Yeni Denizcilik Fakültesi binasının toplantı salonunda düzenlenen panele, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Rektör Danışmanı Prof. Dr. İlker Fatih Kara, MDTO Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nur Jale Ece, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Ayşe Yüce, Sosyal Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. İlhan Ege, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanımız Murat Solmaz, MDTO Genel Sekreteri Kaptan Mesut Öztürk ile Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Atahan Çukurova, akademik, idari personel ve öğrenciler katılım sağladı.
İstiklal Marşı ile başlayan Panelin açış konuşmasında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, “Mersin 150 yıllık bir liman kenti bu alanda rekabet avantajımızı geliştirmek için birtakım faaliyetler gerçekleştirmemiz gerekiyor. Denizcilik dünya medeniyetinin gelişmesine önemli katkı veren alanlardan biridir” ifadelerini kullandı.
Ayrıca denizciliğin gelişmesinde teknolojik uygulamaların önemine de vurgu yapan Prof. Dr. Yağcı panelde emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.
Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nur Jale Ece konuşmasında yapay zekanın günlük yaşamımızda ve teknolojik gelişmelerindeki önemine değindi. Teknolojik ilerlemenin hayatımıza getirdiği sorumlulukları unutmamamız gerektiği belirten Prof. Dr. Nur Jale Ece, yapay zekanın insan zekasının yerinde olmak için değil onu daha ileri taşımak için var olduğu, bu nedenle yapay zekanın etkin ve etik kullanımının önemli olduğuna ve bu panelde yapılacak her konuşmanın yapay zekanın daha iyi bir dünya yaratmasında katkı sağlayacağını söyledi.
“REKABET GÜCÜ İÇİN ÖNEMLİ”
MDTO Genel Sekreteri Kaptan Mesut Öztürk ise, “Günümüz dünyasında teknolojik gelişmeleri yakalayabilmek artık bir tercih değil zorunluluk haline gelmiştir. Özellikle denizcilik gibi küresel ekonominin can damarı olan bir alanda yapay zekâ ve dijitalleşme işlerine uyum sağlamak sektörde var olabilmek ve rekabet gücümüzü korumak önemlidir” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Erdem Akkan’ın yaptığı panelin birinci oturumunda “Dünyada ve Türkiye’de Yapay Zekâ ve Dijitalleşme” sunumunuİnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Onur Uca, “Denizcilik Eğitiminde Dijital Teknolojilerin Uygulanması” sunumunu Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selçuk Nas gerçekleştirdi.
Doç. Dr. Onur Uca, yapay zekânın tarihsel geçmişini, Turing testi ve otonom otomobiller gibi bu alandaki önemli ilerlemelerden bahsetti. Prof. Dr. Selçuk Nas ise denizcilik eğitimde yeni projeler ve kaptan eğitiminde simülasyon ve sanal gerçeklik (VR) gibi teknolojilerdeki ilerlemelerden bahsetti.
İkinci oturumda “Denizcilik Sektöründe Yapay Zekâ ve Dijitalleşme: İnsansız Gemiler” sunumunu Denizcilik Fakültesi öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Volkan Efecan, “Ticari Şirketlerde Yapay Zekâ ve Dijitalleşme Uygulama Alanları” konulu sunumu Kınay Denizcilik CTO’su Önder Özberk gerçekleştirdi.
Dr. Öğr. Üyesi Volkan Efecan sunumunda, dijital denizcilik teknolojileri, liman işletmelerinde Yapay Zekâ kullanımı, ilk insansız liman ve gemi örnekleri ve dijital dönüşümün önündeki zorluklardan bahsetti. Önder Özberk ise, lojistik sektöründe dijital teknolojiler ve söz konusu teknolojilerin getireceği faydaları Kınay Lojistik’in başarılı proje örnekleri ile anlattı. (GÜNEY)