Hayvan Bakımevinde kalan can dostların sağlıklı ve güvenli bir yaşam sürmesi için beslenmesinden aşısına, kısırlaştırmadan tedavisine, rehabilitasyondan sahiplenilmesine varıncaya kadar her ihtiyacı büyük bir titizlikle karşılanıyor. Bu kapsamda haftanın belirli günlerinde belli bir program dahilinde hayvanların beslenmesi, bakımı, padokların temizlik ve hijyeni, havalandırılması ve günlük ihtiyaçlarının karşılanması gibi hususlarda, gönüllüler bakımevi personeline destek oluyor. Gönüllülerin bu süreçte etkin olması hayvan sevgisini aşılamakla kalmıyor, büyükten küçüğe herkesin toplumsal bilinç ve duyarlılığının artmasına da büyük katkı sunuyor. İnsanlarla sokak canları arasındaki bağları güçlendiren bu uygulama, sokak hayvanları hakları konusunda farkındalık kazanılmasının da önünü açıyor.
“’EL BİRLİĞİ İLE DAHA GÜÇLÜYÜZ’ ANLAYIŞI ÇERÇEVESİNDE GÖNÜLLÜLERLE BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ”
Veteriner İşleri Dairesi Başkanlığı Sahipsiz Hayvanlar Şube Müdürü Veteriner Hekim Ömer Benli, can dostların bakımı ve rehabilitasyonunda gönüllülerle birlikte iş birliği içerisinde çalıştıklarını kaydederek, "Hayvansever vatandaşlarımız, barınakta gönüllü olarak çalışmak istediklerini bizlere iletiyorlar. Gerekli koşulları sağlayan gönüllülerimiz, burada can güvenliklerine zarar gelmeyecek şekilde personelimizin eşliğinde hayvanların bakımlarına, beslenmelerine ve temizliklerine yardımcı oluyorlar. Sloganımız olan ‘El birliği ile daha güçlüyüz’ anlayışı çerçevesinde çalışmalarımızı gönüllülerle beraber yürütüyoruz. Bu anlamda her şeyimiz şeffaf" dedi.
Gönüllü olarak çalışmak isteyenlerde aranan kriterlere de değinen Benli, "Bizlere gönüllü olarak çalışmak istediğini ileten vatandaşlarımızın ilk olarak araştırmasını yapıyoruz. ‘Gerçekten hayvansever mi, evinde hayvanı var mı, sokakta hayvan besliyor mu, daha önce bizimle çalışmış mı’ gibi kriterlere bakıyoruz. Bu kriterleri karşıladığı takdirde, buraya geliyorlar ve birlikte çalışıyoruz. Bütün gönüllülerimizi, belli bir program dahilinde farklı günlerde faydalı olabilecek alanlara yönlendirerek, bizlere destek olmalarını sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Patili dostların bakımı ve beslenmesi için 20 yıldır gönüllü olarak çalıştığını, 2024’ün temmuz ayından bu yana da Büyükşehir Belediyesi iş birliği içerisinde çalıştığını söyleyen Sevil Kumaş, "Buraya her salı, diğer gönüllü hayvansever arkadaşlarımı da alıp çalışmaya geliyoruz. Personel burada ne yapıyorsa, biz de aynısını yapıyoruz. Ben Türkiye’nin birçok yerindeki barınaklara gittim. Bazılarına giriş çıkış, fotoğraf çekmek, ziyaret etmek bile yasak. Burada salı ve perşembe günü hariç, her gün saat 10.00 ile 15.00 arasında gelip hayvanları ziyaret edebiliyorsunuz. Yardım etmek istiyorsanız bu talebinizi iletebiliyorsunuz ve sahiplenme yapabiliyorsunuz. Bu açıdan burada büyük bir pozitiflik var" diye konuştu. (GÜNEY)