İLKAY ADALIOĞLU
Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar’ın üniversitenin faaliyetleri ile hedeflerini paylaştığı toplantıyı değerlendirdi.
“Üniversite-Sanayi ve Medya İş Birliği” toplantısını değerli bulduğunu ifade eden Özdemir, “Sayın Rektörümüzün ifade ettiği gibi “ilimizin tüm dinamiklerinin aynı çatı altında olması, ortak amaç içerisinde aynı yöne doğru bakması” Mersin’in ekonomik, bilimsel ve sosyal kalkınması için oldukça önemlidir. Yine kendi ifadeleriyle, Mersin Üniversitesi’nin “Yüzü kente dönük, üreten ve paylaşan bir üniversite” olması, bu kalkınmanın sağlanması doğrultusunda kritik bir rol oynamaktadır” dedi.
“KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETMESİ ÖNEMLİ”
Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Mersin Üniversitesi, kendi enerjisini üretme hedefiyle önemli adımlara imza atmaktadır. Mersin Üniversitesinin kendi enerjisini üreten ve bunun finansmanını da Dünya Bankası Projesi ile alan ülkemizdeki ilk üniversite olması, hepimiz için bir gurur kaynağıdır. Kurumlarımızın bütçelerini verimli kullanması geçmişe kıyasla günümüzde çok daha önemlidir. MEÜ’nün Güneş Enerjisi Santralleri sayesinde yıllık yaklaşık 60 milyon TL tasarruf sağlamayı planlaması, diğer kurumlara da örnek olması gereken takdire şayan bir uygulamadır.”
“ONKOLOJİ VE DİŞ HASTANELERİ DAHA ETKİN TANITILMALI”
“MEÜ Hastanesi sadece Mersin’in değil, çevre illerin de sağlık hizmetleri açısından en önemli merkezlerden biridir. Donanımlı altyapısı, uzman hekim kadrosu ve sürekli gelişen ileri teknolojik tıbbi cihazlarıyla bölgemize kaliteli sağlık hizmeti sunmaktadır. Örneğin son dönemde MEÜ Hastanesi daha kaliteli sağlık hizmeti sunmak amacıyla 70 milyon TL değerinde 3 Tesla Manyetik Rezo, 5 milyon TL değerinde Yüksek Çözünürlüklü Laparoskopik İnfrared Cerrahi Sistem, 2 milyon TL değerinde Bilgisayarlı Görme Alanı Cihazını, 65 milyon TL değerinde Tomografi cihazını ve bunlarla birlikte toplamda yaklaşık 200 milyon TL tutarındaki gelişmiş teknoloji ürünü tıbbi cihazları bünyesine katmıştır.
MEÜ Onkoloji Hastanesi, günümüzün en yaygın ve tedavi süreci büyük özen gerektiren kanser hastalığı ile mücadelede oldukça etkin bir rol oynamaktadır. MEÜ Diş Hastanesinden ise hizmet alan kişi sayısı 40 binin üzerine çıkarken, son iki yıldaki ameliyat sayısı yaklaşık 300 olmuştur. Özellikle onkoloji ve diş hastanelerinin daha etkin tanıtılmasının ve ilimiz ile bölgemiz halkının bu hastanelere ilişkin daha fazla bilgilendirilmesinin faydalı olacağını düşünüyorum.”
“ÖĞRENCİLERE DEĞER VERİLİYOR”
“MEÜ bir yandan yeni bina yatırımları ile eğitim öğretim faaliyetlerinin kalitesini yükseltirken diğer yandan günümüz ekonomik koşulları dikkate alındığında, öğrencilerimize önemli avantajlar sağlamaktadır. Örneğin yemeklerini üniversite bünyesinde kendi üreten MEÜ, dört çeşit yemeği öğrencilerine 17 TL’ye sunmaktadır. Kampüs içi ücretsiz ring seferleri ve üniversite kütüphanesini akşam saatlerinde kullanan öğrencilere ücretsiz simit, çay ve çorba ikramları öğrencilerimize verilen değerin en somut göstergelerindendir.”
“TARIM BİLİMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ FAKÜLTESİ PLANLAMASI ÖNEMLİ BİR KAZANIMDIR”
“Mersin ekonomisinin lokomotifi tarım ve gıda sektörüdür. İlimizde dört üniversite bulunmasına karşın, bu üniversitelerimizin hiçbirinde ziraat fakültesi bulunmamaktadır. MÜ’nün önümüzdeki dönem için belirlediği hedefler arasında gösterdiği “Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi” kurulmasının ilimiz ve sektörümüz için büyük bir kazanım olacağı kanaatindeyim. Kurulması planlanan fakülte sektörümüze ilişkin verilecek kaliteli eğitim ve öğretimin yanı sıra, yapılacak bilimsel çalışmalar ve ilimizin dinamikleri ile gerçekleştirilecek ortak projeler, sektörümüzün gelişimine önemli katkılar sunacaktır. Benzer şekilde, bölgemizdeki meyve-sebze analizlerinin üniversitede yapılması yolunda atılması planlanan adımlar da üzerinde çok iyi ve detaylı düşünülmüş çalışmalardır.”
“İŞ BİRLİKLERİNİN GÜÇLÜ PROJELERLE PEKİŞTİREREK GÜÇLENDİRMELİYİZ”
“Üniversite, sanayi ve medya iş birliğin Mersin’in gelişimi açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu üç paydaşın ortak hareket etmesi, bölgenin ekonomik ve kültürel anlamda büyümesine ve kalkınmasına büyük katkı sunacaktır. Üniversitenin bilgi üretme kapasitesi, sanayinin uygulama gücü ve medyanın yaygınlaştırma etkisi bir araya geldiğinde, Mersin’in ulusal ve uluslararası ölçekte rekabet gücü artacaktır. Sayın Rektörümüz benzer bir buluşmayı yerel basınımızla yapacaklarını da ifade ettiler. Bu tür iş birliklerinin güçlendirmesi, güçlü projelerle pekiştirilerek ilimiz açısından sürdürülebilir bir büyüme ve kalkınma modeline dönüşmesi en büyük temennimizdir.”