Müdürlüğünde. Üçüncü bölge Tarım Müdürlüğünde. Narlıkuyu, Atakent, Atayurt bunlar daha sisteme dahi yüklenmedi. Tarsus için istenen ilave plan Tarım İl Müdürlüğünde bekliyor. Tarım İl Müdürlüğü DSİ ile aralarındaki anlaşmazlıktan dolayı buraya kurum görüşü veremeyeceğini beyan ediyor. Aydıncık ilçesi imar planı Tarım Bakanlığında nihai karar bekleniyor. Çamlıyayla ilçesi ve Anamur ilçesinin de Çevre ve Şehircilik Bakanlığında bekliyor. Bu süreçler 5 yıl, 6 yıl oldu. Vatandaşlarımız belediyelere geliyor, bilgi almak istiyor. Lütfen ilgili tüm kurumlar, bir an önce süreçleri bitirsinler, kurum görüşlerini versinler.”

 

“İMAR PLANLARI ÇIKMADIĞI İÇİN KAÇAK YAPI ARTIYOR”

 

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız da konu üzerine söz aldı. Başkan Yıldız, “Gerçekten Tarım Bakanlığı bu imar planlarının gelişimi, bitmesi konusunda bir engel teşkil ediyorsa ya da işini yapmakta gecikiyorsa ya da tembellik ediyorsa ya da oradaki mevcut kadrolar görevini yerine getiremiyorsa, bunu oturup değerlendirmemiz lazım. Bakın biz her çarşamba encümen topluyoruz. Her çarşamba Soğucak’ta, Aslanköy’de, Kızılbağ’da, Gözne’de, Ayvagediği’nde kaçak binaların peşinden koşturmak zorunda kalıyoruz. Yüzlerce, onlarca kaçak bina her hafta bizim gündemi meşgul ediyor. Niye? Çünkü orada imar planları, Tarım Bakanlığı’nın çalışma azminin yavaşlığından kaynaklı gecikiyor. Geciktiği için de insanlar, işte pandemiden, kaynaklı, depremden kaynaklı vesaire, insanlar fırsat buldukça yaylalarda kendilerine bir yer, mekân edinmek istiyor. Planlar tamamlanamadığı için bunları kaçak yollarda yapmaya çalışıyorlar. Sonra MESKİ zor durumda kalıyor, TEDAŞ zor durumda kalıyor, işte Büyükşehir Belediyesi yol yaparken zor durumda kalıyor, biz yol, sokak, cadde yaparken zor durumda kalıyoruz. Bunları konuşmamız lazım. Yani burası, bu kentin sorunlarıyla alakalı bir şey söylenmişse el birliğiyle bu meclisin tamamının, bütün bu işe sahip çıkması lazım. Ülkemizin ve kamu kurumlarımızın bu kaba siyasallaşmadan kurtulması lazım. Yoksa çürüyoruz. Yani toplum, onu yöneten, toplumu yöneten, toplumun işlerini idare eden kurumlar siyasallaştıkça çürüyor. Dolayısıyla toplum da bu çürümenin bir parçası haline geliyor” dedi.