259 ton ağırlığında ve 40 metre uzunluğunda kalın duvarlı bir kap olan Besleme Suyu Depolama Tankı, büyük boyutundan dolayı yük taşıma ekipmanlarıyla parçalar halinde taşındı. Ekipmanın projede öngörülen desteklere yerleştirilmesinin ardından montajı yapılacak.
AKKUYU NÜKLEER A.Ş Genel Müdürü Sergei Butckikh konuyla ilgili olarak, “Akkuyu NGS'nin 3. Güç Ünitesi’ne ait türbin tesisinin ana ekipmanlarının montajına yönelik olarak makine dairesini kademeli şekilde hazırlıyoruz. Bina zemininden 18,2 metre yükseklikte yer alan ana teknolojik kot, ağır ekipmanların yükünü taşıyabilecek duruma getirildi. Bu nedenle, Besleme Suyu Depolama Tankı, Doğu Kargo Terminali’nde yapılan boşaltmanın ve gerekli gümrük işlemlerinin ardından doğrudan türbin binasına taşındı. Özel destek yapıların montajının ardından, uzman ekip tankı nihai konumuna yerleştirerek tank gövdesinin iki parçasını kaynakla birleştirecek. Aynı anda makine dairesinin duvarlarının betonlama çalışmaları da devam ediyor” dedi.
Besleme Suyu Depolama Tankı, nükleer güç santrallerinin devreye alma ve işletme aşamalarında santralin besleme pompaları için gerekli su rezervinin depolanmasını sağlıyor. Tank ayrıca makine dairesindeki diğer ekipmanlardan buhar ayırıcı, aşırı ısıtıcılar ve yüksek basınçlı ısıtıcılar yoluyla tahliye edilen suyu da depoluyor.
En az 60 yıllık bir ömre sahip olan ekipman, VVER-1200 reaktörlü güç ünitesinin tüm operasyonel yaşam döngüsünü kapsayacak şekilde tasarlandı. Ekipman, Rosatom’un makine mühendisliği birimi bünyesinde faaliyet gösteren ZiO-Podolsk imalat tesisinde üretildi.
AKKUYU NGS HAKKINDA
Akkuyu NGS, Türkiye Cumhuriyeti’nde inşa edilen ilk nükleer güç santrali olma özelliğini taşıyor. Akkuyu NGS projesi, her biri 1200 MW kapasiteli Rus tasarımı 3+ Nesil VVER reaktörlere sahip dört güç ünitesinden oluşuyor. Akkuyu NGS’nin inşası, küresel nükleer endüstride Yap-Sahip Ol-İşlet modeli ile hayata geçirilen ilk proje olma niteliğini taşıyor.
Rusya, ilgili tüm ülkelerle bilimsel ve teknik iş birliğini geliştiriyor. Büyük yabancı enerji projelerinin hayata geçirilmesine devam eden Rosatom ve şirketleri bu çalışmalarda aktif rol alıyor. (GÜNEY)